stdClass Object ( [id] => 1294878 [title] => Ravnatelji ministru Fuchsu o cjelodnevnoj školi: Djeca nisu pokusni kunići, projekt je pun nejasnoća. I neprovediv je! [alias] => ravnatelji-ministru-fuchsu-o-cjelodnevnoj-skoli-djeca-nisu-pokusni-kunici-projekt-je-pun-nejasnoca-i-neprovediv-je [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cjelodnevna škola? Projekt koji nije dobro započeo. Primjer. Evo ga u Šibensko - kninskoj županiji.

U njoj se jedna jedina, Osnovna škola Jakova Gotovca u Unešiću, prijavila za sudjelovanje u programu sljedeće četiri godine nazvanom "Osnovna škola kao cjelodnevna škola".

Nije takav slučaj samo u Šibensko-kninskoj županiji, već su prvi podaci pokazali kako su se u cijeloj državi prijavile uglavnom manje, seoske škole. Baš poput škole u Unešiću.

U svojoj velikoj zgradi još 70-ih godina prošlog stoljeća brojila je preko tisuću đaka. Od tisuću došlo se do današnjih - tridesetak!

Među školama kojima je Grad Šibenik osnivač svega su tri u kojima se nastava održava u jednoj smjeni. Je li to razlog što nijedna gradska škola nije bila zainteresirana za uvođenje cjelodnevne nastave? Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić nije željela komentirati odluke šibenskih osmoljetki, ali je istaknula da Grad Šibenik nijednoj, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost.

– Od devet osnovnih škola čiji je osnivač Grad Šibenik, tri škole, OŠ "Vidici", OŠ Jurja Šižgorića i OŠ "Meterize", ispunjavale su uvjete javnog poziva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, ali nisu iskazale interes za prijavu.

Potrebnu suglasnost osnivača Grada Šibenika kao uvjet dobila bi svaka škola ako je zadovoljila druge uvjete: pripremila motivacijsko pismo te suglasnost školskog odbora kao obavezne uvjete. Kako se to nije dogodilo, o razlozima za takvu odluku možete izravno kontaktirati ravnatelje škola – kratko je poručila Žurić.

---

image

Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić: Grad Šibenik nijednoj školi, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost

 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

A razlozi zbog kojih nisu željeli sudjelovati u četverogodišnjem pilot-projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja, premda su mogli ispuniti tražene uvjete, jednostavni su, složni su ravnatelji i ravnateljice triju šibenskih škola.

Cijeli projekt pun je nejasnoća, nedorečenosti i nedoumica, tvrde ravnatelji. Nisu ih otklonile ni prezentacije, ni sastanci, ni savjetovanja, a zajednički je dojam i da se ovako velik i značajan projekt pripremao na brzinu, zbog čega su i nastale mnoge manjkavosti.

Ravnatelj OŠ "Vidici" Darko Relja kaže kako škola na čijem je čelu ima nastavu u jednoj smjeni, no prostorno je posve kapacitirana i nema, slikovito rečeno, ni "kvadrata" viška. No, prostor je, napominje, bio najmanji i najlakše rješiv problem. Sve ostalo nije.

– U veljači samo bio srcem i dušom za uvođenje cjelodnevne škole, ali kad je izišao natječaj i kad sam pročitao te dokumente, vidio sam da ima puno nedoumica i nedorečenosti. Odgovore nisam dobio ni na stručnom savjetovanju ravnatelja u Makarskoj. A tu je bio i otpor učitelja.

Stvarno je puno nepoznanica u svemu tomu. Najviše onih koje se odnose na zaduženja učitelja, jer bi se to sada trebalo drugačije računati, a nema nikakvih pravilnika. Satnice se mijenjaju, uvode se novi predmeti, neki se ukidaju... Bilo bi i tehnološkog viška.

Pitanje je i kako uskladiti i organizirati nastavu kada imate osam nastavnika koji rade u dvije te dvoje koji predaju u čak tri škole... A sva ta zaduženja mi uvijek riješimo prije odlaska na godišnji sredinom srpnja. Ovaj put to ništa nije bilo poznato – žali se Relja i ponavlja kako bi se prostorni problemi nekako još i mogli riješiti, iako škola ima 400-tinjak učenika i ukupno 24 razredna odjeljenja, od kojih je 20 u matičnoj te četiri u područnoj školi u Ražinama, zbog čega su neke prostorije dodatno preuređene u učionice. Sve navedeno Relju je potaknulo na nedvosmislenu konstataciju.

