stdClass Object ( [id] => 1224811 [title] => Mozak ‘ćuća‘ glukozu, o doručku ovisi kako će vam djeca pamtiti u školi, a vi funkcionirati na poslu!; Dr. Belović savjetuje s čim krenuti u dan, imamo 8 sjajnih recepata [alias] => mozak-cuca-glukozu-o-dorucku-ovisi-kako-ce-vam-djeca-pamtiti-u-skoli-a-vi-funkcionirati-na-poslu-dr-belovic-savjetuje-s-cim-krenuti-u-dan-imamo-7-sjajnih-recepata [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prehrambene navike koje se stvaraju u djetinjstvu i adolescenciji utječu na način prehrane, a time i na zdravlje u kasnijem životu. Hrana ima psihosocijalno značenje jer su izbor hrane i odnos prema njoj vezani uz iskustva i primjere iz ranog djetinjstva.

Početak nove školske godine prilika je da pridonesete boljim prehrambenim navikama naših školaraca i mladih, a kako to postići savjetuje prim. mr. sc. Branislava Belović, koja je nedavno promovirala još jednu svoju knjigu: "Zdravo! - ukusna, raznovrsna i zdrava jela".

- To je vrlo odgovorna zadaća obitelji, vrtića i škole. Najvažniju ulogu u tome ima obitelj. Počnimo s doručkom. Zašto? Doručak je važan čimbenik zdravog načina života.

Brojna su istraživanja potvrdila mnoge dobrobiti redovitog doručkovanja - od utjecaja na rast, razvoj i zdravlje u djetinjstvu do boljeg zdravlja u odrasloj dobi. Također, pomaže učeniku, ali i odrasloj osobi, da lakše i uspješnije obavlja školske ili radne zadatke.

Naime, mozak je značajan potrošač glukoze, pa o doručku ovisi i kako će se djeca nositi s učenjem i mentalnim naporima. Na kraju, ali ne manje važno, djeca koja redovito doručkuju imaju zdravije prehrambene navike u odrasloj dobi.

Doručak pridonosi i primjerenoj tjelesnoj težini, odnosno prevenciji pretilosti koja je sve češća među našom djecom. Stoga dan uvijek počnite doručkom - odrasli i djeca.

Da sve bude lakše i da vam ujutro ne ponestane vremena, već navečer možete pripremiti sve što vam treba za doručak. To posebno vrijedi ako dijete doručkuje samo. S vremena na vrijeme iznenadite djecu nekim posebnim jelom, nečim što dijete posebno voli.

Što sve mora sadržavati dobar doručak?

- Pravilno sastavljen doručak u osnovi uključuje cjelovite namirnice s ugljikohidratima, npr. žitarice, kaše, cjelovite vrste kruha..., koje daju energiju i povoljno utječu na umjeren porast glukoze u krvi, što produljuje osjećaj sitosti i sprječava napadaje gladi. Dodatkom kvalitetne proteinske namirnice - mlijeka, jogurta, kefira, svježeg sira, nemasnog sira, jajeta... osigurava se adekvatan unos bjelančevina koje su neophodne za obnovu organizma.

Povrće i voće dodat će potrebne vitamine, minerale i prehrambena vlakna, a time i poboljšati nutritivnu vrijednost doručka. Najbolji su odabir svježe i lokalno proizvedene namirnice veće biološke vrijednosti. Raznolikost boja i okusa također će potaknuti zanimanje djece i mladih za zdrav doručak.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Kako ove preporuke "prevesti" u svakodnevni doručak, pa i onaj koji dijete nosi od kuće?

- Dobar izbor su mlijeko i mliječni proizvodi, razne žitarice (zobene pahuljice, griz, ječam...), bez dodanog šećera. Za bolji okus dodajte žličicu-dvije meda i orašaste plodove ili voće bilo svježe ili suho. Dobrodošle su i tradicionalne mliječne kaše - prosena, heljdina ili palenta.

Prilika je to i za prenošenje naše bogate kulinarske baštine na mlađe generacije. Ne zaboravite ni namaz od svježeg sira, kojem možete dodati začinsko bilje, povrće, voće ili orašaste plodove uz kruh ili peciva, radije proizvode od integralnog brašna.

Možete pripremiti i druge namaze kao, na primjer, namaz od slanutka i lješnjaka. Za promjenu ponudite domaće džemove s manje šećera. Ne zaboravite kuhana jaja ili omlet. Omlet obogatite povrćem - paprikama raznih boja, rajčicama, tikvicama, bijelim grahom...

Takvo jelo nije samo praznik za oči, već je i zdravije. Umjesto suhomesnatih proizvoda, radije ponudite hladno pečenje koje možete unaprijed pripremiti i čuvati u hladnjaku. Djetetu možete napraviti bogat sendvič premazan namazom od svježeg sira i obložen sezonskim povrćem.

Za promjenu premažite integralni kruh domaćim namazom i obložite ga narezanim pečenim mesom. Mogu to biti i ostaci od prethodnog dana, npr. pileća ili pureća prsa, sir, popečen tofu... Sendvič obložen sezonskim voćem bit će prava poslastica.

---

image

Prim. mr. dr. Branislava Belović

Branka Belović
---


Ideja za ukusne i atraktivne sendviče vam sigurno neće ponestati, pogotovo ako u izbor i pripremu uključite djecu. I još jedna prednost - mogu se pripremiti unaprijed. Kad god je moguće, dodajte doručku voće. Iznenađenja u vidu palačinki s različitim nadjevima, slanih i slatkih muffina i slično također su dobrodošla. Ne zaboravite voće, koje će obogatiti doručak.

Kao napitak mlijeko, bijela kava, kakao i biljni, odnosno voćni čaj. Izbjegavajte slatkiše jer nakon konzumacije takve hrane šećer u krvi brzo raste, a posljedica je veće lučenje hormona inzulina koji brzo snižava šećer u krvi. Pritom je dijete ostalo bez energije koja mu je potrebna ujutro. Ovih nekoliko ideja može vas nadahnuti što pripremiti djetetu ako doručak nosi od kuće.

Zdrave grickalice

Djeca vrlo rado posežu za grickalicama, najčešće nezdravim. Mogu li grickalice imati i zdravu varijantu?

- Nezdrave grickalice najčešće sadrže rafinirano brašno, šećer, masnoću, puno soli i razne aditive. To su namirnice s "praznim kalorijama" – nutritivno siromašne. No, ne treba zaboraviti ni to da zbog svojih sastojaka imaju izrazito jak učinak ovisnosti i kada ih jednom počnemo koristiti, jednostavno ih ne možemo prestati žvakati.

U svakom slučaju, to su namirnice koje biste trebali izbjegavati jer štete zdravlju. Odlučite li se ipak za kupnju nezdravih grickalica, prvo provjerite sastojke proizvoda koji su napisani na deklaraciji. Bit ćete iznenađeni. Birajte one koji sadrže više hranjivih i zaštitnih tvari, dakle minerala, vitamina, vlakana, a manje kalorija.

Umjesto čipsa, štapića, smokija... djeci možete poslužiti zdravi međuobrok. Odličan izbor je voće, bilo svježe ili suho, povrće ili male količine orašastih plodova bez dodatka soli, s kojom i inače treba biti umjeren. Oni donose dodatne količine vitamina, minerala, vlakana i zaštitnih tvari. Ponudite neoguljeno voće.

Jabuku narezanu na kriške djeca obožavaju. Možete joj dodati nekoliko oraha, badema ili lješnjaka. Šalica bobičastog voća, voćna salata ili tanjur šarenog voća mogu biti pravi hit. Ne zaboravite jogurt. Onaj s manje masnoće i bez ikakvih dodataka.

---

image
---


Možete mu dodati omiljeno voće i pretvoriti ga u ukusan i luksuzan međuobrok. Zapečeno voće začinjeno cimetom, zvjezdastim anisom, kardamomom... prava je poslastica. Integralno pecivo ili komadić raženog kruha i jabuka mogu zadovoljiti i one probirljive. Hladno, božanstveno, osvježavajuće...

Sami pripremite sladoled koji se sastoji isključivo od voća. Ili zamrznuti jogurt s voćem. Ako ponekad dijete poželi grickalicu koja ne spada u zdravu prehranu, držite se osnovnog pravila: neka je konzumira u vrlo maloj količini, tek toliko da zadovolji želju.

Zajednički obiteljski obroci

Koliko su važni zajednički obiteljski obroci? Naime, mnogo je djece koja samo vikendom ručaju zajedno s roditeljima!?

- Zajednički obrok za stolom dio je naše kulture i tradicije, kada obitelj može razmijeniti mišljenja, dogovoriti dnevni plan ili jednostavno uživati u zajedničkim trenucima. To djeci olakšava usvajanje zdrave navike doručkovanja. Djeca uče gledajući svoje roditelje, a tako je i za stolom, stoga dajte djeci primjer te ih svojim ponašanjem usmjeravajte pravilnoj prehrani.

Redoviti obiteljski obroci, međutim, pred roditelje postavljaju određene zahtjeve i odgovornosti. Osim osiguravanja samih obroka, potrebna je u prvom redu pravilna informiranost o pravilnoj prehrani. I, naravno, da se u svakodnevnoj prehrani što više pridržavate prehrambenih preporuka. Usput, to utječe i na zdravlje i dobrobit roditelja, odnosno cijele obitelji.

Budite svjesni da ste uzor svojoj djeci. Dokazano je da prehrambene navike majke i oca imaju velik utjecaj na prehrambene navike djeteta. Zato roditelji, ali i bake i djedovi, obratite pažnju što i kako jedete u prisutnosti djece. Pobrinite se da obrok konzumirate u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Vrlo loša i nezdrava navika je grickanje ispred TV ekrana, računala, čitanje novina i slično. U tom slučaju, kontrola nad količinom konzumirane hrane potpuno je isključena.

