stdClass Object ( [id] => 1088202 [title] => Običaji Velikog tjedna u Baškoj Vodi prenose se generacijama: Isusov grob čuvali su stražari s lovačkim puškama odjeveni u staromornarske uniforme [alias] => obicaji-velikog-tjedna-u-baskoj-vodi-prenose-se-generacijama-isusov-grob-cuvali-su-strazari-s-lovackim-puskama-odjeveni-u-staromornarske-uniforme [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi običaji u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast – Baška Voda godinama su mijenjani ili su nestajali, ali običaji Velikog tjedna su već više od stoljeća zadržali svoju izvornost, uz minimalne izmjene. Nešto više o tome rekli su nam naši sugovornici, bračni par Rose i Mate Granić Šebica, koji se jako dobro sjećaju običaja iz svoje rane mladosti i priča njihovih roditelja.

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom, ali Mate nam je započeo priču od pokladnog utorka, makaruna, pašticade (kod bolje stojećih obitelji) i slanih srdela (kod onih siromašnijih), pa preko Čiste srijede (kada se blagovalo bakalar, girice i slane srdele).

Blagoslov grančica

– Uoči Cvjetnice brali bismo maslinove grančice koje su u većini slučajeve naše žene, majke i bake plele i vezivale kako bi izgledale što ljepše za sam blagoslov u crkvi. Ranije se blagoslov maslinovih grančica obavljao u crkvi, a danas se taj običaj prebacio na malu đigu kod kipa svetog Nikole. Nakon blagoslova i obreda grančice bi se nosile u maslinike i vinograde uz vjeru i nadu da će urod biti nešto bolji.

S obzirom da pletenje grančica treba naučiti, moja žena Rose se odazvala pozivu iz OŠ Bariše Granića Meštra 2009. godine kada je načine njihova pletenja pokazivala djeci i njihovim roditeljima na tamo organiziranoj radionici. Dolazi nam Veliki četvrtak kada u vrijeme večernje svete mise svećenik pere noge dvanaestorici učenika (u našem slučaju čuvarima Groba Gospodnjega), upravo po uzoru i spomenu kako je to Isus radio na posljednjoj večeri. Tada se obvezno vezuju zvona koja se aktiviraju tek na Veliku subotu. Nakon večernjih obreda oko 20 sati započinje pjevanje Gospina plača u pet grupa od čega bi jedna obvezno bila iz Basta, a kasnije se broj grupa smanjio na tri – kazuje nam Granić.

Središnji dio događanja Veliki petak i tradicionalna procesija Križnog puta u povijesti se nikada nisu prekidali, pa čak ni u Drugom svjetskom ratu, ni u za vjeru vrlo teškom poratnom vremenu. A jesu li uslijedile neke promjene u odnosu na ranije običaje?

Na tri križa

– U zoru Velikoga petka domaćice bi pofrigale fritule, a par dana ranije napravile bi sirnice i jajnice čiji bi se uzorci nosili na blagoslov u Veliku subotu, a jelo se na sam Uskrs i kasnije. Bili bi sretni kada bi neka suha sirnica ostala za Mali uskrs, onda bi uživali u pravom paradižotu. Već više od stotinu i nešto godina Križni put se održava u Župi Bast – Baška Voda, tako da je jedan od tri (uz Hvarski i Runovički) najpoznatiji i najdugovječniji u Dalmaciji. Maslinove grančice koje su se postavljale na tri križa tradicionalno su plele mještanke Bratuša, a kasnije se to izmijenilo, pa je pleo tko je stigao – veli Granić.

Brojnost sudionika Križnog puta se iz godine u godinu povećava, što je i normalno, s obzirom na povećanje broja stanovnika u župi.

– Procesija Križnog puta na čelu s glavnim križonošom kreće uvijek u 7 sati iz Gospine crkve u Bastu na 18-kilometarski put kroz sva župna mjesta i ponovno do polazne točke u Bastu. Procesija bi uz pučko pjevanje Muke Gospodnje u tri samoorganizirana zbora krenula iz Basta niz Griže i Balabru do glavne ceste i onda sišla u sjeverni dio Promajne do male crkve u kupljenoj kući za vrijeme službovanja fra Anđelka Šimića, te nastavila put prema Krvavici. U Krvavici bi sačekali prvog križonošu koji bi u Promajni obilazio bolesne i nemoćne osobe, a koji su imali želju pozdraviti i poljubiti križ. Onda bi se sišlo u Bratuš, pa kroz obalni dio Promajne do Baške Vode – ističe naš domaćin.