– Ne volim eksperimentirati s učenicima. Oni nisu pokusni kunići!

---

image

Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ Meterize: Meni bi u školi bilo devet djelatnika viška. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Slično razmišlja i Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ "Meterize". Iako se nastava u toj školi trenutačno održava u jednoj smjeni, već sljedeće moglo bi se dogoditi da prijeđe u dvije smjene jer broj prvašića proteklih godina raste.

U takvoj situaciji bilo je nemoguće jamčiti da će škola sljedeće četiri godine, koliko traje eksperimentalni program, stalno raditi u jednoj smjeni, objašnjava Vrbičić. Ali ni to, ističe, nije bila glavna prepreka.

– Na prvu sam se mislila javiti za uvođenje cjelodnevne škole, ali kad sam vidjela dokument, i prema onomu što smo razgovarali i raspravljali među sobom i u zbornici, vidjeli smo da je tu puno nejasnoća. Primjerice, broj sati informatike se smanjuje, uvode se informacijske i digitalne kompetencije.

Isto tako, i novi predmet "svijet i ja", za one koji ne pohađaju vjeronauk, domaćinstvo, tj. praktične vještine... No, tko će to predavati? Gdje je kurikul tih predmeta? Meni bi prema tomu u školi bilo devet djelatnika viška. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine.

Usto, malo je i vremena za prilagodbu i prelazak na novu organizaciju. U našoj školi dobivamo novi parket u sportskoj dvorani i taj proces javne nabave traje već mjesecima, a recite sada, mislite li da će, primjerice, dodatno opremanje ili uređenje kuhinje i blagovaonice biti gotovo preko ljeta, za dva-tri mjeseca? – nabraja Vrbičić.

Dodaje kako se nada da će se tijekom sljedeće četiri godine svi uočeni problemi i nedostaci eksperimentalne cjelodnevne škole ipak iskristalizirati i riješiti. Na dobrobit učenika i svih prosvjetara.

---

image

Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića: Ovaj projekt uopće nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u školi cijeli jedan takav razred. Što će biti s tom djecom?

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Ipak, taj optimizam baš i ne dijeli Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića. Zabrinuta je zbog činjenice da će se od jeseni cjelodnevna nastava održavati mahom u školama koje jedva da broje 50-ak učenika.

Upravo zbog tako malog broja učenika lako je organizirati nastavu, uskladiti obvezne, izvannastavne, dopunske i dodatne, te izvanškolske aktivnosti. No, kako te škole mogu biti reprezentativni uzorci koji će se od 2027., kada bi eksperimentalni program trebao prerasti u redoviti, moći primijeniti i u školama koje pohađa nekoliko stotina učenika, pita se Rupić.

Poput njezinih kolega, Relje i Vrbičić, i ona je bila vrlo zainteresirana za cijelu ovu priču, no vrlo je brzo shvatila kako je sve pripremljeno navrat-nanos te vrvi nejasnoćama i nedorečenostima.

---

image

Ministar Radovan Fuchs - hoće li mu reforma uspjeti

 

Ranko Šuvar/HANZA MEDIA
---

– Ovaj projekt uopće nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u školi cijeli jedan takav razred. Što će biti s tom djecom? Odgovora nema. Kako organizirati nastavu s učiteljima koji rade u više škola? U eksperimentalnom programu nema vremena za odmor, a dopunska nastava postaje obvezna.

Samo, kako će to biti organizirano? Obično učenik, ako ima jedinicu iz matematike ili hrvatskog, ima je i iz još nekog predmeta. Sve to treba uskladiti, kao i satnicu nastavnika.

Je li ona 45 ili 60 minuta, nije objašnjeno. Kao i izvannastavne aktivnosti, primjerice zbor, ples... One bi se trebale održavati poslije 15.30, a bojim se da će itko željeti ostati u školi u to vrijeme. Zato se pribojavam za opstanak tih aktivnosti.

Učenici sada na zbor idu kada imaju, recimo, pet sati, tako da to odrade u školi poslije nastave i budu gotovi sljedeća dva sata. Ovako, ne znam tko će ostajati u školi tako dugo – sumnjičava je Rupić.