Često savjetujete da se i djeca uključe u pripremu obroka!?

- Tako je. Djecu treba uključiti u pripremu jela primjereno njihovoj dobi, ali već od malih nogu, jer će im priprema jela pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika. Djeca koja sudjeluju u pripremi jela najvjerojatnije će ih s najvećim užitkom pojesti, a učenjem kuhanja oni ujedno uče i važnost pravilne prehrane.

---

image
---


Istodobno, djeca i mladi uče potrebne vještine za samostalan život. To će im pomoći da se zdravije i bolje hrane tijekom života. Ujedno, ovo je prilika da svoju bogatu tradicionalnu kuhinju i kulturnu baštinu prenesete na mlađe generacije. Naoružajte se strpljenjem i pripremajte jela zajedno s djetetom. U tome vam mogu pomoći bake, djedovi, tete... Naravno, zadatke prilagodite uzrastu.

I u kupnji namirnica neka sudjeluju djeca. Naučite ih da čitaju deklaracije na namirnicama, za odrasle to je obvezno. Tako će djeca rado prihvatiti ulogu "detektiva" i otkriti što sadrži odabrana namirnica.

Ako ih pri tome opremite i povećalom, bit će to pun pogodak. Imamo i sreću da naša djeca, osim u obitelji, imaju zajedničke obroke u vrtiću i školi. Zato je važno da podržite napore vrtića i škola u poticanju djece na usvajanje pravilne prehrane i zdravih prehrambenih navika.

---

image

Mini popečci s pilećim mesom i tikvicama

15 dag mljevenih pilećih prsa, 8 dag naribanih tikvica, 1/2 integralnoga peciva ili 1 dvopek, mlijeko za namakanje, 1 žlica nasjeckanoga vlasca, sol na vršku noža, smjesa mediteranskih začina (bez dodane soli), 2 žlice ulja.

Pecivo, staro jedan dan, ili dvopek prelijte mlijekom. Nakon 5 minuta rukama ga dobro ocijedite i pomiješajte s mljevenim mesom, sitno naribanim tikvicama, vlascem, začinima i malo soli.

Oblikujte kuglice veličine oraha i uvaljajte ih u mrvice. U tavi zagrijte ulje. Popečke stavite u tepsiju i pritisnite žlicom. Popecite ih sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu i hrskavu koricu. Popečke poslužite s narezanim krastavcem i rajčicom.

------
image

Namaz od slanutka i povrća

25 dag na štapiće narezanoga povrća (paprika različitih boja, krastavac, mrkva…) umak (za umakanje): 6 dag badema, 2 žlice maslinovoga ulja, 4 žlice prokuhane ohlađene vode, 1 žličica limunovoga soka, sol.

Bademe na trenutak uronite u kipuću vodu, a zatim ih ocijedite i protrljajte kuhinjskom krpom. Tako izgube svoj smeđi omotač.

Nakon što se ohlade i osuše, sameljite ih u mlincu za kavu. U šalicu stavite mljevene bademe, umiješajte ulje, vodu i limunov sok. Vodu dodajte postupno. Posolite s malo soli i poslužite s nasjeckanim povrćem.

Savjet: Kao zamjenu za bademe upotrijebite kuhani bijeli grah (zgnječite ga) te dodajte prstohvat nasjeckanoga češnjaka i malo mljevenoga papra.

Umak možete pripremiti i od gustoga jogurta, uz dodatak nasjeckanoga svježeg začinskog bilja (bosiljak, peršin, vlasac, timijan), češnjaka, malo limunovoga soka, ulja, papra i soli.

------
image

Senzacija od deserta

Sastojci: 5 dl mlijeka,1 puding od vanilije, 1 žlica šećera, 1 bjelanjak, 25 dag voća po izboru, 5 dag borovnica,1 dl slatkog vrhnja

Voće narežite na odgovarajuće komade. Prašak za puding stavite u šalicu, dodajte šećer i nekoliko žlica mlijeka te dobro promiješajte.

Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. Preostalo mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte smjesu od pudinga i kuhajte još 2-3 minute. Puding cijelo vrijeme miješajte.

Maknite s vatre i umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pola smjese za puding razdijelite u čaše i dodajte pola voća. Ponovite postupak.

Ohlađeni puding ukrasite kremom od borovnica koju pripremite na sljedeći način: borovnice zgnječite vilicom ili štapnim mikserom. Istucite slatko vrhnje i umiješajte borovnice. Umjesto borovnica možete upotrijebiti voće po izboru.

------
image

Prosena kaša s jabukom, grožđicama i orasima

18 dag prosene kaše, 6-7 dl mlijeka, 8 dag grožđica, 1 žlica meda, 8 dag oraha, 30 dag jabuka, cimet

Opranu kašu skuhajte u kipućem mlijeku i nekoliko puta promiješajte. Pred kraj dodajte grožđice. Skuhanu kašu ostavite sa strane i ostavite poklopljenu nekoliko minuta. Toplu kašu rasporedite u šalice, dodajte naribane jabuke pomiješane s malo cimeta. Pospite grubo nasjeckanim orasima i pokapajte medom. Med možete umiješati u kašu nakon što je maknete s vatre.

Savjet: za promjenu možete dodati narezane suhe marelice umjesto grožđica.

------
image

Palačinke s jabukama

2 jaja, 20 dag brašna, 4 dl mlijeka (po potrebi),1 žličica praška za pecivo, 1 velika jabuka, cimet, 1 vanilin šećer, 3 žlice ulja, gusti jogurt po želji

Umutite jaja, pola mlijeka, vanilin šećer i 1 žlicu ulja. Postupno dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ako je tijesto pregusto dodajte još malo mlijeka ili mineralne vode. Na kraju umiješajte krupno naribanu neoguljenu jabuku i cimet. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 20 minuta. Ispecite deblje palačinke. Možete ih poslužiti uz voće i gusti jogurt. Ili ih pospite mljevenim orasima i prelijte medom.

------
image

Namaz od slanutka s lješnjacima (za 8 komada kruha)

22 dag kuhanog slanutka (oko 11 dag suhog), 3 žlice maslinovog ulja, 6 dag prženih lješnjaka, sok od ½ limuna,2 režnja češnjaka, senf, sol, papar, vlasac

U blender stavite ocijeđeni slanutak, maslinovo ulje, sok od pola limuna, senf, protisnuti češnjak, sol, papar i sve dobro izmiksajte mikserom. U namaz dodati mljevene pržene lješnjake. U dio namaza koji ćete odmah koristiti dodajte nasjeckani vlasac. Ostatak namaza čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

------
image

Bakini obloženi kruščići

12 dag pasirane skute, 4 dag sira (gauda), 2 jabuke srednje veličine, 8 orahovih jezgri 8 manjih kriški integralnoga kruha.

Gauda sir naribajte i pomiješajte sa skutom. Raženi ili drugi integralni kruh narežite na manje komade i namažite namazom od sira. Jabuku operite i narežite na tanke kriške. Na svaki obloženi kruh stavite nekoliko kriški jabuke i po dvije polovice orahovih jezgri. Savjet: Umjesto raženoga kruha možete upotrijebiti i drugi integralni kruh. Odličan je i integralni tost koji prvo treba popeći.

------
image

Evini obloženi kruščići sa skutom i prženim lješnjacima 

Sastojci: 20 dag sira kvark ili pasirane skute, 8 dag prženih lješnjaka, 20 dag voća, 2 žličice meda, listovi svježega matičnjaka, heljdin kruh ili integralni kruh.

Kruh narežite na komade veličine 4 cm x 4 cm ili pomoću kalupa za pecivo izrežite krugove. 6 dag prženih lješnjaka sameljite u mlincu za kavu, a ostatak grubo nasjeckajte. Pomiješajte kvark, med, nasjeckane listove matičnjaka i mljevene orahe. Tom smjesom premažite kruh i posipajte grubo nasjeckanim lješnjacima. Nasjeckajte voće i rasporedite po kruščićima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROTIV PRETILOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PROTIV PRETILOSTI 2 0 9445 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-08 16:14:59 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-16 08:22:22 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2022-09-16 07:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 273 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23372029.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23372030.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364623.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364622.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364621.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364618.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364617.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364616.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364615.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364614.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364613.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364612.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364611.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364610.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364609.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23364625.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Branka Belovi\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Prim. mr. dr. Branislava Belovi\u0107<\/p>","","

Mini pope\u010dci s pile\u0107im mesom i tikvicama<\/strong><\/p>\n\n

15 dag mljevenih pile\u0107ih prsa, 8 dag naribanih tikvica, 1\/2 integralnoga peciva ili 1 dvopek, mlijeko za namakanje, 1 \u017elica nasjeckanoga vlasca, sol na vr\u0161ku no\u017ea, smjesa mediteranskih za\u010dina (bez dodane soli), 2 \u017elice ulja.<\/strong><\/p>\n\n

Pecivo, staro jedan dan, ili dvopek prelijte mlijekom. Nakon 5 minuta rukama ga dobro ocijedite i pomije\u0161ajte s mljevenim mesom, sitno naribanim tikvicama, vlascem, za\u010dinima i malo soli. <\/strong><\/p>\n\n

Oblikujte kuglice veli\u010dine oraha i uvaljajte ih u mrvice. U tavi zagrijte ulje. Pope\u010dke stavite u tepsiju i pritisnite \u017elicom. Popecite ih sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu i hrskavu koricu. Pope\u010dke poslu\u017eite s narezanim krastavcem i raj\u010dicom.<\/strong><\/p>","

