stdClass Object ( [id] => 1375077 [title] => Zašto Amerika želi zabraniti TikTok? Tri su razloga: jedan službeni i dva neslužbena, donosimo analizu [alias] => zasto-amerika-zeli-zabraniti-tiktok-tri-su-razloga-jedan-sluzbeni-i-dva-nesluzbena-donosimo-analizu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sva je prilika da će Amerika uskoro zabraniti popularnu društvenu mrežu TikTok. Nakon što je Zastupnički dom 13. ožujka usvojio zakon koji „u ime nacionalne sigurnosti” predviđa zabranu rečene mreže, i to uvjerljivom većinom od 352 prema 65 glasova, ostalo je samo da zakon odobri i Senat.

Tako će se narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tržišne konkurencije raspasti u paramparčad.

A zašto se Amerika toliko plaši jedne društvene mreže, toliko da je spremna žrtvovati svoj imidž slobodarske zemlje u kojoj već prvi amandman Ustava jamči slobodu govora? Na koji način jedna banalna društvena mreža – čiji su glavni element kratke video snimke koje objavljuju korisnici – može ugroziti nacionalnu sigurnost prve sile svijeta?

Odgovor je jednostavan: TikTok je jedina popularna društvena mreža koja nije u vlasništvu američkih korporacija. Vlasnik TikToka je kineska firma ByteDance. U tom komunističkom grmu leži zec američkog straha, pogotovo s obzirom da TikTok – kako navode kineski vlasnici - koristi oko 170 milijuna Amerikanaca.

Stoga zakon koji je usvojio Zastupnički dom nije toliko uperen protiv samog TikToka, koliko protiv kineskog vlasništva nad tom društvenom mrežom. Naime, zakon ima klauzulu da se TikTok neće zabraniti ako ByteDance odustane od vlasništva nad njim, odnosno ako ga u roku od 165 dana proda nekom kupcu koji neće imati veze s Kinom i tamošnjom Komunističkom partijom.

Dakle, TikTok može ostati na američkom tržištu, ali ne ako je u vlasništvu Kineza. Koliko to ima veze sa slobodnom tržišnom utakmicom – u koju se američki kapitalizam zaklinje kao u očinji vid – nije teško procijeniti: nema nikakve.

Kineski bijes

Već 14. ožujka, dan nakon usvajanja zakona u Zastupničkom domu, Kina je osudila „banditske metode” Washingtona. Iskaz o tome dao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin:

- Ako se obrazloženja o nacionalnoj sigurnosti mogu koristiti kako bi se ugušile uspješne tvrtke iz drugih zemalja, tada više nema ni jednakopravnosti ni pravde. Kada netko vidi dobru stvar koju ima neka druga osoba i želi je prisvojiti, tu su onda posrijedi nasilničke, banditske metode. Tekst izglasan u Zastupničkom domu oprečan je načelima poštenog tržišnog natjecanja i međunarodnim pravilima vezanim uz ekonomiju i trgovinu - rekao je Wang.

---

image
AFP
---

Kineski glasnogovornik dodao je da SAD mora „prestati provoditi pritisak i nepravedno gušiti strana poduzeća na svom tržištu”, te je poručio da će Kina poduzeti „sve neophodne mjere” kako bi obranila svoje kompanije.

Još i prije kineskog ministarstva reagirao je izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew, koji je kritizirao „razočaravajuće” glasanje u Zastupničkom domu, te je pozvao američke korisnike TikToka da reagiraju:

„Neka vas se čuje. Nećemo vas prestati braniti i nastavit ćemo činiti sve u našoj moći, uključujući i pravna sredstva, kako bismo zaštitili tu sjajnu platformu koju smo razvili s vama”, napisao je Shou na platformi X, ocijenivši da zakon dovodi u opasnost „300.000 radnih mjesta” u SAD-u.

„Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 milijuna Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja”, objavila je kineska tvrtka.

Strah od Komunističke partije

Koliko se Amerika boji ove kineske aplikacije, govori činjenica da je Bijela kuća još lani u veljači naredila svim zaposlenicima saveznih ustanova da u roku od 30 dana uklone TikTok sa svojih pametnih telefona, na temelju zakona koji je prethodno u siječnju potpisao predsjednik SAD-a Joe Biden.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tih je dana poručio kako će zakon koji omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka „omogućiti američkoj državi da spriječi neke strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama (...) na način koji ugrožava povjerljive podatke Amerikanaca i našu nacionalnu sigurnost”.