Obrazlaže to i činjenicom da roditelji čija djeca ostaju u produženom boravku već sada ih odvode kući najkasnije do 15.15 ili 15.30 iako im je boravak osiguran sat vremena dulje, do 16.30. U tom kontekstu nestvarno zvuči i prijedlog da se izvanškolske aktivnosti, poput glazbene škole ili sportskih aktivnosti, održavaju u osnovnoj školi.

Primjerice, umjesto da na satove gitare ode u glazbenu školu, učenik ostaje u svojoj osnovnoj školi, gdje mu poslije 15.30 dolazi njegov profesor gitare!

---

image


Pilot-projekt kuhanja hrane u Osnovnoj školi ‘Meterize‘
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA
---

U svemu tomu jedna je stvar dobro zazvučala: povišica od četiri, pet posto kao fiksni mjesečni dodatak na osnovnu plaću za sve zaposlene uključene u eksperimentalni program. Istodobno, ravnateljima se nudi povišica od čak 25 posto, što je, smatra Rupić, nepravedno, jer učitelje u cijeloj priči nitko ništa ne pita, a na njima je da odrade cijeli program uz tako skromnu povišicu.

– Šteta. Mislim da je ovo velika stvar. Cjelodnevna nastava super zvuči, ali mislim da je sve rađeno na brzinu.

Mislim da je trebalo ljudima dati više vremena da o svemu rasprave, i nastavnicima i roditeljima, te da se svi priviknu i pripreme te da taj prijelaz i prilagodba ne traju samo tri mjeseca, kao sada. Žao mi je zbog toga, jer je osiguran i novac - 300.000 eura po školi. Ali puno je pitanja, a malo jasnih odgovora – zaključila je Rupić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTA ODBIJENICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 498 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => ŠIBENIK (498) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČISTA ODBIJENICA 498 498 2 0 8278 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-31 16:45:55 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-01 11:18:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-01 11:18:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1291 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ravnatelji ministru Fuchsu o cjelodnevnoj školi: Djeca nisu pokusni kunići, projekt je pun nejasnoća. I neprovediv je! [metakey] => CJELODNEVNA NASTAVA, ministar Fuchs, Šibenski ravnatelji, Osnivači škola, Nastava informatike, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/31\/21596384.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/11280723.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/24127131.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/24127129.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/24086558.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/24054958.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/31\/24822999.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix\/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","Ranko \u0160uvar\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivana Rupi\u0107, ravnateljica O\u0160 Jurja \u0160i\u017egori\u0107a: Ovaj projekt uop\u0107e nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u \u0161koli cijeli jedan takav razred. \u0160to \u0107e biti s tom djecom?<\/p>","

Margit Vrbi\u010di\u0107, ravnateljica O\u0160 Meterize: Meni bi u \u0161koli bilo devet djelatnika vi\u0161ka. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Osnovna \u0161kola \u2018Meterize\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","