Namaz od slanutka i povr\u0107a<\/strong><\/p>\n\n

25 dag na \u0161tapi\u0107e narezanoga povr\u0107a (paprika razli\u010ditih boja, krastavac, mrkva\u2026) umak (za umakanje): 6 dag badema, 2 \u017elice maslinovoga ulja, 4 \u017elice prokuhane ohla\u0111ene vode, 1 \u017eli\u010dica limunovoga soka, sol.<\/strong><\/p>\n\n

Bademe na trenutak uronite u kipu\u0107u vodu, a zatim ih ocijedite i protrljajte kuhinjskom krpom. Tako izgube svoj sme\u0111i omota\u010d. <\/strong><\/p>\n\n

Nakon \u0161to se ohlade i osu\u0161e, sameljite ih u mlincu za kavu. U \u0161alicu stavite mljevene bademe, umije\u0161ajte ulje, vodu i limunov sok. Vodu dodajte postupno. Posolite s malo soli i poslu\u017eite s nasjeckanim povr\u0107em.<\/strong><\/p>\n\n

Savjet: Kao zamjenu za bademe upotrijebite kuhani bijeli grah (zgnje\u010dite ga) te dodajte prstohvat nasjeckanoga \u010de\u0161njaka i malo mljevenoga papra. <\/strong><\/p>\n\n

Umak mo\u017eete pripremiti i od gustoga jogurta, uz dodatak nasjeckanoga svje\u017eeg za\u010dinskog bilja (bosiljak, per\u0161in, vlasac, timijan), \u010de\u0161njaka, malo limunovoga soka, ulja, papra i soli.<\/strong><\/p>","

Sendvi\u010d sa sirom i jajima<\/strong><\/p>\n\n

8 kri\u0161ki integralnog tosta ili kruha, 4 tvrdo kuhana jaja, 2 raj\u010dice, 8 kri\u0161ki sira,mladi \u0161pinat ili listovi zelene salate (po \u017eelji). Za ukras: 16 zrna papra, 4 koluti\u0107a mrkve<\/strong><\/p>\n\n

Prepecite tost. Na tost ili kruh stavite dvije plo\u0161ke raj\u010dice, par listova \u0161pinata ili zelene salate, zatim plo\u0161ku sira i jaje. <\/strong><\/p>\n\n

Jaja nare\u017eite na koluti\u0107e, ali mo\u017eete napraviti i mi\u0161a (u ovom slu\u010daju potrebno vam je jo\u0161 16 zrna papra, 4 koluti\u0107a mrkve i vlasac).<\/strong><\/p>","

Senzacija od deserta<\/strong><\/p>\n\n

Sastojci: 5 dl mlijeka,1 puding od vanilije, 1 \u017elica \u0161e\u0107era, 1 bjelanjak, 25 dag vo\u0107a po izboru, 5 dag borovnica,1 dl slatkog vrhnja<\/strong><\/p>\n\n

Vo\u0107e nare\u017eite na odgovaraju\u0107e komade. Pra\u0161ak za puding stavite u \u0161alicu, dodajte \u0161e\u0107er i nekoliko \u017elica mlijeka te dobro promije\u0161ajte. <\/strong><\/p>\n\n

Umutite \u010dvrst snijeg od bjelanjaka. Preostalo mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, umije\u0161ajte smjesu od pudinga i kuhajte jo\u0161 2-3 minute. Puding cijelo vrijeme mije\u0161ajte. <\/strong><\/p>\n\n

Maknite s vatre i umije\u0161ajte snijeg od bjelanjaka. Pola smjese za puding razdijelite u \u010da\u0161e i dodajte pola vo\u0107a. Ponovite postupak. <\/strong><\/p>\n\n

Ohla\u0111eni puding ukrasite kremom od borovnica koju pripremite na sljede\u0107i na\u010din: borovnice zgnje\u010dite vilicom ili \u0161tapnim mikserom. Istucite slatko vrhnje i umije\u0161ajte borovnice. Umjesto borovnica mo\u017eete upotrijebiti vo\u0107e po izboru.<\/strong><\/p>","

Prosena ka\u0161a s jabukom, gro\u017e\u0111icama i orasima<\/strong><\/p>\n\n

18 dag prosene ka\u0161e, 6-7 dl mlijeka, 8 dag gro\u017e\u0111ica, 1 \u017elica meda, 8 dag oraha, 30 dag jabuka, cimet<\/strong><\/p>\n\n

Opranu ka\u0161u skuhajte u kipu\u0107em mlijeku i nekoliko puta promije\u0161ajte. Pred kraj dodajte gro\u017e\u0111ice. Skuhanu ka\u0161u ostavite sa strane i ostavite poklopljenu nekoliko minuta. Toplu ka\u0161u rasporedite u \u0161alice, dodajte naribane jabuke pomije\u0161ane s malo cimeta. Pospite grubo nasjeckanim orasima i pokapajte medom. Med mo\u017eete umije\u0161ati u ka\u0161u nakon \u0161to je maknete s vatre.<\/strong><\/p>\n\n

Savjet: za promjenu mo\u017eete dodati narezane suhe marelice umjesto gro\u017e\u0111ica.<\/strong><\/p>","

Pala\u010dinke s jabukama<\/strong><\/p>\n\n

2 jaja, 20 dag bra\u0161na, 4 dl mlijeka (po potrebi),1 \u017eli\u010dica pra\u0161ka za pecivo, 1 velika jabuka, cimet, 1 vanilin \u0161e\u0107er, 3 \u017elice ulja, gusti jogurt po \u017eelji<\/strong><\/p>\n\n

Umutite jaja, pola mlijeka, vanilin \u0161e\u0107er i 1 \u017elicu ulja. Postupno dodajite bra\u0161no pomije\u0161ano s pra\u0161kom za pecivo. Ako je tijesto pregusto dodajte jo\u0161 malo mlijeka ili mineralne vode. Na kraju umije\u0161ajte krupno naribanu neoguljenu jabuku i cimet. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 20 minuta. Ispecite deblje pala\u010dinke. Mo\u017eete ih poslu\u017eiti uz vo\u0107e i gusti jogurt. Ili ih pospite mljevenim orasima i prelijte medom.<\/strong><\/p>","

Namaz od slanutka s lje\u0161njacima (za 8 komada kruha)<\/strong><\/p>\n\n

22 dag kuhanog slanutka (oko 11 dag suhog), 3 \u017elice maslinovog ulja, 6 dag pr\u017eenih lje\u0161njaka, sok od \u00bd limuna,2 re\u017enja \u010de\u0161njaka, senf, sol, papar, vlasac<\/strong><\/p>\n\n

U blender stavite ocije\u0111eni slanutak, maslinovo ulje, sok od pola limuna, senf, protisnuti \u010de\u0161njak, sol, papar i sve dobro izmiksajte mikserom. U namaz dodati mljevene pr\u017eene lje\u0161njake. U dio namaza koji \u0107ete odmah koristiti dodajte nasjeckani vlasac. Ostatak namaza \u010duvajte u hladnjaku do 3 dana.<\/strong><\/p>","

Bakini oblo\u017eeni kru\u0161\u010di\u0107i<\/strong><\/p>\n\n

12 dag pasirane skute, 4 dag sira (gauda), 2 jabuke srednje veli\u010dine, 8 orahovih jezgri 8 manjih kri\u0161ki integralnoga kruha.<\/strong><\/p>\n\n

Gauda sir naribajte i pomije\u0161ajte sa skutom. Ra\u017eeni ili drugi integralni kruh nare\u017eite na manje komade i nama\u017eite namazom od sira. Jabuku operite i nare\u017eite na tanke kri\u0161ke. Na svaki oblo\u017eeni kruh stavite nekoliko kri\u0161ki jabuke i po dvije polovice orahovih jezgri. Savjet: Umjesto ra\u017eenoga kruha mo\u017eete upotrijebiti i drugi integralni kruh. Odli\u010dan je i integralni tost koji prvo treba pope\u0107i.<\/strong><\/p>","","","","

Evini oblo\u017eeni kru\u0161\u010di\u0107i sa skutom i\u00a0pr\u017eenim lje\u0161njacima\u00a0<\/strong><\/p>\n\n

Sastojci: 20 dag sira kvark\u00a0ili pasirane skute, 8 dag pr\u017eenih lje\u0161njaka, 20 dag vo\u0107a, 2 \u017eli\u010dice meda, listovi svje\u017eega mati\u010dnjaka, heljdin kruh ili integralni kruh.<\/strong><\/p>\n\n