I mnogi američki zastupnici zabrinuti su da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz SAD-a. Također, američki dužnosnici ne skrivaju ni strah pred mogućnošću da bi Komunistička partija Kine mogla preko TikToka ne samo pratiti milijune mladih Amerikanaca, nego i aktivno „utjecati” na njih i njihove političke stavove.

Drugim riječima, Amerika se boji da bi Kina preko TikToka mogla raditi sličnu vrstu ideološke propagande kakvu Amerika preko Hollywooda i drugih kanala radi već čitavo stoljeće, servirajući cijelom svijetu uzbudljive priče o „američkom snu” i Amerikancima kao „dobrim momcima” koji redovito spašavaju svijet od Rusa i ostalih istočnih zlikovaca.

Nadalje, ovaj pokušaj zabrane uspješne i popularne kineske aplikacije potvrđuje da će SAD podržavati „konkurenciju i slobodno tržište” samo dok su njihove kompanije dominantne na tržištu. A ako tu dominaciju ugrožavaju neke strane tvrtke, recimo kineske, balada o slobodnom tržištu ustupa mjesto priči o zabrani konkurencije.

Zuckerberg i Snowden

Dosad smo govorili o službenom, ideološkom razlogu američke zabrane TikToka, koji se svodi na navodno kinesko ugrožavanje nacionalne sigurnosti SAD-a. No postoje još dva snažna neslužbena razloga za tu zabranu: jedan je financijski, a drugi politički.

Financijski razlog zabrane počiva na činjenici da je TikTok jedina nezapadna i neamerička aplikacija koja svojim rastom ugrožava popularnost i prihode američke kompanije Meta (koja drži Facebook, Instagram, WhatsApp...) i njenog vlasnika Marka Zuckerberga, pa se smatra da je Zuckerberg napravio pritisak na američke zakonodavce da zabrane kinesku konkurenciju koja mu „puše u vrat”.

---

image
AFP
---

A zašto bi američka država slijepo slušala Zuckerberga? Pa zato što od njegovih kompanija ima velike koristi, o čemu je prije više od desetljeća progovorio američki disident Edward Snowden, bivši zaposlenik američke špijunske agencija NSA, koji je ukazao da NSA i druge američke špijunske službe intenzivno surađuju s velikim korporacijama koje su vlasnici društvenih mreža, na način da preko njih nadziru milijune korisnika širom svijeta.

Drugi neslužbeni razlog zbog kojeg američka država želi zabraniti TikTok striktno je politički i tiče se anketne činjenice da aktualni predsjednik Joe Biden zbog podržavanja izraelskog pokolja Palestinaca u Gazi sve više gubi simpatije mladih Amerikanaca, onih u dobi od 18 do 29 godina, koji su tradicionalno uvijek većinski glasali za Demokratsku stranku.

Još lani u srpnju ankete su pokazivale da u ovoj dobnoj skupini Biden vodi pred Trumpom čak za 10 posto. Međutim, nakon Hamasova terorističkog napada na Izrael od 7. listopada i pokolja stotina izraelskih civila, uslijedila je nerazmjerna reakcija Izraela koji je dosad pobio preko 30 tisuća Palestinaca, a među njima više od deset tisuća djece.

TikTok generacija simpatizira Palestinu

Taj nepojamni zločin prema palestinskom narodu – uvelike podržan od Washingtona - promijenio je političke stavove mladih Amerikanaca. Tako se u prosinačkoj anketi New York Timesa i koledža Siena pokazalo da najmlađi američki glasači sada većinski daju prednost Trumpu u odnosu na Bidena.

„Još ovog ljeta anketa u kojoj bi Donald Trump vodio među mladim glasačima bila bi zapanjujuća. Sada je to sve stvarnije - a naše novo nacionalno istraživanje nije iznimka. Po prvi put Trump vodi ispred predsjednika Bidena među mladim glasačima, 49 prema 43 posto”, pisao je tada New York Times, ističući da su mladi glasači u odnosu na starije Amerikance puno kritičniji i prema postupcima Izraela u Gazi i prema američkom podržavanju tih postupaka.