\nPilot-projekt kuhanja hrane u Osnovnoj \u0161koli \u2018Meterize\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Pro\u010delnica za dru\u0161tvene djelatnosti Mirjana \u017duri\u0107: Grad \u0160ibenik nijednoj \u0161koli, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ministar Radovan Fuchs - ho\u0107e li mu reforma uspjeti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","63:80","50:50","50:50","77:71","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1170","hd_21596384_1920.jpg":"1920x1080","k_21596384_1280.jpg":"1280x1280","k_21596384_1024.jpg":"1024x1024","k_21596384_640.jpg":"640x640","k_21596384_480.jpg":"480x480","k_21596384_340.jpg":"340x340","k_21596384_220.jpg":"220x220","o_21596384_1280.jpg":"1280x780","o_21596384_1024.jpg":"1024x624","o_21596384_640.jpg":"640x390","o_21596384_480.jpg":"480x292","o_21596384_340.jpg":"340x207","o_21596384_220.jpg":"220x134","h_21596384_1280.jpg":"1280x854","h_21596384_1024.jpg":"1024x683","h_21596384_640.jpg":"640x427","h_21596384_480.jpg":"480x320","h_21596384_340.jpg":"340x227","h_21596384_220.jpg":"220x147","pp_21596384_1280.jpg":"1280x1628","pp_21596384_1024.jpg":"1024x1303","pp_21596384_640.jpg":"640x814","pp_21596384_480.jpg":"480x611","pp_21596384_340.jpg":"340x432","pp_21596384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11280723_1920.jpg":"1920x1080","k_11280723_1280.jpg":"1280x1280","k_11280723_1024.jpg":"1024x1024","k_11280723_640.jpg":"640x640","k_11280723_480.jpg":"480x480","k_11280723_340.jpg":"340x340","k_11280723_220.jpg":"220x220","o_11280723_1280.jpg":"1280x853","o_11280723_1024.jpg":"1024x682","o_11280723_640.jpg":"640x426","o_11280723_480.jpg":"480x320","o_11280723_340.jpg":"340x226","o_11280723_220.jpg":"220x146","h_11280723_1280.jpg":"1280x854","h_11280723_1024.jpg":"1024x683","h_11280723_640.jpg":"640x427","h_11280723_480.jpg":"480x320","h_11280723_340.jpg":"340x227","h_11280723_220.jpg":"220x147","pp_11280723_1280.jpg":"1280x1628","pp_11280723_1024.jpg":"1024x1303","pp_11280723_640.jpg":"640x814","pp_11280723_480.jpg":"480x611","pp_11280723_340.jpg":"340x432","pp_11280723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_24127131_1920.jpg":"1920x1080","k_24127131_1280.jpg":"1280x1280","k_24127131_1024.jpg":"1024x1024","k_24127131_640.jpg":"640x640","k_24127131_480.jpg":"480x480","k_24127131_340.jpg":"340x340","k_24127131_220.jpg":"220x220","o_24127131_1280.jpg":"1280x781","o_24127131_1024.jpg":"1024x625","o_24127131_640.jpg":"640x390","o_24127131_480.jpg":"480x293","o_24127131_340.jpg":"340x207","o_24127131_220.jpg":"220x134","h_24127131_1280.jpg":"1280x854","h_24127131_1024.jpg":"1024x683","h_24127131_640.jpg":"640x427","h_24127131_480.jpg":"480x320","h_24127131_340.jpg":"340x227","h_24127131_220.jpg":"220x147","pp_24127131_1280.jpg":"1280x1628","pp_24127131_1024.jpg":"1024x1303","pp_24127131_640.jpg":"640x814","pp_24127131_480.jpg":"480x611","pp_24127131_340.jpg":"340x432","pp_24127131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24127129_1920.jpg":"1920x1080","k_24127129_1280.jpg":"1280x1280","k_24127129_1024.jpg":"1024x1024","k_24127129_640.jpg":"640x640","k_24127129_480.jpg":"480x480","k_24127129_340.jpg":"340x340","k_24127129_220.jpg":"220x220","o_24127129_1280.jpg":"1280x851","o_24127129_1024.jpg":"1024x681","o_24127129_640.jpg":"640x425","o_24127129_480.jpg":"480x319","o_24127129_340.jpg":"340x226","o_24127129_220.jpg":"220x146","h_24127129_1280.jpg":"1280x854","h_24127129_1024.jpg":"1024x683","h_24127129_640.jpg":"640x427","h_24127129_480.jpg":"480x320","h_24127129_340.jpg":"340x227","h_24127129_220.jpg":"220x147","pp_24127129_1280.jpg":"1280x1628","pp_24127129_1024.jpg":"1024x1303","pp_24127129_640.jpg":"640x814","pp_24127129_480.jpg":"480x611","pp_24127129_340.jpg":"340x432","pp_24127129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_24086558_1920.jpg":"1920x1080","k_24086558_1280.jpg":"1280x1280","k_24086558_1024.jpg":"1024x1024","k_24086558_640.jpg":"640x640","k_24086558_480.jpg":"480x480","k_24086558_340.jpg":"340x340","k_24086558_220.jpg":"220x220","o_24086558_1280.jpg":"1280x827","o_24086558_1024.jpg":"1024x661","o_24086558_640.jpg":"640x413","o_24086558_480.jpg":"480x310","o_24086558_340.jpg":"340x219","o_24086558_220.jpg":"220x142","h