Kruh nare\u017eite na komade veli\u010dine 4 cm x 4 cm ili pomo\u0107u kalupa za pecivo izre\u017eite krugove. 6 dag pr\u017eenih lje\u0161njaka sameljite u mlincu za kavu, a ostatak grubo nasjeckajte. Pomije\u0161ajte kvark, med, nasjeckane listove mati\u010dnjaka i mljevene orahe. Tom smjesom prema\u017eite kruh i posipajte grubo nasjeckanim lje\u0161njacima. Nasjeckajte vo\u0107e i rasporedite po kru\u0161\u010di\u0107ima.<\/strong><\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:37","42:45","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"641x425","hd_23372029_1920.jpg":"1920x1080","k_23372029_1280.jpg":"1280x1280","k_23372029_1024.jpg":"1024x1024","k_23372029_640.jpg":"640x640","k_23372029_480.jpg":"480x480","k_23372029_340.jpg":"340x340","k_23372029_220.jpg":"220x220","o_23372029_1280.jpg":"1280x848","o_23372029_1024.jpg":"1024x678","o_23372029_640.jpg":"640x424","o_23372029_480.jpg":"480x318","o_23372029_340.jpg":"340x225","o_23372029_220.jpg":"220x145","h_23372029_1280.jpg":"1280x854","h_23372029_1024.jpg":"1024x683","h_23372029_640.jpg":"640x427","h_23372029_480.jpg":"480x320","h_23372029_340.jpg":"340x227","h_23372029_220.jpg":"220x147","pp_23372029_1280.jpg":"1280x1628","pp_23372029_1024.jpg":"1024x1303","pp_23372029_640.jpg":"640x814","pp_23372029_480.jpg":"480x611","pp_23372029_340.jpg":"340x432","pp_23372029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"803x690","hd_23372030_1920.jpg":"1920x1080","k_23372030_1280.jpg":"1280x1280","k_23372030_1024.jpg":"1024x1024","k_23372030_640.jpg":"640x640","k_23372030_480.jpg":"480x480","k_23372030_340.jpg":"340x340","k_23372030_220.jpg":"220x220","o_23372030_1280.jpg":"1280x1099","o_23372030_1024.jpg":"1024x879","o_23372030_640.jpg":"640x549","o_23372030_480.jpg":"480x412","o_23372030_340.jpg":"340x292","o_23372030_220.jpg":"220x189","h_23372030_1280.jpg":"1280x854","h_23372030_1024.jpg":"1024x683","h_23372030_640.jpg":"640x427","h_23372030_480.jpg":"480x320","h_23372030_340.jpg":"340x227","h_23372030_220.jpg":"220x147","pp_23372030_1280.jpg":"1280x1628","pp_23372030_1024.jpg":"1024x1303","pp_23372030_640.jpg":"640x814","pp_23372030_480.jpg":"480x611","pp_23372030_340.jpg":"340x432","pp_23372030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1149","hd_23364623_1920.jpg":"1920x1080","k_23364623_1280.jpg":"1280x1280","k_23364623_1024.jpg":"1024x1024","k_23364623_640.jpg":"640x640","k_23364623_480.jpg":"480x480","k_23364623_340.jpg":"340x340","k_23364623_220.jpg":"220x220","o_23364623_1280.jpg":"1280x766","o_23364623_1024.jpg":"1024x612","o_23364623_640.jpg":"640x383","o_23364623_480.jpg":"480x287","o_23364623_340.jpg":"340x203","o_23364623_220.jpg":"220x131","h_23364623_1280.jpg":"1280x854","h_23364623_1024.jpg":"1024x683","h_23364623_640.jpg":"640x427","h_23364623_480.jpg":"480x320","h_23364623_340.jpg":"340x227","h_23364623_220.jpg":"220x147","pp_23364623_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364623_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364623_640.jpg":"640x814","pp_23364623_480.jpg":"480x611","pp_23364623_340.jpg":"340x432","pp_23364623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364622_1920.jpg":"1920x1080","k_23364622_1280.jpg":"1280x1280","k_23364622_1024.jpg":"1024x1024","k_23364622_640.jpg":"640x640","k_23364622_480.jpg":"480x480","k_23364622_340.jpg":"340x340","k_23364622_220.jpg":"220x220","o_23364622_1280.jpg":"1280x720","o_23364622_1024.jpg":"1024x576","o_23364622_640.jpg":"640x360","o_23364622_480.jpg":"480x270","o_23364622_340.jpg":"340x191","o_23364622_220.jpg":"220x123","h_23364622_1280.jpg":"1280x854","h_23364622_1024.jpg":"1024x683","h_23364622_640.jpg":"640x427","h_23364622_480.jpg":"480x320","h_23364622_340.jpg":"340x227","h_23364622_220.jpg":"220x147","pp_23364622_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364622_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364622_640.jpg":"640x814","pp_23364622_480.jpg":"480x611","pp_23364622_340.jpg":"340x432","pp_23364622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364621_1920.jpg":"1920x1080","k_23364621_1280.jpg":"1280x1280","k_23364621_1024.jpg":"1024x1024","k_23364621_640.jpg":"640x640","k_23364621_480.jpg":"480x480","k_23364621_340.jpg":"340x340","k_23364621_220.jpg":"220x220","o_23364621_1280.jpg":"1280x720","o_23364621_1024.jpg":"1024x576","o_23364621_640.jpg":"640x360","o_23364621_480.jpg":"480x270","o_23364621_340.jpg":"340x191","o_23364621_220.jpg":"220x123","h_23364621_1280.jpg":"1280x854","h_23364621_1024.jpg":"1024x683","h_23364621_640.jpg":"640x427","h_23364621_480.jpg":"480x320","h_23364621_340.jpg":"340x227","h_23364621_220.jpg":"220x147","pp_23364621_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364621_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364621_640.jpg":"640x814","pp_23364621_480.jpg":"480x611","pp_23364621_340.jpg":"340x432","pp_23364621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364618_1920.jpg":"1920x1080","k_23364618_1280.jpg":"1280x1280","k_23364618_1024.jpg":"1024x1024","k_23364618_640.jpg":"640x640","k_23364618_480.jpg":"480x480","k_23364618_340.jpg":"340x340","k_23364618_220.jpg":"220x220","o_23364618_1280.jpg":"1280x720","o_23364618_1024.jpg":"1024x576","o_23364618_640.jpg":"640x360","o_23364618_480.jpg":"480x270","o_23364618_340.jpg":"340x191","o_23364618_220.jpg":"220x123","h_23364618_1280.jpg":"1280x854","h_23364618_1024.jpg":"1024x683","h_23364618_640.jpg":"640x427","h_23364618_480.jpg":"480x320","h_23364618_340.jpg":"340x227","h_23364618_220.jpg":"220x147","pp_23364618_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364618_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364618_640.jpg":"640x814","pp_23364618_480.jpg":"480x611","pp_23364618_340.jpg":"340x432","pp_23364618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2833","hd_23364617_1920.jpg":"1920x1080","k_23364617_1280.jpg":"1280x1280","k_23364617_1024.jpg":"1024x1024","k_23364617_640.jpg":"640x640","k_23364617_480.jpg":"480x480","k_23364617_340.jpg":"340x340","k_23364617_220.jpg":"220x220","o_23364617_1280.jpg":"1280x1888","o_23364617_1024.jpg":"1024x1510","o_23364617_640.jpg":"640x944","o_23364617_480.jpg":"480x708","o_23364617_340.jpg":"340x501","o_23364617_220.jpg":"220x324","h_23364617_1280.jpg":"1280x854","h_23364617_1024.jpg":"1024x683","h_23364617_640.jpg":"640x427","h_23364617_480.jpg":"480x320","h_23364617_340.jpg":"340x227","h_23364617_220.jpg":"220x147","pp_23364617_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364617_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364617_640.jpg":"640x814","pp_23364617_480.jpg":"480x611","pp_23364617_340.jpg":"340x432","pp_23364617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364616_1920.jpg":"1920x1080","k_23364616_1280.jpg":"1280x1280","k_23364616_1024.jpg":"1024x1024","k_23364616_640.jpg":"640x640","k_23364616_480.jpg":"480x480","k_23364616_340.jpg":"340x340","k_23364616_220.jpg":"220x220","o_23364616_1280.jpg":"1280x720","o_23364616_1024.jpg":"1024x576","o_23364616_640.jpg":"640x360","o_23364616_480.jpg":"480x270","o_23364616_340.jpg":"340x191","o_23364616_220.jpg":"220x123","h_23364616_1280.jpg":"1280x854","h_23364616_1024.jpg":"1024x683","h_23364616_640.jpg":"640x427","h_23364616_480.jpg":"480x320","h_23364616_340.jpg":"340x227","h_23364616_220.jpg":"220x147","pp_23364616_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364616_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364616_640.jpg":"640x814","pp_23364616_480.jpg":"480x611","pp_23364616_340.jpg":"340x432","pp_23364616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364615_1920.jpg":"1920x1080","k_23364615_1280.jpg":"1280x1280","k_23364615_1024.jpg":"1024x1024","k_23364615_640.jpg":"640x640","k_23364615_480.jpg":"480x480","k_23364615_340.jpg":"340x340","k_23364615_220.jpg":"220x220","o_23364615_1280.jpg":"1280x720","o_23364615_1024.jpg":"1024x576","o_23364615_640.jpg":"640x360","o_23364615_480.jpg":"480x270","o_23364615_340.jpg":"340x191","o_23364615_220.jpg":"220x123","h_23364615_1280.jpg":"1280x854","h_23364615_1024.jpg":"1024x683","h_23364615_640.jpg":"640x427","h_23364615_480.jpg":"480x320","h_23364615_340.jpg":"340x227","h_23364615_220.jpg":"220x147","pp_23364615_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364615_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364615_640.jpg":"640x814","pp_23364615_480.jpg":"480x611","pp_23364615_340.jpg":"340x432","pp_23364615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_23364614_1920.jpg":"1920x1080","k_23364614_1280.jpg":"1280x1280","k_23364614_1024.jpg":"1024x1024","k_23364614_640.jpg":"640x640","k_23364614_480.jpg":"480x480","k_23364614_340.jpg":"340x340","k_23364614_220.jpg":"220x220","o_23364614_1280.jpg":"1280x790","o_23364614_1024.jpg":"1024x632","o_23364614_640.jpg":"640x395","o_23364614_480.jpg":"480x296","o_23364614_340.jpg":"340x209","o_23364614_220.jpg":"220x135","h_23364614_1280.jpg":"1280x854","h_23364614_1024.jpg":"1024x683","h_23364614_640.jpg":"640x427","h_23364614_480.jpg":"480x320","h_23364614_340.jpg":"340x227","h_23364614_220.jpg":"220x147","pp_23364614_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364614_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364614_640.jpg":"640x814","pp_23364614_480.jpg":"480x611","pp_23364614_340.jpg":"340x432","pp_23364614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_23364613_1920.jpg":"1920x1080","k_23364613_1280.jpg":"1280x1280","k_23364613_1024.jpg":"1024x1024","k_23364613_640.jpg":"640x640","k_23364613_480.jpg":"480x480","k_23364613_340.jpg":"340x340","k_23364613_220.jpg":"220x220","o_23364613_1280.jpg":"1280x844","o_23364613_1024.jpg":"1024x675","o_23364613_640.jpg":"640x422","o_23364613_480.jpg":"480x316","o_23364613_340.jpg":"340x224","o_23364613_220.jpg":"220x145","h_23364613_1280.jpg":"1280x854","h_23364613_1024.jpg":"1024x683","h_23364613_640.jpg":"640x427","h_23364613_480.jpg":"480x320","h_23364613_340.jpg":"340x227","h_23364613_220.jpg":"220x147","pp_23364613_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364613_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364613_640.jpg":"640x814","pp_23364613_480.jpg":"480x611","pp_23364613_340.jpg":"340x432","pp_23364613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364612_1920.jpg":"1920x1080","k_23364612_1280.jpg":"1280x1280","k_23364612_1024.jpg":"1024x1024","k_23364612_640.jpg":"640x640","k_23364612_480.jpg":"480x480","k_23364612_340.jpg":"340x340","k_23364612_220.jpg":"220x220","o_23364612_1280.jpg":"1280x720","o_23364612_1024.jpg":"1024x576","o_23364612_640.jpg":"640x360","o_23364612_480.jpg":"480x270","o_23364612_340.jpg":"340x191","o_23364612_220.jpg":"220x123","h_23364612_1280.jpg":"1280x854","h_23364612_1024.jpg":"1024x683","h_23364612_640.jpg":"640x427","h_23364612_480.jpg":"480x320","h_23364612_340.jpg":"340x227","h_23364612_220.jpg":"220x147","pp_23364612_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364612_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364612_640.jpg":"640x814","pp_23364612_480.jpg":"480x611","pp_23364612_340.jpg":"340x432","pp_23364612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23364611_1920.jpg":"1920x1080","k_23364611_1280.jpg":"1280x1280","k_23364611_1024.jpg":"1024x1024","k_23364611_640.jpg":"640x640","k_23364611_480.jpg":"480x480","k_23364611_340.jpg":"340x340","k_23364611_220.jpg":"220x220","o_23364611_1280.jpg":"1280x720","o_23364611_1024.jpg":"1024x576","o_23364611_640.jpg":"640x360","o_23364611_480.jpg":"480x270","o_23364611_340.jpg":"340x191","o_23364611_220.jpg":"220x123","h_23364611_1280.jpg":"1280x854","h_23364611_1024.jpg":"1024x683","h_23364611_640.jpg":"640x427","h_23364611_480.jpg":"480x320","h_23364611_340.jpg":"340x227","h_23364611_220.jpg":"220x147","pp_23364611_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364611_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364611_640.jpg":"640x814","pp_23364611_480.jpg":"480x611","pp_23364611_340.jpg":"340x432","pp_23364611_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1413","hd_23364610_1920.jpg":"1920x1080","k_23364610_1280.jpg":"1280x1280","k_23364610_1024.jpg":"1024x1024","k_23364610_640.jpg":"640x640","k_23364610_480.jpg":"480x480","k_23364610_340.jpg":"340x340","k_23364610_220.jpg":"220x220","o_23364610_1280.jpg":"1280x942","o_23364610_1024.jpg":"1024x753","o_23364610_640.jpg":"640x471","o_23364610_480.jpg":"480x353","o_23364610_340.jpg":"340x250","o_23364610_220.jpg":"220x161","h_23364610_1280.jpg":"1280x854","h_23364610_1024.jpg":"1024x683","h_23364610_640.jpg":"640x427","h_23364610_480.jpg":"480x320","h_23364610_340.jpg":"340x227","h_23364610_220.jpg":"220x147","pp_23364610_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364610_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364610_640.jpg":"640x814","pp_23364610_480.jpg":"480x611","pp_23364610_340.jpg":"340x432","pp_23364610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23364609_1920.jpg":"1920x1080","k_23364609_1280.jpg":"1280x1280","k_23364609_1024.jpg":"1024x1024","k_23364609_640.jpg":"640x640","k_23364609_480.jpg":"480x480","k_23364609_340.jpg":"340x340","k_23364609_220.jpg":"220x220","o_23364609_1280.jpg":"1280x853","o_23364609_1024.jpg":"1024x682","o_23364609_640.jpg":"640x426","o_23364609_480.jpg":"480x320","o_23364609_340.jpg":"340x226","o_23364609_220.jpg":"220x146","h_23364609_1280.jpg":"1280x854","h_23364609_1024.jpg":"1024x683","h_23364609_640.jpg":"640x427","h_23364609_480.jpg":"480x320","h_23364609_340.jpg":"340x227","h_23364609_220.jpg":"220x147","pp_23364609_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364609_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364609_640.jpg":"640x814","pp_23364609_480.jpg":"480x611","pp_23364609_340.jpg":"340x432","pp_23364609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2553","hd_23364625_1920.jpg":"1920x1080","k_23364625_1280.jpg":"1280x1280","k_23364625_1024.jpg":"1024x1024","k_23364625_640.jpg":"640x640","k_23364625_480.jpg":"480x480","k_23364625_340.jpg":"340x340","k_23364625_220.jpg":"220x220","o_23364625_1280.jpg":"1280x1702","o_23364625_1024.jpg":"1024x1361","o_23364625_640.jpg":"640x851","o_23364625_480.jpg":"480x638","o_23364625_340.jpg":"340x452","o_23364625_220.jpg":"220x292","h_23364625_1280.jpg":"1280x854","h_23364625_1024.jpg":"1024x683","h_23364625_640.jpg":"640x427","h_23364625_480.jpg":"480x320","h_23364625_340.jpg":"340x227","h_23364625_220.jpg":"220x147","pp_23364625_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364625_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364625_640.jpg":"640x814","pp_23364625_480.jpg":"480x611","pp_23364625_340.jpg":"340x432","pp_23364625_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4068466 Threads: 4 Questions: 121005106 Slow queries: 53030 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3691186 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/mozak-cuca-glukozu-o-dorucku-ovisi-kako-ce-vam-djeca-pamtiti-u-skoli-a-vi-funkcionirati-na-poslu-dr-belovic-savjetuje-s-cim-krenuti-u-dan-imamo-7-sjajnih-recepata-1224811 [printLink] => /mozaik/hrana/mozak-cuca-glukozu-o-dorucku-ovisi-kako-ce-vam-djeca-pamtiti-u-skoli-a-vi-funkcionirati-na-poslu-dr-belovic-savjetuje-s-cim-krenuti-u-dan-imamo-7-sjajnih-recepata-1224811?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314299 [name] => doručak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dorucak [link] => /tag/dorucak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 494713 [name] => zdravi doručak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravi-dorucak [link] => /tag/zdravi-dorucak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690981 [name] => recepti za doručak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-16 10:04:42 [main_article_id] => 0 [alias] => recepti-za-dorucak [link] => /tag/recepti-za-dorucak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROTIV PRETILOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mozak ‘ćuća‘ glukozu, o doručku ovisi kako će vam djeca pamtiti u školi, a vi funkcionirati na poslu!; Dr. Belović savjetuje s čim krenuti u dan, imamo 8 sjajnih recepata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23372029.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23372029.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23372030.jpg [title] =>