Taj generacijski jaz u Americi očitovao se na anketnom pitanju: „U sporu između Izraela i Palestinaca, koga više simpatizirate?”. Pokazalo se da na općem uzorku većina Amerikanaca simpatizira Izrael (47 prema 20 posto), kao i u svim dobnim skupinama iznad 30 godina, ali u dobnoj skupini od 18 do 29 godina situacija je obrnuta: 46 posto mladih Amerikanaca više simpatizira Palestince, naspram 27 posto koji su za Izrael.

Ali kakve veze to ima s TikTokom? Ima i te kakve.

New York Times u analizi tih senzacionalnih rezultata – zbog kojih bi Biden lako mogao izgubiti izbore u studenome - ističe da su najodlučniji u svojim kritikama Izraela i Bidenove politike prema Izraelu bili oni mladi glasači „koji se identificiraju kao redoviti korisnici TikToka”:

„Generacijski jaz odražava ne samo iskustva koja su ljudi iz različitih dobnih skupina imali sa 75-godišnjim sukobom između Izraelaca i Palestinaca, već i njihovu izloženost društvenim medijima, posebno TikToku, gdje brutalne slike ubijenih Palestinaca bombardiraju mladenačke oči”, ustvrdio je NYT.

‘Mladi više ne vjeruju u laži‘

Stoga nije čudno da je odluku Zastupničkog doma Kongresa SAD-a o zabrani TikToka zdušno podržala Židovska federacija Sjeverne Amerike (JENA), krovna organizacija američkih židovskih grupa, koja je pohvalila predloženi zakon, tvrdeći da je TikTok „pomogao u poticanju užasnog porasta antisemitizma”.

Za tursku agenciju Anadolu takav stav moćne židovske organizacije komentirala je politologinja Nursin Atesoglu Guney, šefica Odjela za međunarodne odnose na Istanbulskom tehničkom sveučilištu Yildiz, koja je ustvrdila da potez Zastupničkog doma SAD-a i jest „usmjeren na zaštitu izraelskih interesa”, budući da sve veći broj propalestinskih i antiizraelskih objava na TikToku „šteti izraelskim planovima za kontrolu mnijenja američke omladine”.

Turska politologinja pritom je kritizirala spomenutu izjavu u kojoj krivnju za rastuće antiizraelsko raspoloženje među američkom omladinom JENA pripisuje TikToku.

- Ono što se zaista dešava nije da TikTok utire put antisemitizmu, već pokazuje pravi fenomen, a to je rastuće neslaganje među mladima protiv dominantnog proizraelskog narativa u SAD-u. Ne može se zaustaviti percepcija da je Izrael agresor – iznosi Guney.

Odbacujući tezu da je na TikToku antisemitizam u porastu, Guney je ocijenila da američki plan o zabrani ove aplikacije neće polučiti rezultate koje Izrael priželjkuje.