Izgradnjom magistrale je ruta nešto promijenjena, manje su se koristile kozje staze a više prometnice, jer prijetnji i zabrana više nije bilo, a izgradnjom crkve u Promajni u vrijeme službovanja fra Berislava Nikića svratilo bi se nakratko u crkvu i na osvježenje koje bi pripremili mještani Promajne. Prolazak procesije preko prometnica i kroz mjesta više nije bio upitan nego se samo morala dobiti dozvola od policije za organizaciju normalnog i sigurnog prijelaza preko ceste.

Obilazak bolesnih

– Cijelim putem do Baške Vode ljudi bi s maslinovim grančicama u ruci dočekivali Križ na određenim punktovima, pozdravljali bi ga i ljubili pa se onda priključivali procesiji, tako da bi pred crkvu svetog Nikole u Baškoj Vodi došlo i do dvije tisuće vjernika i štovatelja Muke Gospodnje. Pred samom crkvom sva tri križa bi dočekali i pozdravili stražari Groba Gospodnjega u starim mornarskim odorama u kojima se uvijek, pa i danas čuva Gospodinov grob. Vrijeme jednosatne stanke križonoša bi iskoristio za obilazak bolesnih i nemoćnih osoba koji su izrazili želju pozdraviti i poljubiti križ, a štovatelji Križnog puta bi se malo odmorili i nešto nemrsna pojeli kako bi mogli nastaviti put dalje preko rive i zapadnog dijela Baške Vode do Tedinćeve kuće, pa onda uzbrdo uz Greben i Kočiće do podnožja Topića i dalje podnožjem Biokova do crkve svetog Roka na vrhu Basta. Onda bi nastavili istočnim obilaskom mjesta do krajnjeg odredišta, odnosno početne točke – crkve UBDM – kazuje Mate.

Prolaskom kroz Bast mnogi mještani bi iznosili buklije kako bi se hodočasnici mogli malo osvježiti. Za vrijeme jednosatne stanke zavjetni križonoša bi pripremljenom nemrsnom hranom i pićem počastio sve sudionike procesije (bakalar i girice, a kasnije je bilo i liganja i oborite ribe). U 15 sati otpočeli bi završni obredi u Bastu, a u 18 sati u Baškoj Vodi, gdje se obavljalo služenje Groba Gospodnjega koje bi započelo oko pete ure, kada je Isus umro. Na obrede bi se vjernici pozivali s grupom djece sa škrgotaljkama u rukama, koji bi trčali kroz mjesto i vikali "prvi", "drugi", "treći".

Bogata trpeza

– Stražarenje se ne bi prekidalo sve do uskrsnoga bdijenja, što danas nije više slučaj jer je straža ukinuta noću i obavlja se samo danju i u vrijeme obreda. Stražari su uvijek bili odjeveni u staromornarske uniforme, a grob je bio uz oltar svetog Nikole i čuvalo ga se najprije s lovačkim puškama, ali bez streljiva, nešto poslije s drvenim puškama, a kasnih šezdesetih godina fra Anđelko Šimić uveo je stražarenje s kopljima u ruci ispred glavnog oltara, što je zadržano i do danas. Svoj posao stražari završavaju na misi uskrsnog bdijenja kada na Gloriju uz zvuke zvona, škrgotaljke i bljeskove svjetala simbolično padaju u nesvijest, jer je Isus uskrsnuo. Čast je i zadovoljstvo biti prvi križonoša, a ja sam uspio biti dva puta, a više godina i stražarom Groba Gospodnjega. Svećenik bi nas nagradio ručkom na Mali uskrs, a danas se odlazi na smotre žudija diljem Dalmacije. Za uskrsni ručak domaćice bi pripremile vrlo bogatu trpezu za svoje ukućane i pozvane prijatelje, a u poslijepodnevnim satima krenuli bi rodbini i prijateljima čestitati najveći katolički blagdan – prisjetio se Mate Granić.