Prim. mr. dr. Branislava Belović

Branka Belović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364623.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364622.jpg [title] =>

Mini popečci s pilećim mesom i tikvicama

15 dag mljevenih pilećih prsa, 8 dag naribanih tikvica, 1/2 integralnoga peciva ili 1 dvopek, mlijeko za namakanje, 1 žlica nasjeckanoga vlasca, sol na vršku noža, smjesa mediteranskih začina (bez dodane soli), 2 žlice ulja.

Pecivo, staro jedan dan, ili dvopek prelijte mlijekom. Nakon 5 minuta rukama ga dobro ocijedite i pomiješajte s mljevenim mesom, sitno naribanim tikvicama, vlascem, začinima i malo soli.

Oblikujte kuglice veličine oraha i uvaljajte ih u mrvice. U tavi zagrijte ulje. Popečke stavite u tepsiju i pritisnite žlicom. Popecite ih sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu i hrskavu koricu. Popečke poslužite s narezanim krastavcem i rajčicom.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364621.jpg [title] =>

Namaz od slanutka i povrća

25 dag na štapiće narezanoga povrća (paprika različitih boja, krastavac, mrkva…) umak (za umakanje): 6 dag badema, 2 žlice maslinovoga ulja, 4 žlice prokuhane ohlađene vode, 1 žličica limunovoga soka, sol.

Bademe na trenutak uronite u kipuću vodu, a zatim ih ocijedite i protrljajte kuhinjskom krpom. Tako izgube svoj smeđi omotač.

Nakon što se ohlade i osuše, sameljite ih u mlincu za kavu. U šalicu stavite mljevene bademe, umiješajte ulje, vodu i limunov sok. Vodu dodajte postupno. Posolite s malo soli i poslužite s nasjeckanim povrćem.

Savjet: Kao zamjenu za bademe upotrijebite kuhani bijeli grah (zgnječite ga) te dodajte prstohvat nasjeckanoga češnjaka i malo mljevenoga papra.

Umak možete pripremiti i od gustoga jogurta, uz dodatak nasjeckanoga svježeg začinskog bilja (bosiljak, peršin, vlasac, timijan), češnjaka, malo limunovoga soka, ulja, papra i soli.