- Ovi protekcionistički potezi neće značiti ništa. Oni im možda pribjegavaju zbog činjenice da se bliže izbori u SAD-u. Mladi mogu jasno vidjeti stvarnost jer pomno prate društvene mreže. Više ne vjeruju u laži. Naporima da blokira TikTok američka administracija pokušava sakriti stvarnost - zaključuje turska politologinja.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sloboda govora? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Sloboda govora? 2 0 10253 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-24 15:40:46 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-24 18:35:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-24 18:34:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto Amerika želi zabraniti TikTok? Tri su razloga: jedan službeni i dva neslužbena, donosimo analizu page_title=Zašto Amerika želi zabraniti TikTok? Tri su razloga: jedan službeni i dva neslužbena, donosimo analizu [metakey] => SAD, Amerika, tiktok, zabrana tiktoka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/24\/26771490.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/24\/26771494.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/24\/26771788.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tr\u017ei\u0161ne konkurencije raspasti u parampar\u010dad<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1260","hd_26771490_1920.jpg":"1920x1080","k_26771490_1280.jpg":"1280x1280","k_26771490_1024.jpg":"1024x1024","k_26771490_640.jpg":"640x640","k_26771490_480.jpg":"480x480","k_26771490_340.jpg":"340x340","k_26771490_220.jpg":"220x220","o_26771490_1280.jpg":"1280x840","o_26771490_1024.jpg":"1024x672","o_26771490_640.jpg":"640x420","o_26771490_480.jpg":"480x315","o_26771490_340.jpg":"340x223","o_26771490_220.jpg":"220x144","h_26771490_1280.jpg":"1280x854","h_26771490_1024.jpg":"1024x683","h_26771490_640.jpg":"640x427","h_26771490_480.jpg":"480x320","h_26771490_340.jpg":"340x227","h_26771490_220.jpg":"220x147","pp_26771490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26771490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26771490_640.jpg":"640x814","pp_26771490_480.jpg":"480x611","pp_26771490_340.jpg":"340x432","pp_26771490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26771494_1920.jpg":"1920x1080","k_26771494_1280.jpg":"1280x1280","k_26771494_1024.jpg":"1024x1024","k_26771494_640.jpg":"640x640","k_26771494_480.jpg":"480x480","k_26771494_340.jpg":"340x340","k_26771494_220.jpg":"220x220","o_26771494_1280.jpg":"1280x852","o_26771494_1024.jpg":"1024x682","o_26771494_640.jpg":"640x426","o_26771494_480.jpg":"480x319","o_26771494_340.jpg":"340x226","o_26771494_220.jpg":"220x146","h_26771494_1280.jpg":"1280x854","h_26771494_1024.jpg":"1024x683","h_26771494_640.jpg":"640x427","h_26771494_480.jpg":"480x320","h_26771494_340.jpg":"340x227","h_26771494_220.jpg":"220x147","pp_26771494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26771494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26771494_640.jpg":"640x814","pp_26771494_480.jpg":"480x611","pp_26771494_340.jpg":"340x432","pp_26771494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1403","hd_26771788_1920.jpg":"1920x1080","k_26771788_1280.jpg":"1280x1280","k_26771788_1024.jpg":"1024x1024","k_26771788_640.jpg":"640x640","k_26771788_480.jpg":"480x480","k_26771788_340.jpg":"340x340","k_26771788_220.jpg":"220x220","o_26771788_1280.jpg":"1280x935","o_26771788_1024.jpg":"1024x748","o_26771788_640.jpg":"640x467","o_26771788_480.jpg":"480x350","o_26771788_340.jpg":"340x248","o_26771788_220.jpg":"220x160","h_26771788_1280.jpg":"1280x854","h_26771788_1024.jpg":"1024x683","h_26771788_640.jpg":"640x427","h_26771788_480.jpg":"480x320","h_26771788_340.jpg":"340x227","h_26771788_220.jpg":"220x147","pp_26771788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26771788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26771788_640.jpg":"640x814","pp_26771788_480.jpg":"480x611","pp_26771788_340.jpg":"340x432","pp_26771788_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38049337 Threads: 5 Questions: 7077506194 Slow queries: 3296124 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607831610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/zasto-amerika-zeli-zabraniti-tiktok-tri-su-razloga-jedan-sluzbeni-i-dva-nesluzbena-donosimo-analizu-1375077 [printLink] => /vijesti/svijet/zasto-amerika-zeli-zabraniti-tiktok-tri-su-razloga-jedan-sluzbeni-i-dva-nesluzbena-donosimo-analizu-1375077?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 455861 [name] => tiktok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tiktok [link] => /tag/tiktok ) [3] => stdClass Object ( [id] => 708473 [name] => zabrana tiktoka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 23:47:07 [main_article_id] => 0 [alias] => zabrana-tiktoka [link] => /tag/zabrana-tiktoka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sloboda govora? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto Amerika želi zabraniti TikTok? Tri su razloga: jedan službeni i dva neslužbena, donosimo analizu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/24/26771490.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tržišne konkurencije raspasti u paramparčad

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/24/26771490.jpg [title] =>

Narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tržišne konkurencije raspasti u paramparčad

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/24/26771494.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/24/26771788.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sva je prilika da će Amerika uskoro zabraniti popularnu društvenu mrežu TikTok. Nakon što je Zastupnički dom 13. ožujka usvojio zakon koji „u ime nacionalne sigurnosti” predviđa zabranu rečene mreže, i to uvjerljivom većinom od 352 prema 65 glasova, ostalo je samo da zakon odobri i Senat.

Tako će se narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tržišne konkurencije raspasti u paramparčad.