_24086558_1280.jpg":"1280x854","h_24086558_1024.jpg":"1024x683","h_24086558_640.jpg":"640x427","h_24086558_480.jpg":"480x320","h_24086558_340.jpg":"340x227","h_24086558_220.jpg":"220x147","pp_24086558_1280.jpg":"1280x1628","pp_24086558_1024.jpg":"1024x1303","pp_24086558_640.jpg":"640x814","pp_24086558_480.jpg":"480x611","pp_24086558_340.jpg":"340x432","pp_24086558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_24054958_1920.jpg":"1920x1080","k_24054958_1280.jpg":"1280x1280","k_24054958_1024.jpg":"1024x1024","k_24054958_640.jpg":"640x640","k_24054958_480.jpg":"480x480","k_24054958_340.jpg":"340x340","k_24054958_220.jpg":"220x220","o_24054958_1280.jpg":"1280x824","o_24054958_1024.jpg":"1024x659","o_24054958_640.jpg":"640x412","o_24054958_480.jpg":"480x309","o_24054958_340.jpg":"340x218","o_24054958_220.jpg":"220x141","h_24054958_1280.jpg":"1280x854","h_24054958_1024.jpg":"1024x683","h_24054958_640.jpg":"640x427","h_24054958_480.jpg":"480x320","h_24054958_340.jpg":"340x227","h_24054958_220.jpg":"220x147","pp_24054958_1280.jpg":"1280x1628","pp_24054958_1024.jpg":"1024x1303","pp_24054958_640.jpg":"640x814","pp_24054958_480.jpg":"480x611","pp_24054958_340.jpg":"340x432","pp_24054958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24822999_1920.jpg":"1920x1080","k_24822999_1280.jpg":"1280x1280","k_24822999_1024.jpg":"1024x1024","k_24822999_640.jpg":"640x640","k_24822999_480.jpg":"480x480","k_24822999_340.jpg":"340x340","k_24822999_220.jpg":"220x220","o_24822999_1280.jpg":"1280x853","o_24822999_1024.jpg":"1024x682","o_24822999_640.jpg":"640x426","o_24822999_480.jpg":"480x320","o_24822999_340.jpg":"340x226","o_24822999_220.jpg":"220x146","h_24822999_1280.jpg":"1280x854","h_24822999_1024.jpg":"1024x683","h_24822999_640.jpg":"640x427","h_24822999_480.jpg":"480x320","h_24822999_340.jpg":"340x227","h_24822999_220.jpg":"220x147","pp_24822999_1280.jpg":"1280x1628","pp_24822999_1024.jpg":"1024x1303","pp_24822999_640.jpg":"640x814","pp_24822999_480.jpg":"480x611","pp_24822999_340.jpg":"340x432","pp_24822999_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4098701 Threads: 4 Questions: 122800137 Slow queries: 53623 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3736048 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/obala/ravnatelji-ministru-fuchsu-o-cjelodnevnoj-skoli-djeca-nisu-pokusni-kunici-projekt-je-pun-nejasnoca-i-neprovediv-je-1294878 [printLink] => /dalmacija/obala/ravnatelji-ministru-fuchsu-o-cjelodnevnoj-skoli-djeca-nisu-pokusni-kunici-projekt-je-pun-nejasnoca-i-neprovediv-je-1294878?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 517760 [name] => cjelodnevna nastava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cjelodnevna-nastava [link] => /tag/cjelodnevna-nastava ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617406 [name] => ministar Fuchs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-11 07:17:33 [main_article_id] => 0 [alias] => ministar-fuchs [link] => /tag/ministar-fuchs ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718321 [name] => Šibenski ravnatelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 13:18:52 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenski-ravnatelji [link] => /tag/sibenski-ravnatelji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718322 [name] => Osnivači škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 13:18:52 [main_article_id] => 0 [alias] => osnivaci-skola [link] => /tag/osnivaci-skola ) [4] => stdClass Object ( [id] => 718323 [name] => Nastava informatike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 13:18:52 [main_article_id] => 0 [alias] => nastava-informatike [link] => /tag/nastava-informatike ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTA ODBIJENICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 498 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => ŠIBENIK (498) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ravnatelji ministru Fuchsu o cjelodnevnoj školi: Djeca nisu pokusni kunići, projekt je pun nejasnoća. I neprovediv je! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/21596384.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/21596384.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/11280723.jpg [title] =>

Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića: Ovaj projekt uopće nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u školi cijeli jedan takav razred. Što će biti s tom djecom?

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/24127131.jpg [title] =>

Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ Meterize: Meni bi u školi bilo devet djelatnika viška. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/24127129.jpg [title] =>

Osnovna škola ‘Meterize‘

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/24086558.jpg [title] =>


Pilot-projekt kuhanja hrane u Osnovnoj školi ‘Meterize‘
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/24054958.jpg [title] =>

Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić: Grad Šibenik nijednoj školi, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost

 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/31/24822999.jpg [title] =>

Ministar Radovan Fuchs - hoće li mu reforma uspjeti

 

Ranko Šuvar/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cjelodnevna škola? Projekt koji nije dobro započeo. Primjer. Evo ga u Šibensko - kninskoj županiji.

U njoj se jedna jedina, Osnovna škola Jakova Gotovca u Unešiću, prijavila za sudjelovanje u programu sljedeće četiri godine nazvanom "Osnovna škola kao cjelodnevna škola".

Nije takav slučaj samo u Šibensko-kninskoj županiji, već su prvi podaci pokazali kako su se u cijeloj državi prijavile uglavnom manje, seoske škole. Baš poput škole u Unešiću.

U svojoj velikoj zgradi još 70-ih godina prošlog stoljeća brojila je preko tisuću đaka. Od tisuću došlo se do današnjih - tridesetak!

Među školama kojima je Grad Šibenik osnivač svega su tri u kojima se nastava održava u jednoj smjeni. Je li to razlog što nijedna gradska škola nije bila zainteresirana za uvođenje cjelodnevne nastave? Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić nije željela komentirati odluke šibenskih osmoljetki, ali je istaknula da Grad Šibenik nijednoj, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost.

– Od devet osnovnih škola čiji je osnivač Grad Šibenik, tri škole, OŠ "Vidici", OŠ Jurja Šižgorića i OŠ "Meterize", ispunjavale su uvjete javnog poziva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, ali nisu iskazale interes za prijavu.

Potrebnu suglasnost osnivača Grada Šibenika kao uvjet dobila bi svaka škola ako je zadovoljila druge uvjete: pripremila motivacijsko pismo te suglasnost školskog odbora kao obavezne uvjete. Kako se to nije dogodilo, o razlozima za takvu odluku možete izravno kontaktirati ravnatelje škola – kratko je poručila Žurić.

---

image

Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić: Grad Šibenik nijednoj školi, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost

 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

A razlozi zbog kojih nisu željeli sudjelovati u četverogodišnjem pilot-projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja, premda su mogli ispuniti tražene uvjete, jednostavni su, složni su ravnatelji i ravnateljice triju šibenskih škola.

Cijeli projekt pun je nejasnoća, nedorečenosti i nedoumica, tvrde ravnatelji. Nisu ih otklonile ni prezentacije, ni sastanci, ni savjetovanja, a zajednički je dojam i da se ovako velik i značajan projekt pripremao na brzinu, zbog čega su i nastale mnoge manjkavosti.

Ravnatelj OŠ "Vidici" Darko Relja kaže kako škola na čijem je čelu ima nastavu u jednoj smjeni, no prostorno je posve kapacitirana i nema, slikovito rečeno, ni "kvadrata" viška. No, prostor je, napominje, bio najmanji i najlakše rješiv problem. Sve ostalo nije.

– U veljači samo bio srcem i dušom za uvođenje cjelodnevne škole, ali kad je izišao natječaj i kad sam pročitao te dokumente, vidio sam da ima puno nedoumica i nedorečenosti. Odgovore nisam dobio ni na stručnom savjetovanju ravnatelja u Makarskoj. A tu je bio i otpor učitelja.

Stvarno je puno nepoznanica u svemu tomu. Najviše onih koje se odnose na zaduženja učitelja, jer bi se to sada trebalo drugačije računati, a nema nikakvih pravilnika. Satnice se mijenjaju, uvode se novi predmeti, neki se ukidaju... Bilo bi i tehnološkog viška.

Pitanje je i kako uskladiti i organizirati nastavu kada imate osam nastavnika koji rade u dvije te dvoje koji predaju u čak tri škole... A sva ta zaduženja mi uvijek riješimo prije odlaska na godišnji sredinom srpnja. Ovaj put to ništa nije bilo poznato – žali se Relja i ponavlja kako bi se prostorni problemi nekako još i mogli riješiti, iako škola ima 400-tinjak učenika i ukupno 24 razredna odjeljenja, od kojih je 20 u matičnoj te četiri u područnoj školi u Ražinama, zbog čega su neke prostorije dodatno preuređene u učionice. Sve navedeno Relju je potaknulo na nedvosmislenu konstataciju.

– Ne volim eksperimentirati s učenicima. Oni nisu pokusni kunići!