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364618.jpg [title] =>

Sendvič sa sirom i jajima

8 kriški integralnog tosta ili kruha, 4 tvrdo kuhana jaja, 2 rajčice, 8 kriški sira,mladi špinat ili listovi zelene salate (po želji). Za ukras: 16 zrna papra, 4 kolutića mrkve

Prepecite tost. Na tost ili kruh stavite dvije ploške rajčice, par listova špinata ili zelene salate, zatim plošku sira i jaje.

Jaja narežite na kolutiće, ali možete napraviti i miša (u ovom slučaju potrebno vam je još 16 zrna papra, 4 kolutića mrkve i vlasac).

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364617.jpg [title] =>

Senzacija od deserta

Sastojci: 5 dl mlijeka,1 puding od vanilije, 1 žlica šećera, 1 bjelanjak, 25 dag voća po izboru, 5 dag borovnica,1 dl slatkog vrhnja

Voće narežite na odgovarajuće komade. Prašak za puding stavite u šalicu, dodajte šećer i nekoliko žlica mlijeka te dobro promiješajte.

Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. Preostalo mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte smjesu od pudinga i kuhajte još 2-3 minute. Puding cijelo vrijeme miješajte.

Maknite s vatre i umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pola smjese za puding razdijelite u čaše i dodajte pola voća. Ponovite postupak.

Ohlađeni puding ukrasite kremom od borovnica koju pripremite na sljedeći način: borovnice zgnječite vilicom ili štapnim mikserom. Istucite slatko vrhnje i umiješajte borovnice. Umjesto borovnica možete upotrijebiti voće po izboru.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364616.jpg [title] =>

Prosena kaša s jabukom, grožđicama i orasima

18 dag prosene kaše, 6-7 dl mlijeka, 8 dag grožđica, 1 žlica meda, 8 dag oraha, 30 dag jabuka, cimet

Opranu kašu skuhajte u kipućem mlijeku i nekoliko puta promiješajte. Pred kraj dodajte grožđice. Skuhanu kašu ostavite sa strane i ostavite poklopljenu nekoliko minuta. Toplu kašu rasporedite u šalice, dodajte naribane jabuke pomiješane s malo cimeta. Pospite grubo nasjeckanim orasima i pokapajte medom. Med možete umiješati u kašu nakon što je maknete s vatre.

Savjet: za promjenu možete dodati narezane suhe marelice umjesto grožđica.

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364615.jpg [title] =>

Palačinke s jabukama

2 jaja, 20 dag brašna, 4 dl mlijeka (po potrebi),1 žličica praška za pecivo, 1 velika jabuka, cimet, 1 vanilin šećer, 3 žlice ulja, gusti jogurt po želji

Umutite jaja, pola mlijeka, vanilin šećer i 1 žlicu ulja. Postupno dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ako je tijesto pregusto dodajte još malo mlijeka ili mineralne vode. Na kraju umiješajte krupno naribanu neoguljenu jabuku i cimet. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 20 minuta. Ispecite deblje palačinke. Možete ih poslužiti uz voće i gusti jogurt. Ili ih pospite mljevenim orasima i prelijte medom.

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364614.jpg [title] =>

Namaz od slanutka s lješnjacima (za 8 komada kruha)

22 dag kuhanog slanutka (oko 11 dag suhog), 3 žlice maslinovog ulja, 6 dag prženih lješnjaka, sok od ½ limuna,2 režnja češnjaka, senf, sol, papar, vlasac

U blender stavite ocijeđeni slanutak, maslinovo ulje, sok od pola limuna, senf, protisnuti češnjak, sol, papar i sve dobro izmiksajte mikserom. U namaz dodati mljevene pržene lješnjake. U dio namaza koji ćete odmah koristiti dodajte nasjeckani vlasac. Ostatak namaza čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364613.jpg [title] =>

Bakini obloženi kruščići

12 dag pasirane skute, 4 dag sira (gauda), 2 jabuke srednje veličine, 8 orahovih jezgri 8 manjih kriški integralnoga kruha.

Gauda sir naribajte i pomiješajte sa skutom. Raženi ili drugi integralni kruh narežite na manje komade i namažite namazom od sira. Jabuku operite i narežite na tanke kriške. Na svaki obloženi kruh stavite nekoliko kriški jabuke i po dvije polovice orahovih jezgri. Savjet: Umjesto raženoga kruha možete upotrijebiti i drugi integralni kruh. Odličan je i integralni tost koji prvo treba popeći.

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364612.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364611.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364610.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364609.jpg [title] =>

Evini obloženi kruščići sa skutom i prženim lješnjacima 

Sastojci: 20 dag sira kvark ili pasirane skute, 8 dag prženih lješnjaka, 20 dag voća, 2 žličice meda, listovi svježega matičnjaka, heljdin kruh ili integralni kruh.

Kruh narežite na komade veličine 4 cm x 4 cm ili pomoću kalupa za pecivo izrežite krugove. 6 dag prženih lješnjaka sameljite u mlincu za kavu, a ostatak grubo nasjeckajte. Pomiješajte kvark, med, nasjeckane listove matičnjaka i mljevene orahe. Tom smjesom premažite kruh i posipajte grubo nasjeckanim lješnjacima. Nasjeckajte voće i rasporedite po kruščićima.

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23364625.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prehrambene navike koje se stvaraju u djetinjstvu i adolescenciji utječu na način prehrane, a time i na zdravlje u kasnijem životu. Hrana ima psihosocijalno značenje jer su izbor hrane i odnos prema njoj vezani uz iskustva i primjere iz ranog djetinjstva.

Početak nove školske godine prilika je da pridonesete boljim prehrambenim navikama naših školaraca i mladih, a kako to postići savjetuje prim. mr. sc. Branislava Belović, koja je nedavno promovirala još jednu svoju knjigu: "Zdravo! - ukusna, raznovrsna i zdrava jela".

- To je vrlo odgovorna zadaća obitelji, vrtića i škole. Najvažniju ulogu u tome ima obitelj. Počnimo s doručkom. Zašto? Doručak je važan čimbenik zdravog načina života.

Brojna su istraživanja potvrdila mnoge dobrobiti redovitog doručkovanja - od utjecaja na rast, razvoj i zdravlje u djetinjstvu do boljeg zdravlja u odrasloj dobi. Također, pomaže učeniku, ali i odrasloj osobi, da lakše i uspješnije obavlja školske ili radne zadatke.

Naime, mozak je značajan potrošač glukoze, pa o doručku ovisi i kako će se djeca nositi s učenjem i mentalnim naporima. Na kraju, ali ne manje važno, djeca koja redovito doručkuju imaju zdravije prehrambene navike u odrasloj dobi.

Doručak pridonosi i primjerenoj tjelesnoj težini, odnosno prevenciji pretilosti koja je sve češća među našom djecom. Stoga dan uvijek počnite doručkom - odrasli i djeca.

Da sve bude lakše i da vam ujutro ne ponestane vremena, već navečer možete pripremiti sve što vam treba za doručak. To posebno vrijedi ako dijete doručkuje samo. S vremena na vrijeme iznenadite djecu nekim posebnim jelom, nečim što dijete posebno voli.

Što sve mora sadržavati dobar doručak?

- Pravilno sastavljen doručak u osnovi uključuje cjelovite namirnice s ugljikohidratima, npr. žitarice, kaše, cjelovite vrste kruha..., koje daju energiju i povoljno utječu na umjeren porast glukoze u krvi, što produljuje osjećaj sitosti i sprječava napadaje gladi. Dodatkom kvalitetne proteinske namirnice - mlijeka, jogurta, kefira, svježeg sira, nemasnog sira, jajeta... osigurava se adekvatan unos bjelančevina koje su neophodne za obnovu organizma.

Povrće i voće dodat će potrebne vitamine, minerale i prehrambena vlakna, a time i poboljšati nutritivnu vrijednost doručka. Najbolji su odabir svježe i lokalno proizvedene namirnice veće biološke vrijednosti. Raznolikost boja i okusa također će potaknuti zanimanje djece i mladih za zdrav doručak.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Kako ove preporuke "prevesti" u svakodnevni doručak, pa i onaj koji dijete nosi od kuće?

- Dobar izbor su mlijeko i mliječni proizvodi, razne žitarice (zobene pahuljice, griz, ječam...), bez dodanog šećera. Za bolji okus dodajte žličicu-dvije meda i orašaste plodove ili voće bilo svježe ili suho. Dobrodošle su i tradicionalne mliječne kaše - prosena, heljdina ili palenta.

Prilika je to i za prenošenje naše bogate kulinarske baštine na mlađe generacije. Ne zaboravite ni namaz od svježeg sira, kojem možete dodati začinsko bilje, povrće, voće ili orašaste plodove uz kruh ili peciva, radije proizvode od integralnog brašna.

Možete pripremiti i druge namaze kao, na primjer, namaz od slanutka i lješnjaka. Za promjenu ponudite domaće džemove s manje šećera. Ne zaboravite kuhana jaja ili omlet. Omlet obogatite povrćem - paprikama raznih boja, rajčicama, tikvicama, bijelim grahom...

Takvo jelo nije samo praznik za oči, već je i zdravije. Umjesto suhomesnatih proizvoda, radije ponudite hladno pečenje koje možete unaprijed pripremiti i čuvati u hladnjaku. Djetetu možete napraviti bogat sendvič premazan namazom od svježeg sira i obložen sezonskim povrćem.

Za promjenu premažite integralni kruh domaćim namazom i obložite ga narezanim pečenim mesom. Mogu to biti i ostaci od prethodnog dana, npr. pileća ili pureća prsa, sir, popečen tofu... Sendvič obložen sezonskim voćem bit će prava poslastica.