A zašto se Amerika toliko plaši jedne društvene mreže, toliko da je spremna žrtvovati svoj imidž slobodarske zemlje u kojoj već prvi amandman Ustava jamči slobodu govora? Na koji način jedna banalna društvena mreža – čiji su glavni element kratke video snimke koje objavljuju korisnici – može ugroziti nacionalnu sigurnost prve sile svijeta?

Odgovor je jednostavan: TikTok je jedina popularna društvena mreža koja nije u vlasništvu američkih korporacija. Vlasnik TikToka je kineska firma ByteDance. U tom komunističkom grmu leži zec američkog straha, pogotovo s obzirom da TikTok – kako navode kineski vlasnici - koristi oko 170 milijuna Amerikanaca.

Stoga zakon koji je usvojio Zastupnički dom nije toliko uperen protiv samog TikToka, koliko protiv kineskog vlasništva nad tom društvenom mrežom. Naime, zakon ima klauzulu da se TikTok neće zabraniti ako ByteDance odustane od vlasništva nad njim, odnosno ako ga u roku od 165 dana proda nekom kupcu koji neće imati veze s Kinom i tamošnjom Komunističkom partijom.

Dakle, TikTok može ostati na američkom tržištu, ali ne ako je u vlasništvu Kineza. Koliko to ima veze sa slobodnom tržišnom utakmicom – u koju se američki kapitalizam zaklinje kao u očinji vid – nije teško procijeniti: nema nikakve.

Kineski bijes

Već 14. ožujka, dan nakon usvajanja zakona u Zastupničkom domu, Kina je osudila „banditske metode” Washingtona. Iskaz o tome dao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin:

- Ako se obrazloženja o nacionalnoj sigurnosti mogu koristiti kako bi se ugušile uspješne tvrtke iz drugih zemalja, tada više nema ni jednakopravnosti ni pravde. Kada netko vidi dobru stvar koju ima neka druga osoba i želi je prisvojiti, tu su onda posrijedi nasilničke, banditske metode. Tekst izglasan u Zastupničkom domu oprečan je načelima poštenog tržišnog natjecanja i međunarodnim pravilima vezanim uz ekonomiju i trgovinu - rekao je Wang.

---

image
AFP
---

Kineski glasnogovornik dodao je da SAD mora „prestati provoditi pritisak i nepravedno gušiti strana poduzeća na svom tržištu”, te je poručio da će Kina poduzeti „sve neophodne mjere” kako bi obranila svoje kompanije.

Još i prije kineskog ministarstva reagirao je izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew, koji je kritizirao „razočaravajuće” glasanje u Zastupničkom domu, te je pozvao američke korisnike TikToka da reagiraju:

„Neka vas se čuje. Nećemo vas prestati braniti i nastavit ćemo činiti sve u našoj moći, uključujući i pravna sredstva, kako bismo zaštitili tu sjajnu platformu koju smo razvili s vama”, napisao je Shou na platformi X, ocijenivši da zakon dovodi u opasnost „300.000 radnih mjesta” u SAD-u.

„Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 milijuna Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja”, objavila je kineska tvrtka.

Strah od Komunističke partije

Koliko se Amerika boji ove kineske aplikacije, govori činjenica da je Bijela kuća još lani u veljači naredila svim zaposlenicima saveznih ustanova da u roku od 30 dana uklone TikTok sa svojih pametnih telefona, na temelju zakona koji je prethodno u siječnju potpisao predsjednik SAD-a Joe Biden.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tih je dana poručio kako će zakon koji omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka „omogućiti američkoj državi da spriječi neke strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama (...) na način koji ugrožava povjerljive podatke Amerikanaca i našu nacionalnu sigurnost”.

I mnogi američki zastupnici zabrinuti su da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz SAD-a. Također, američki dužnosnici ne skrivaju ni strah pred mogućnošću da bi Komunistička partija Kine mogla preko TikToka ne samo pratiti milijune mladih Amerikanaca, nego i aktivno „utjecati” na njih i njihove političke stavove.

Drugim riječima, Amerika se boji da bi Kina preko TikToka mogla raditi sličnu vrstu ideološke propagande kakvu Amerika preko Hollywooda i drugih kanala radi već čitavo stoljeće, servirajući cijelom svijetu uzbudljive priče o „američkom snu” i Amerikancima kao „dobrim momcima” koji redovito spašavaju svijet od Rusa i ostalih istočnih zlikovaca.