Poznato nam je da bi se u sklopu proslave najvećeg katoličkog blagdana organizirala razna sportska natjecanja, turniri u stolnom tenisu, boćanju i malom nogometu. Nakon obavljenog razgovora došli smo na ideju kako bi običaje Velikoga petka i Križnoga puta, valjalo predočiti i predložiti Župnome vijeću i Općinskome vijeću da se udruženim snagama od mjerodavnih institucija zatraži da se stogodišnja tradicija Križnoga puta proglasi nematerijalnom kulturnom baštinom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lijepa tradicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => lijepa tradicija 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-01 08:29:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => i snimio Ivo Sikavica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-01 08:35:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-01 08:35:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 139 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/01\/17305356.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/01\/17304444.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/01\/17304436.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[", ",", ",", "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Procesija Kri\u017enog puta","Smjena stra\u017ee uz Kristov grob","Pozdravljanje i ljubljenje kri\u017ea"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1632x1224","hd_17305356_1920.jpg":"1920x1080","k_17305356_1280.jpg":"1280x1280","k_17305356_1024.jpg":"1024x1024","k_17305356_640.jpg":"640x640","k_17305356_480.jpg":"480x480","k_17305356_340.jpg":"340x340","k_17305356_220.jpg":"220x220","o_17305356_1280.jpg":"1280x960","o_17305356_1024.jpg":"1024x768","o_17305356_640.jpg":"640x480","o_17305356_480.jpg":"480x360","o_17305356_340.jpg":"340x255","o_17305356_220.jpg":"220x165","h_17305356_1280.jpg":"1280x854","h_17305356_1024.jpg":"1024x683","h_17305356_640.jpg":"640x427","h_17305356_480.jpg":"480x320","h_17305356_340.jpg":"340x227","h_17305356_220.jpg":"220x147","pp_17305356_1280.jpg":"1006x1280","pp_17305356_1024.jpg":"805x1024","pp_17305356_640.jpg":"503x640","pp_17305356_480.jpg":"377x480","pp_17305356_340.jpg":"267x340","pp_17305356_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17304444_1920.jpg":"1920x1080","k_17304444_1280.jpg":"1280x1280","k_17304444_1024.jpg":"1024x1024","k_17304444_640.jpg":"640x640","k_17304444_480.jpg":"480x480","k_17304444_340.jpg":"340x340","k_17304444_220.jpg":"220x220","o_17304444_1280.jpg":"1280x960","o_17304444_1024.jpg":"1024x768","o_17304444_640.jpg":"640x480","o_17304444_480.jpg":"480x360","o_17304444_340.jpg":"340x255","o_17304444_220.jpg":"220x165","h_17304444_1280.jpg":"1280x854","h_17304444_1024.jpg":"1024x683","h_17304444_640.jpg":"640x427","h_17304444_480.jpg":"480x320","h_17304444_340.jpg":"340x227","h_17304444_220.jpg":"220x147","pp_17304444_1280.jpg":"1006x1280","pp_17304444_1024.jpg":"805x1024","pp_17304444_640.jpg":"503x640","pp_17304444_480.jpg":"377x480","pp_17304444_340.jpg":"267x340","pp_17304444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17304436_1920.jpg":"1920x1080","k_17304436_1280.jpg":"1280x1280","k_17304436_1024.jpg":"1024x1024","k_17304436_640.jpg":"640x640","k_17304436_480.jpg":"480x480","k_17304436_340.jpg":"340x340","k_17304436_220.jpg":"220x220","o_17304436_1280.jpg":"1280x960","o_17304436_1024.jpg":"1024x768","o_17304436_640.jpg":"640x480","o_17304436_480.jpg":"480x360","o_17304436_340.jpg":"340x255","o_17304436_220.jpg":"220x165","h_17304436_1280.jpg":"1280x854","h_17304436_1024.jpg":"1024x683","h_17304436_640.jpg":"640x427","h_17304436_480.jpg":"480x320","h_17304436_340.jpg":"340x227","h_17304436_220.jpg":"220x147","pp_17304436_1280.jpg":"1006x1280","pp_17304436_1024.jpg":"805x1024","pp_17304436_640.jpg":"503x640","pp_17304436_480.jpg":"377x480","pp_17304436_340.jpg":"267x340","pp_17304436_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38813725 Threads: 5 Questions: 7127121270 Slow queries: 3311369 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609099412 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/obicaji-velikog-tjedna-u-baskoj-vodi-prenose-se-generacijama-isusov-grob-cuvali-su-strazari-s-lovackim-puskama-odjeveni-u-staromornarske-uniforme-1088202 [printLink] => /dalmacija/obala/obicaji-velikog-tjedna-u-baskoj-vodi-prenose-se-generacijama-isusov-grob-cuvali-su-strazari-s-lovackim-puskama-odjeveni-u-staromornarske-uniforme-1088202?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634985 [name] => uskrsni običaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-01 10:36:10 [main_article_id] => 0 [alias] => uskrsni-obicaji [link] => /tag/uskrsni-obicaji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634986 [name] => Mate Granić Šebica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-01 10:36:10 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-granic-sebica [link] => /tag/mate-granic-sebica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lijepa tradicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Običaji Velikog tjedna u Baškoj Vodi prenose se generacijama: Isusov grob čuvali su stražari s lovačkim puškama odjeveni u staromornarske uniforme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-17-07-24-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17305356.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => , [mainImageDesc] => Procesija Križnog puta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17305356.jpg [title] => Procesija Križnog puta , ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17304444.jpg [title] => Smjena straže uz Kristov grob , ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17304436.jpg [title] => Pozdravljanje i ljubljenje križa , ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogi običaji u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast – Baška Voda godinama su mijenjani ili su nestajali, ali običaji Velikog tjedna su već više od stoljeća zadržali svoju izvornost, uz minimalne izmjene. Nešto više o tome rekli su nam naši sugovornici, bračni par Rose i Mate Granić Šebica, koji se jako dobro sjećaju običaja iz svoje rane mladosti i priča njihovih roditelja.