---

image

Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ Meterize: Meni bi u školi bilo devet djelatnika viška. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Slično razmišlja i Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ "Meterize". Iako se nastava u toj školi trenutačno održava u jednoj smjeni, već sljedeće moglo bi se dogoditi da prijeđe u dvije smjene jer broj prvašića proteklih godina raste.

U takvoj situaciji bilo je nemoguće jamčiti da će škola sljedeće četiri godine, koliko traje eksperimentalni program, stalno raditi u jednoj smjeni, objašnjava Vrbičić. Ali ni to, ističe, nije bila glavna prepreka.

– Na prvu sam se mislila javiti za uvođenje cjelodnevne škole, ali kad sam vidjela dokument, i prema onomu što smo razgovarali i raspravljali među sobom i u zbornici, vidjeli smo da je tu puno nejasnoća. Primjerice, broj sati informatike se smanjuje, uvode se informacijske i digitalne kompetencije.

Isto tako, i novi predmet "svijet i ja", za one koji ne pohađaju vjeronauk, domaćinstvo, tj. praktične vještine... No, tko će to predavati? Gdje je kurikul tih predmeta? Meni bi prema tomu u školi bilo devet djelatnika viška. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine.

Usto, malo je i vremena za prilagodbu i prelazak na novu organizaciju. U našoj školi dobivamo novi parket u sportskoj dvorani i taj proces javne nabave traje već mjesecima, a recite sada, mislite li da će, primjerice, dodatno opremanje ili uređenje kuhinje i blagovaonice biti gotovo preko ljeta, za dva-tri mjeseca? – nabraja Vrbičić.

Dodaje kako se nada da će se tijekom sljedeće četiri godine svi uočeni problemi i nedostaci eksperimentalne cjelodnevne škole ipak iskristalizirati i riješiti. Na dobrobit učenika i svih prosvjetara.

---

image

Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića: Ovaj projekt uopće nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u školi cijeli jedan takav razred. Što će biti s tom djecom?

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Ipak, taj optimizam baš i ne dijeli Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića. Zabrinuta je zbog činjenice da će se od jeseni cjelodnevna nastava održavati mahom u školama koje jedva da broje 50-ak učenika.

Upravo zbog tako malog broja učenika lako je organizirati nastavu, uskladiti obvezne, izvannastavne, dopunske i dodatne, te izvanškolske aktivnosti. No, kako te škole mogu biti reprezentativni uzorci koji će se od 2027., kada bi eksperimentalni program trebao prerasti u redoviti, moći primijeniti i u školama koje pohađa nekoliko stotina učenika, pita se Rupić.

Poput njezinih kolega, Relje i Vrbičić, i ona je bila vrlo zainteresirana za cijelu ovu priču, no vrlo je brzo shvatila kako je sve pripremljeno navrat-nanos te vrvi nejasnoćama i nedorečenostima.

---

image

Ministar Radovan Fuchs - hoće li mu reforma uspjeti

 

Ranko Šuvar/HANZA MEDIA
---

– Ovaj projekt uopće nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u školi cijeli jedan takav razred. Što će biti s tom djecom? Odgovora nema. Kako organizirati nastavu s učiteljima koji rade u više škola? U eksperimentalnom programu nema vremena za odmor, a dopunska nastava postaje obvezna.

Samo, kako će to biti organizirano? Obično učenik, ako ima jedinicu iz matematike ili hrvatskog, ima je i iz još nekog predmeta. Sve to treba uskladiti, kao i satnicu nastavnika.

Je li ona 45 ili 60 minuta, nije objašnjeno. Kao i izvannastavne aktivnosti, primjerice zbor, ples... One bi se trebale održavati poslije 15.30, a bojim se da će itko željeti ostati u školi u to vrijeme. Zato se pribojavam za opstanak tih aktivnosti.

Učenici sada na zbor idu kada imaju, recimo, pet sati, tako da to odrade u školi poslije nastave i budu gotovi sljedeća dva sata. Ovako, ne znam tko će ostajati u školi tako dugo – sumnjičava je Rupić.

Obrazlaže to i činjenicom da roditelji čija djeca ostaju u produženom boravku već sada ih odvode kući najkasnije do 15.15 ili 15.30 iako im je boravak osiguran sat vremena dulje, do 16.30. U tom kontekstu nestvarno zvuči i prijedlog da se izvanškolske aktivnosti, poput glazbene škole ili sportskih aktivnosti, održavaju u osnovnoj školi.