Nadalje, ovaj pokušaj zabrane uspješne i popularne kineske aplikacije potvrđuje da će SAD podržavati „konkurenciju i slobodno tržište” samo dok su njihove kompanije dominantne na tržištu. A ako tu dominaciju ugrožavaju neke strane tvrtke, recimo kineske, balada o slobodnom tržištu ustupa mjesto priči o zabrani konkurencije.

Zuckerberg i Snowden

Dosad smo govorili o službenom, ideološkom razlogu američke zabrane TikToka, koji se svodi na navodno kinesko ugrožavanje nacionalne sigurnosti SAD-a. No postoje još dva snažna neslužbena razloga za tu zabranu: jedan je financijski, a drugi politički.

Financijski razlog zabrane počiva na činjenici da je TikTok jedina nezapadna i neamerička aplikacija koja svojim rastom ugrožava popularnost i prihode američke kompanije Meta (koja drži Facebook, Instagram, WhatsApp...) i njenog vlasnika Marka Zuckerberga, pa se smatra da je Zuckerberg napravio pritisak na američke zakonodavce da zabrane kinesku konkurenciju koja mu „puše u vrat”.

---

image
AFP
---

A zašto bi američka država slijepo slušala Zuckerberga? Pa zato što od njegovih kompanija ima velike koristi, o čemu je prije više od desetljeća progovorio američki disident Edward Snowden, bivši zaposlenik američke špijunske agencija NSA, koji je ukazao da NSA i druge američke špijunske službe intenzivno surađuju s velikim korporacijama koje su vlasnici društvenih mreža, na način da preko njih nadziru milijune korisnika širom svijeta.

Drugi neslužbeni razlog zbog kojeg američka država želi zabraniti TikTok striktno je politički i tiče se anketne činjenice da aktualni predsjednik Joe Biden zbog podržavanja izraelskog pokolja Palestinaca u Gazi sve više gubi simpatije mladih Amerikanaca, onih u dobi od 18 do 29 godina, koji su tradicionalno uvijek većinski glasali za Demokratsku stranku.

Još lani u srpnju ankete su pokazivale da u ovoj dobnoj skupini Biden vodi pred Trumpom čak za 10 posto. Međutim, nakon Hamasova terorističkog napada na Izrael od 7. listopada i pokolja stotina izraelskih civila, uslijedila je nerazmjerna reakcija Izraela koji je dosad pobio preko 30 tisuća Palestinaca, a među njima više od deset tisuća djece.

TikTok generacija simpatizira Palestinu

Taj nepojamni zločin prema palestinskom narodu – uvelike podržan od Washingtona - promijenio je političke stavove mladih Amerikanaca. Tako se u prosinačkoj anketi New York Timesa i koledža Siena pokazalo da najmlađi američki glasači sada većinski daju prednost Trumpu u odnosu na Bidena.

„Još ovog ljeta anketa u kojoj bi Donald Trump vodio među mladim glasačima bila bi zapanjujuća. Sada je to sve stvarnije - a naše novo nacionalno istraživanje nije iznimka. Po prvi put Trump vodi ispred predsjednika Bidena među mladim glasačima, 49 prema 43 posto”, pisao je tada New York Times, ističući da su mladi glasači u odnosu na starije Amerikance puno kritičniji i prema postupcima Izraela u Gazi i prema američkom podržavanju tih postupaka.

Taj generacijski jaz u Americi očitovao se na anketnom pitanju: „U sporu između Izraela i Palestinaca, koga više simpatizirate?”. Pokazalo se da na općem uzorku većina Amerikanaca simpatizira Izrael (47 prema 20 posto), kao i u svim dobnim skupinama iznad 30 godina, ali u dobnoj skupini od 18 do 29 godina situacija je obrnuta: 46 posto mladih Amerikanaca više simpatizira Palestince, naspram 27 posto koji su za Izrael.

Ali kakve veze to ima s TikTokom? Ima i te kakve.

New York Times u analizi tih senzacionalnih rezultata – zbog kojih bi Biden lako mogao izgubiti izbore u studenome - ističe da su najodlučniji u svojim kritikama Izraela i Bidenove politike prema Izraelu bili oni mladi glasači „koji se identificiraju kao redoviti korisnici TikToka”:

„Generacijski jaz odražava ne samo iskustva koja su ljudi iz različitih dobnih skupina imali sa 75-godišnjim sukobom između Izraelaca i Palestinaca, već i njihovu izloženost društvenim medijima, posebno TikToku, gdje brutalne slike ubijenih Palestinaca bombardiraju mladenačke oči”, ustvrdio je NYT.