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom, ali Mate nam je započeo priču od pokladnog utorka, makaruna, pašticade (kod bolje stojećih obitelji) i slanih srdela (kod onih siromašnijih), pa preko Čiste srijede (kada se blagovalo bakalar, girice i slane srdele).

Blagoslov grančica

– Uoči Cvjetnice brali bismo maslinove grančice koje su u većini slučajeve naše žene, majke i bake plele i vezivale kako bi izgledale što ljepše za sam blagoslov u crkvi. Ranije se blagoslov maslinovih grančica obavljao u crkvi, a danas se taj običaj prebacio na malu đigu kod kipa svetog Nikole. Nakon blagoslova i obreda grančice bi se nosile u maslinike i vinograde uz vjeru i nadu da će urod biti nešto bolji.

S obzirom da pletenje grančica treba naučiti, moja žena Rose se odazvala pozivu iz OŠ Bariše Granića Meštra 2009. godine kada je načine njihova pletenja pokazivala djeci i njihovim roditeljima na tamo organiziranoj radionici. Dolazi nam Veliki četvrtak kada u vrijeme večernje svete mise svećenik pere noge dvanaestorici učenika (u našem slučaju čuvarima Groba Gospodnjega), upravo po uzoru i spomenu kako je to Isus radio na posljednjoj večeri. Tada se obvezno vezuju zvona koja se aktiviraju tek na Veliku subotu. Nakon večernjih obreda oko 20 sati započinje pjevanje Gospina plača u pet grupa od čega bi jedna obvezno bila iz Basta, a kasnije se broj grupa smanjio na tri – kazuje nam Granić.

Središnji dio događanja Veliki petak i tradicionalna procesija Križnog puta u povijesti se nikada nisu prekidali, pa čak ni u Drugom svjetskom ratu, ni u za vjeru vrlo teškom poratnom vremenu. A jesu li uslijedile neke promjene u odnosu na ranije običaje?