---

image

Prim. mr. dr. Branislava Belović

Branka Belović
---


Ideja za ukusne i atraktivne sendviče vam sigurno neće ponestati, pogotovo ako u izbor i pripremu uključite djecu. I još jedna prednost - mogu se pripremiti unaprijed. Kad god je moguće, dodajte doručku voće. Iznenađenja u vidu palačinki s različitim nadjevima, slanih i slatkih muffina i slično također su dobrodošla. Ne zaboravite voće, koje će obogatiti doručak.

Kao napitak mlijeko, bijela kava, kakao i biljni, odnosno voćni čaj. Izbjegavajte slatkiše jer nakon konzumacije takve hrane šećer u krvi brzo raste, a posljedica je veće lučenje hormona inzulina koji brzo snižava šećer u krvi. Pritom je dijete ostalo bez energije koja mu je potrebna ujutro. Ovih nekoliko ideja može vas nadahnuti što pripremiti djetetu ako doručak nosi od kuće.

Zdrave grickalice

Djeca vrlo rado posežu za grickalicama, najčešće nezdravim. Mogu li grickalice imati i zdravu varijantu?

- Nezdrave grickalice najčešće sadrže rafinirano brašno, šećer, masnoću, puno soli i razne aditive. To su namirnice s "praznim kalorijama" – nutritivno siromašne. No, ne treba zaboraviti ni to da zbog svojih sastojaka imaju izrazito jak učinak ovisnosti i kada ih jednom počnemo koristiti, jednostavno ih ne možemo prestati žvakati.

U svakom slučaju, to su namirnice koje biste trebali izbjegavati jer štete zdravlju. Odlučite li se ipak za kupnju nezdravih grickalica, prvo provjerite sastojke proizvoda koji su napisani na deklaraciji. Bit ćete iznenađeni. Birajte one koji sadrže više hranjivih i zaštitnih tvari, dakle minerala, vitamina, vlakana, a manje kalorija.

Umjesto čipsa, štapića, smokija... djeci možete poslužiti zdravi međuobrok. Odličan izbor je voće, bilo svježe ili suho, povrće ili male količine orašastih plodova bez dodatka soli, s kojom i inače treba biti umjeren. Oni donose dodatne količine vitamina, minerala, vlakana i zaštitnih tvari. Ponudite neoguljeno voće.

Jabuku narezanu na kriške djeca obožavaju. Možete joj dodati nekoliko oraha, badema ili lješnjaka. Šalica bobičastog voća, voćna salata ili tanjur šarenog voća mogu biti pravi hit. Ne zaboravite jogurt. Onaj s manje masnoće i bez ikakvih dodataka.

---

---


Možete mu dodati omiljeno voće i pretvoriti ga u ukusan i luksuzan međuobrok. Zapečeno voće začinjeno cimetom, zvjezdastim anisom, kardamomom... prava je poslastica. Integralno pecivo ili komadić raženog kruha i jabuka mogu zadovoljiti i one probirljive. Hladno, božanstveno, osvježavajuće...

Sami pripremite sladoled koji se sastoji isključivo od voća. Ili zamrznuti jogurt s voćem. Ako ponekad dijete poželi grickalicu koja ne spada u zdravu prehranu, držite se osnovnog pravila: neka je konzumira u vrlo maloj količini, tek toliko da zadovolji želju.

Zajednički obiteljski obroci

Koliko su važni zajednički obiteljski obroci? Naime, mnogo je djece koja samo vikendom ručaju zajedno s roditeljima!?

- Zajednički obrok za stolom dio je naše kulture i tradicije, kada obitelj može razmijeniti mišljenja, dogovoriti dnevni plan ili jednostavno uživati u zajedničkim trenucima. To djeci olakšava usvajanje zdrave navike doručkovanja. Djeca uče gledajući svoje roditelje, a tako je i za stolom, stoga dajte djeci primjer te ih svojim ponašanjem usmjeravajte pravilnoj prehrani.

Redoviti obiteljski obroci, međutim, pred roditelje postavljaju određene zahtjeve i odgovornosti. Osim osiguravanja samih obroka, potrebna je u prvom redu pravilna informiranost o pravilnoj prehrani. I, naravno, da se u svakodnevnoj prehrani što više pridržavate prehrambenih preporuka. Usput, to utječe i na zdravlje i dobrobit roditelja, odnosno cijele obitelji.

Budite svjesni da ste uzor svojoj djeci. Dokazano je da prehrambene navike majke i oca imaju velik utjecaj na prehrambene navike djeteta. Zato roditelji, ali i bake i djedovi, obratite pažnju što i kako jedete u prisutnosti djece. Pobrinite se da obrok konzumirate u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Vrlo loša i nezdrava navika je grickanje ispred TV ekrana, računala, čitanje novina i slično. U tom slučaju, kontrola nad količinom konzumirane hrane potpuno je isključena.

Često savjetujete da se i djeca uključe u pripremu obroka!?

- Tako je. Djecu treba uključiti u pripremu jela primjereno njihovoj dobi, ali već od malih nogu, jer će im priprema jela pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika. Djeca koja sudjeluju u pripremi jela najvjerojatnije će ih s najvećim užitkom pojesti, a učenjem kuhanja oni ujedno uče i važnost pravilne prehrane.

---

---


Istodobno, djeca i mladi uče potrebne vještine za samostalan život. To će im pomoći da se zdravije i bolje hrane tijekom života. Ujedno, ovo je prilika da svoju bogatu tradicionalnu kuhinju i kulturnu baštinu prenesete na mlađe generacije. Naoružajte se strpljenjem i pripremajte jela zajedno s djetetom. U tome vam mogu pomoći bake, djedovi, tete... Naravno, zadatke prilagodite uzrastu.

I u kupnji namirnica neka sudjeluju djeca. Naučite ih da čitaju deklaracije na namirnicama, za odrasle to je obvezno. Tako će djeca rado prihvatiti ulogu "detektiva" i otkriti što sadrži odabrana namirnica.

Ako ih pri tome opremite i povećalom, bit će to pun pogodak. Imamo i sreću da naša djeca, osim u obitelji, imaju zajedničke obroke u vrtiću i školi. Zato je važno da podržite napore vrtića i škola u poticanju djece na usvajanje pravilne prehrane i zdravih prehrambenih navika.

---

image

Mini popečci s pilećim mesom i tikvicama

15 dag mljevenih pilećih prsa, 8 dag naribanih tikvica, 1/2 integralnoga peciva ili 1 dvopek, mlijeko za namakanje, 1 žlica nasjeckanoga vlasca, sol na vršku noža, smjesa mediteranskih začina (bez dodane soli), 2 žlice ulja.

Pecivo, staro jedan dan, ili dvopek prelijte mlijekom. Nakon 5 minuta rukama ga dobro ocijedite i pomiješajte s mljevenim mesom, sitno naribanim tikvicama, vlascem, začinima i malo soli.

Oblikujte kuglice veličine oraha i uvaljajte ih u mrvice. U tavi zagrijte ulje. Popečke stavite u tepsiju i pritisnite žlicom. Popecite ih sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu i hrskavu koricu. Popečke poslužite s narezanim krastavcem i rajčicom.

------
image

Namaz od slanutka i povrća

25 dag na štapiće narezanoga povrća (paprika različitih boja, krastavac, mrkva…) umak (za umakanje): 6 dag badema, 2 žlice maslinovoga ulja, 4 žlice prokuhane ohlađene vode, 1 žličica limunovoga soka, sol.

Bademe na trenutak uronite u kipuću vodu, a zatim ih ocijedite i protrljajte kuhinjskom krpom. Tako izgube svoj smeđi omotač.

Nakon što se ohlade i osuše, sameljite ih u mlincu za kavu. U šalicu stavite mljevene bademe, umiješajte ulje, vodu i limunov sok. Vodu dodajte postupno. Posolite s malo soli i poslužite s nasjeckanim povrćem.

Savjet: Kao zamjenu za bademe upotrijebite kuhani bijeli grah (zgnječite ga) te dodajte prstohvat nasjeckanoga češnjaka i malo mljevenoga papra.

Umak možete pripremiti i od gustoga jogurta, uz dodatak nasjeckanoga svježeg začinskog bilja (bosiljak, peršin, vlasac, timijan), češnjaka, malo limunovoga soka, ulja, papra i soli.

------
image

Senzacija od deserta

Sastojci: 5 dl mlijeka,1 puding od vanilije, 1 žlica šećera, 1 bjelanjak, 25 dag voća po izboru, 5 dag borovnica,1 dl slatkog vrhnja

Voće narežite na odgovarajuće komade. Prašak za puding stavite u šalicu, dodajte šećer i nekoliko žlica mlijeka te dobro promiješajte.

Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. Preostalo mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte smjesu od pudinga i kuhajte još 2-3 minute. Puding cijelo vrijeme miješajte.

Maknite s vatre i umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pola smjese za puding razdijelite u čaše i dodajte pola voća. Ponovite postupak.

Ohlađeni puding ukrasite kremom od borovnica koju pripremite na sljedeći način: borovnice zgnječite vilicom ili štapnim mikserom. Istucite slatko vrhnje i umiješajte borovnice. Umjesto borovnica možete upotrijebiti voće po izboru.

------
image

Prosena kaša s jabukom, grožđicama i orasima

18 dag prosene kaše, 6-7 dl mlijeka, 8 dag grožđica, 1 žlica meda, 8 dag oraha, 30 dag jabuka, cimet

Opranu kašu skuhajte u kipućem mlijeku i nekoliko puta promiješajte. Pred kraj dodajte grožđice. Skuhanu kašu ostavite sa strane i ostavite poklopljenu nekoliko minuta. Toplu kašu rasporedite u šalice, dodajte naribane jabuke pomiješane s malo cimeta. Pospite grubo nasjeckanim orasima i pokapajte medom. Med možete umiješati u kašu nakon što je maknete s vatre.