‘Mladi više ne vjeruju u laži‘

Stoga nije čudno da je odluku Zastupničkog doma Kongresa SAD-a o zabrani TikToka zdušno podržala Židovska federacija Sjeverne Amerike (JENA), krovna organizacija američkih židovskih grupa, koja je pohvalila predloženi zakon, tvrdeći da je TikTok „pomogao u poticanju užasnog porasta antisemitizma”.

Za tursku agenciju Anadolu takav stav moćne židovske organizacije komentirala je politologinja Nursin Atesoglu Guney, šefica Odjela za međunarodne odnose na Istanbulskom tehničkom sveučilištu Yildiz, koja je ustvrdila da potez Zastupničkog doma SAD-a i jest „usmjeren na zaštitu izraelskih interesa”, budući da sve veći broj propalestinskih i antiizraelskih objava na TikToku „šteti izraelskim planovima za kontrolu mnijenja američke omladine”.

Turska politologinja pritom je kritizirala spomenutu izjavu u kojoj krivnju za rastuće antiizraelsko raspoloženje među američkom omladinom JENA pripisuje TikToku.

- Ono što se zaista dešava nije da TikTok utire put antisemitizmu, već pokazuje pravi fenomen, a to je rastuće neslaganje među mladima protiv dominantnog proizraelskog narativa u SAD-u. Ne može se zaustaviti percepcija da je Izrael agresor – iznosi Guney.

Odbacujući tezu da je na TikToku antisemitizam u porastu, Guney je ocijenila da američki plan o zabrani ove aplikacije neće polučiti rezultate koje Izrael priželjkuje.

- Ovi protekcionistički potezi neće značiti ništa. Oni im možda pribjegavaju zbog činjenice da se bliže izbori u SAD-u. Mladi mogu jasno vidjeti stvarnost jer pomno prate društvene mreže. Više ne vjeruju u laži. Naporima da blokira TikTok američka administracija pokušava sakriti stvarnost - zaključuje turska politologinja.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP

Narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tržišne konkurencije raspasti u paramparčad

AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/zasto-amerika-zeli-zabraniti-tiktok-tri-su-razloga-jedan-sluzbeni-i-dva-nesluzbena-donosimo-analizu-1375077 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd26fd65d579b3b00a03c9e7c73dda0d5a85854a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+Amerika+%C5%BEeli+zabraniti+TikTok%3F+Tri+su+razloga%3A+jedan+slu%C5%BEbeni+i+dva+neslu%C5%BEbena%2C+donosimo+analizu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzasto-amerika-zeli-zabraniti-tiktok-tri-su-razloga-jedan-sluzbeni-i-dva-nesluzbena-donosimo-analizu-1375077 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzasto-amerika-zeli-zabraniti-tiktok-tri-su-razloga-jedan-sluzbeni-i-dva-nesluzbena-donosimo-analizu-1375077 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sloboda govora? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetSloboda govora?

Zašto Amerika želi zabraniti TikTok? Tri su razloga: jedan službeni i dva neslužbena, donosimo analizu

Piše Damir Pilić
24. ožujka 2024. - 19:34

Sva je prilika da će Amerika uskoro zabraniti popularnu društvenu mrežu TikTok. Nakon što je Zastupnički dom 13. ožujka usvojio zakon koji „u ime nacionalne sigurnosti” predviđa zabranu rečene mreže, i to uvjerljivom većinom od 352 prema 65 glasova, ostalo je samo da zakon odobri i Senat.

Tako će se narativ o Americi kao zemlji slobode govora i slobodne tržišne konkurencije raspasti u paramparčad.

A zašto se Amerika toliko plaši jedne društvene mreže, toliko da je spremna žrtvovati svoj imidž slobodarske zemlje u kojoj već prvi amandman Ustava jamči slobodu govora? Na koji način jedna banalna društvena mreža – čiji su glavni element kratke video snimke koje objavljuju korisnici – može ugroziti nacionalnu sigurnost prve sile svijeta?

Odgovor je jednostavan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:47