Na tri križa

– U zoru Velikoga petka domaćice bi pofrigale fritule, a par dana ranije napravile bi sirnice i jajnice čiji bi se uzorci nosili na blagoslov u Veliku subotu, a jelo se na sam Uskrs i kasnije. Bili bi sretni kada bi neka suha sirnica ostala za Mali uskrs, onda bi uživali u pravom paradižotu. Već više od stotinu i nešto godina Križni put se održava u Župi Bast – Baška Voda, tako da je jedan od tri (uz Hvarski i Runovički) najpoznatiji i najdugovječniji u Dalmaciji. Maslinove grančice koje su se postavljale na tri križa tradicionalno su plele mještanke Bratuša, a kasnije se to izmijenilo, pa je pleo tko je stigao – veli Granić.

Brojnost sudionika Križnog puta se iz godine u godinu povećava, što je i normalno, s obzirom na povećanje broja stanovnika u župi.

– Procesija Križnog puta na čelu s glavnim križonošom kreće uvijek u 7 sati iz Gospine crkve u Bastu na 18-kilometarski put kroz sva župna mjesta i ponovno do polazne točke u Bastu. Procesija bi uz pučko pjevanje Muke Gospodnje u tri samoorganizirana zbora krenula iz Basta niz Griže i Balabru do glavne ceste i onda sišla u sjeverni dio Promajne do male crkve u kupljenoj kući za vrijeme službovanja fra Anđelka Šimića, te nastavila put prema Krvavici. U Krvavici bi sačekali prvog križonošu koji bi u Promajni obilazio bolesne i nemoćne osobe, a koji su imali želju pozdraviti i poljubiti križ. Onda bi se sišlo u Bratuš, pa kroz obalni dio Promajne do Baške Vode – ističe naš domaćin.

Izgradnjom magistrale je ruta nešto promijenjena, manje su se koristile kozje staze a više prometnice, jer prijetnji i zabrana više nije bilo, a izgradnjom crkve u Promajni u vrijeme službovanja fra Berislava Nikića svratilo bi se nakratko u crkvu i na osvježenje koje bi pripremili mještani Promajne. Prolazak procesije preko prometnica i kroz mjesta više nije bio upitan nego se samo morala dobiti dozvola od policije za organizaciju normalnog i sigurnog prijelaza preko ceste.

Obilazak bolesnih

– Cijelim putem do Baške Vode ljudi bi s maslinovim grančicama u ruci dočekivali Križ na određenim punktovima, pozdravljali bi ga i ljubili pa se onda priključivali procesiji, tako da bi pred crkvu svetog Nikole u Baškoj Vodi došlo i do dvije tisuće vjernika i štovatelja Muke Gospodnje. Pred samom crkvom sva tri križa bi dočekali i pozdravili stražari Groba Gospodnjega u starim mornarskim odorama u kojima se uvijek, pa i danas čuva Gospodinov grob. Vrijeme jednosatne stanke križonoša bi iskoristio za obilazak bolesnih i nemoćnih osoba koji su izrazili želju pozdraviti i poljubiti križ, a štovatelji Križnog puta bi se malo odmorili i nešto nemrsna pojeli kako bi mogli nastaviti put dalje preko rive i zapadnog dijela Baške Vode do Tedinćeve kuće, pa onda uzbrdo uz Greben i Kočiće do podnožja Topića i dalje podnožjem Biokova do crkve svetog Roka na vrhu Basta. Onda bi nastavili istočnim obilaskom mjesta do krajnjeg odredišta, odnosno početne točke – crkve UBDM – kazuje Mate.

Prolaskom kroz Bast mnogi mještani bi iznosili buklije kako bi se hodočasnici mogli malo osvježiti. Za vrijeme jednosatne stanke zavjetni križonoša bi pripremljenom nemrsnom hranom i pićem počastio sve sudionike procesije (bakalar i girice, a kasnije je bilo i liganja i oborite ribe). U 15 sati otpočeli bi završni obredi u Bastu, a u 18 sati u Baškoj Vodi, gdje se obavljalo služenje Groba Gospodnjega koje bi započelo oko pete ure, kada je Isus umro. Na obrede bi se vjernici pozivali s grupom djece sa škrgotaljkama u rukama, koji bi trčali kroz mjesto i vikali "prvi", "drugi", "treći".