Primjerice, umjesto da na satove gitare ode u glazbenu školu, učenik ostaje u svojoj osnovnoj školi, gdje mu poslije 15.30 dolazi njegov profesor gitare!

---

image


Pilot-projekt kuhanja hrane u Osnovnoj školi ‘Meterize‘
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA
---

U svemu tomu jedna je stvar dobro zazvučala: povišica od četiri, pet posto kao fiksni mjesečni dodatak na osnovnu plaću za sve zaposlene uključene u eksperimentalni program. Istodobno, ravnateljima se nudi povišica od čak 25 posto, što je, smatra Rupić, nepravedno, jer učitelje u cijeloj priči nitko ništa ne pita, a na njima je da odrade cijeli program uz tako skromnu povišicu.

– Šteta. Mislim da je ovo velika stvar. Cjelodnevna nastava super zvuči, ali mislim da je sve rađeno na brzinu.

Mislim da je trebalo ljudima dati više vremena da o svemu rasprave, i nastavnicima i roditeljima, te da se svi priviknu i pripreme te da taj prijelaz i prilagodba ne traju samo tri mjeseca, kao sada. Žao mi je zbog toga, jer je osiguran i novac - 300.000 eura po školi. Ali puno je pitanja, a malo jasnih odgovora – zaključila je Rupić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA Ranko Šuvar/HANZA MEDIA
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića: Ovaj projekt uopće nije u obzir uzeo djecu s posebnim potrebama. Mi imamo u školi cijeli jedan takav razred. Što će biti s tom djecom?

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Margit Vrbičić, ravnateljica OŠ Meterize: Meni bi u školi bilo devet djelatnika viška. Kako ljudima dati otkaz? To su ozbiljna pitanja, to nisu puke brojke, to su ljudske sudbine

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Osnovna škola ‘Meterize‘

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/HANZA MEDIA


Pilot-projekt kuhanja hrane u Osnovnoj školi ‘Meterize‘
 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić: Grad Šibenik nijednoj školi, da je to htjela, ne bi uskratio svoju suglasnost

 

Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

Ministar Radovan Fuchs - hoće li mu reforma uspjeti

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ravnatelji-ministru-fuchsu-o-cjelodnevnoj-skoli-djeca-nisu-pokusni-kunici-projekt-je-pun-nejasnoca-i-neprovediv-je-1294878 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6db2cfc70dc7f5796374b8608c901b254ca900b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ravnatelji+ministru+Fuchsu+o+cjelodnevnoj+%C5%A1koli%3A+Djeca+nisu+pokusni+kuni%C4%87i%2C+projekt+je+pun+nejasno%C4%87a.+I+neprovediv+je%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fravnatelji-ministru-fuchsu-o-cjelodnevnoj-skoli-djeca-nisu-pokusni-kunici-projekt-je-pun-nejasnoca-i-neprovediv-je-1294878 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fravnatelji-ministru-fuchsu-o-cjelodnevnoj-skoli-djeca-nisu-pokusni-kunici-projekt-je-pun-nejasnoca-i-neprovediv-je-1294878 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTA ODBIJENICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 498 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => ŠIBENIK (498) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaČISTA ODBIJENICA

Ravnatelji ministru Fuchsu o cjelodnevnoj školi: Djeca nisu pokusni kunići, projekt je pun nejasnoća. I neprovediv je!

Piše Marija Lončar
1. lipnja 2023. - 13:18

Cjelodnevna škola? Projekt koji nije dobro započeo. Primjer. Evo ga u Šibensko - kninskoj županiji.

U njoj se jedna jedina, Osnovna škola Jakova Gotovca u Unešiću, prijavila za sudjelovanje u programu sljedeće četiri godine nazvanom "Osnovna škola kao cjelodnevna škola".

Nije takav slučaj samo u Šibensko-kninskoj županiji, već su prvi podaci pokazali kako su se u cijeloj državi prijavile uglavnom manje, seoske škole. Baš poput škole u Unešiću.

U svojoj velikoj zgradi još 70-ih godina prošlog stoljeća brojila je preko tisuću đaka. Od tisuću došlo se do današnjih - tridesetak!

Među školama kojima je Grad Šibenik osnivač svega su tri u kojima se nastava održava u jednoj smjeni. Je li to razlog što nijedna gradska škola nije bila zainteresirana za uvođenje cjelodnev...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:59