Bogata trpeza

– Stražarenje se ne bi prekidalo sve do uskrsnoga bdijenja, što danas nije više slučaj jer je straža ukinuta noću i obavlja se samo danju i u vrijeme obreda. Stražari su uvijek bili odjeveni u staromornarske uniforme, a grob je bio uz oltar svetog Nikole i čuvalo ga se najprije s lovačkim puškama, ali bez streljiva, nešto poslije s drvenim puškama, a kasnih šezdesetih godina fra Anđelko Šimić uveo je stražarenje s kopljima u ruci ispred glavnog oltara, što je zadržano i do danas. Svoj posao stražari završavaju na misi uskrsnog bdijenja kada na Gloriju uz zvuke zvona, škrgotaljke i bljeskove svjetala simbolično padaju u nesvijest, jer je Isus uskrsnuo. Čast je i zadovoljstvo biti prvi križonoša, a ja sam uspio biti dva puta, a više godina i stražarom Groba Gospodnjega. Svećenik bi nas nagradio ručkom na Mali uskrs, a danas se odlazi na smotre žudija diljem Dalmacije. Za uskrsni ručak domaćice bi pripremile vrlo bogatu trpezu za svoje ukućane i pozvane prijatelje, a u poslijepodnevnim satima krenuli bi rodbini i prijateljima čestitati najveći katolički blagdan – prisjetio se Mate Granić.

Poznato nam je da bi se u sklopu proslave najvećeg katoličkog blagdana organizirala razna sportska natjecanja, turniri u stolnom tenisu, boćanju i malom nogometu. Nakon obavljenog razgovora došli smo na ideju kako bi običaje Velikoga petka i Križnoga puta, valjalo predočiti i predložiti Župnome vijeću i Općinskome vijeću da se udruženim snagama od mjerodavnih institucija zatraži da se stogodišnja tradicija Križnoga puta proglasi nematerijalnom kulturnom baštinom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
, , ,
,
Procesija Križnog puta
,
Smjena straže uz Kristov grob
,
Pozdravljanje i ljubljenje križa
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/obicaji-velikog-tjedna-u-baskoj-vodi-prenose-se-generacijama-isusov-grob-cuvali-su-strazari-s-lovackim-puskama-odjeveni-u-staromornarske-uniforme-1088202 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=453e0ba3fd68c998bffb3109215afc5421030b7f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obi%C4%8Daji+Velikog+tjedna+u+Ba%C5%A1koj+Vodi+prenose+se+generacijama%3A+Isusov+grob+%C4%8Duvali+su+stra%C5%BEari+s+lova%C4%8Dkim+pu%C5%A1kama+odjeveni+u+staromornarske+uniforme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fobicaji-velikog-tjedna-u-baskoj-vodi-prenose-se-generacijama-isusov-grob-cuvali-su-strazari-s-lovackim-puskama-odjeveni-u-staromornarske-uniforme-1088202 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fobicaji-velikog-tjedna-u-baskoj-vodi-prenose-se-generacijama-isusov-grob-cuvali-su-strazari-s-lovackim-puskama-odjeveni-u-staromornarske-uniforme-1088202 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lijepa tradicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Obalalijepa tradicija

Običaji Velikog tjedna u Baškoj Vodi prenose se generacijama: Isusov grob čuvali su stražari s lovačkim puškama odjeveni u staromornarske uniforme

Piše i snimio Ivo Sikavica
1. travnja 2021. - 10:35

Mnogi običaji u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast – Baška Voda godinama su mijenjani ili su nestajali, ali običaji Velikog tjedna su već više od stoljeća zadržali svoju izvornost, uz minimalne izmjene. Nešto više o tome rekli su nam naši sugovornici, bračni par Rose i Mate Granić Šebica, koji se jako dobro sjećaju običaja iz svoje rane mladosti i priča njihovih roditelja.

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom, ali Mate nam je započeo priču od pokladnog utorka, makaruna, pašticade (kod bolje stojećih obitelji) i slanih srdela (kod onih siromašnijih), pa preko Čiste srijede (kada se blagovalo bakalar, girice i slane srdele).

Blagoslov grančica

– Uoči Cvjetnice brali bismo maslinove grančice koje su u većini slučajeve naše žene, majke i bake plele i vezivale ka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:07