Savjet: za promjenu možete dodati narezane suhe marelice umjesto grožđica.

------
image

Palačinke s jabukama

2 jaja, 20 dag brašna, 4 dl mlijeka (po potrebi),1 žličica praška za pecivo, 1 velika jabuka, cimet, 1 vanilin šećer, 3 žlice ulja, gusti jogurt po želji

Umutite jaja, pola mlijeka, vanilin šećer i 1 žlicu ulja. Postupno dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ako je tijesto pregusto dodajte još malo mlijeka ili mineralne vode. Na kraju umiješajte krupno naribanu neoguljenu jabuku i cimet. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 20 minuta. Ispecite deblje palačinke. Možete ih poslužiti uz voće i gusti jogurt. Ili ih pospite mljevenim orasima i prelijte medom.

------
image

Namaz od slanutka s lješnjacima (za 8 komada kruha)

22 dag kuhanog slanutka (oko 11 dag suhog), 3 žlice maslinovog ulja, 6 dag prženih lješnjaka, sok od ½ limuna,2 režnja češnjaka, senf, sol, papar, vlasac

U blender stavite ocijeđeni slanutak, maslinovo ulje, sok od pola limuna, senf, protisnuti češnjak, sol, papar i sve dobro izmiksajte mikserom. U namaz dodati mljevene pržene lješnjake. U dio namaza koji ćete odmah koristiti dodajte nasjeckani vlasac. Ostatak namaza čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

------
image

Bakini obloženi kruščići

12 dag pasirane skute, 4 dag sira (gauda), 2 jabuke srednje veličine, 8 orahovih jezgri 8 manjih kriški integralnoga kruha.

Gauda sir naribajte i pomiješajte sa skutom. Raženi ili drugi integralni kruh narežite na manje komade i namažite namazom od sira. Jabuku operite i narežite na tanke kriške. Na svaki obloženi kruh stavite nekoliko kriški jabuke i po dvije polovice orahovih jezgri. Savjet: Umjesto raženoga kruha možete upotrijebiti i drugi integralni kruh. Odličan je i integralni tost koji prvo treba popeći.

------
image

Evini obloženi kruščići sa skutom i prženim lješnjacima 

Sastojci: 20 dag sira kvark ili pasirane skute, 8 dag prženih lješnjaka, 20 dag voća, 2 žličice meda, listovi svježega matičnjaka, heljdin kruh ili integralni kruh.

Kruh narežite na komade veličine 4 cm x 4 cm ili pomoću kalupa za pecivo izrežite krugove. 6 dag prženih lješnjaka sameljite u mlincu za kavu, a ostatak grubo nasjeckajte. Pomiješajte kvark, med, nasjeckane listove matičnjaka i mljevene orahe. Tom smjesom premažite kruh i posipajte grubo nasjeckanim lješnjacima. Nasjeckajte voće i rasporedite po kruščićima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Branka Belović

Branka Belović

Prim. mr. dr. Branislava Belović



Mini popečci s pilećim mesom i tikvicama

15 dag mljevenih pilećih prsa, 8 dag naribanih tikvica, 1/2 integralnoga peciva ili 1 dvopek, mlijeko za namakanje, 1 žlica nasjeckanoga vlasca, sol na vršku noža, smjesa mediteranskih začina (bez dodane soli), 2 žlice ulja.

Pecivo, staro jedan dan, ili dvopek prelijte mlijekom. Nakon 5 minuta rukama ga dobro ocijedite i pomiješajte s mljevenim mesom, sitno naribanim tikvicama, vlascem, začinima i malo soli.

Oblikujte kuglice veličine oraha i uvaljajte ih u mrvice. U tavi zagrijte ulje. Popečke stavite u tepsiju i pritisnite žlicom. Popecite ih sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu i hrskavu koricu. Popečke poslužite s narezanim krastavcem i rajčicom.


Namaz od slanutka i povrća

25 dag na štapiće narezanoga povrća (paprika različitih boja, krastavac, mrkva…) umak (za umakanje): 6 dag badema, 2 žlice maslinovoga ulja, 4 žlice prokuhane ohlađene vode, 1 žličica limunovoga soka, sol.

Bademe na trenutak uronite u kipuću vodu, a zatim ih ocijedite i protrljajte kuhinjskom krpom. Tako izgube svoj smeđi omotač.

Nakon što se ohlade i osuše, sameljite ih u mlincu za kavu. U šalicu stavite mljevene bademe, umiješajte ulje, vodu i limunov sok. Vodu dodajte postupno. Posolite s malo soli i poslužite s nasjeckanim povrćem.

Savjet: Kao zamjenu za bademe upotrijebite kuhani bijeli grah (zgnječite ga) te dodajte prstohvat nasjeckanoga češnjaka i malo mljevenoga papra.

Umak možete pripremiti i od gustoga jogurta, uz dodatak nasjeckanoga svježeg začinskog bilja (bosiljak, peršin, vlasac, timijan), češnjaka, malo limunovoga soka, ulja, papra i soli.


Sendvič sa sirom i jajima

8 kriški integralnog tosta ili kruha, 4 tvrdo kuhana jaja, 2 rajčice, 8 kriški sira,mladi špinat ili listovi zelene salate (po želji). Za ukras: 16 zrna papra, 4 kolutića mrkve

Prepecite tost. Na tost ili kruh stavite dvije ploške rajčice, par listova špinata ili zelene salate, zatim plošku sira i jaje.

Jaja narežite na kolutiće, ali možete napraviti i miša (u ovom slučaju potrebno vam je još 16 zrna papra, 4 kolutića mrkve i vlasac).


Senzacija od deserta

Sastojci: 5 dl mlijeka,1 puding od vanilije, 1 žlica šećera, 1 bjelanjak, 25 dag voća po izboru, 5 dag borovnica,1 dl slatkog vrhnja

Voće narežite na odgovarajuće komade. Prašak za puding stavite u šalicu, dodajte šećer i nekoliko žlica mlijeka te dobro promiješajte.

Umutite čvrst snijeg od bjelanjaka. Preostalo mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte smjesu od pudinga i kuhajte još 2-3 minute. Puding cijelo vrijeme miješajte.

Maknite s vatre i umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pola smjese za puding razdijelite u čaše i dodajte pola voća. Ponovite postupak.

Ohlađeni puding ukrasite kremom od borovnica koju pripremite na sljedeći način: borovnice zgnječite vilicom ili štapnim mikserom. Istucite slatko vrhnje i umiješajte borovnice. Umjesto borovnica možete upotrijebiti voće po izboru.


Prosena kaša s jabukom, grožđicama i orasima

18 dag prosene kaše, 6-7 dl mlijeka, 8 dag grožđica, 1 žlica meda, 8 dag oraha, 30 dag jabuka, cimet

Opranu kašu skuhajte u kipućem mlijeku i nekoliko puta promiješajte. Pred kraj dodajte grožđice. Skuhanu kašu ostavite sa strane i ostavite poklopljenu nekoliko minuta. Toplu kašu rasporedite u šalice, dodajte naribane jabuke pomiješane s malo cimeta. Pospite grubo nasjeckanim orasima i pokapajte medom. Med možete umiješati u kašu nakon što je maknete s vatre.

Savjet: za promjenu možete dodati narezane suhe marelice umjesto grožđica.


Palačinke s jabukama

2 jaja, 20 dag brašna, 4 dl mlijeka (po potrebi),1 žličica praška za pecivo, 1 velika jabuka, cimet, 1 vanilin šećer, 3 žlice ulja, gusti jogurt po želji

Umutite jaja, pola mlijeka, vanilin šećer i 1 žlicu ulja. Postupno dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ako je tijesto pregusto dodajte još malo mlijeka ili mineralne vode. Na kraju umiješajte krupno naribanu neoguljenu jabuku i cimet. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku 20 minuta. Ispecite deblje palačinke. Možete ih poslužiti uz voće i gusti jogurt. Ili ih pospite mljevenim orasima i prelijte medom.


Namaz od slanutka s lješnjacima (za 8 komada kruha)

22 dag kuhanog slanutka (oko 11 dag suhog), 3 žlice maslinovog ulja, 6 dag prženih lješnjaka, sok od ½ limuna,2 režnja češnjaka, senf, sol, papar, vlasac

U blender stavite ocijeđeni slanutak, maslinovo ulje, sok od pola limuna, senf, protisnuti češnjak, sol, papar i sve dobro izmiksajte mikserom. U namaz dodati mljevene pržene lješnjake. U dio namaza koji ćete odmah koristiti dodajte nasjeckani vlasac. Ostatak namaza čuvajte u hladnjaku do 3 dana.


Bakini obloženi kruščići

12 dag pasirane skute, 4 dag sira (gauda), 2 jabuke srednje veličine, 8 orahovih jezgri 8 manjih kriški integralnoga kruha.

Gauda sir naribajte i pomiješajte sa skutom. Raženi ili drugi integralni kruh narežite na manje komade i namažite namazom od sira. Jabuku operite i narežite na tanke kriške. Na svaki obloženi kruh stavite nekoliko kriški jabuke i po dvije polovice orahovih jezgri. Savjet: Umjesto raženoga kruha možete upotrijebiti i drugi integralni kruh. Odličan je i integralni tost koji prvo treba popeći.





Evini obloženi kruščići sa skutom i prženim lješnjacima 

Sastojci: 20 dag sira kvark ili pasirane skute, 8 dag prženih lješnjaka, 20 dag voća, 2 žličice meda, listovi svježega matičnjaka, heljdin kruh ili integralni kruh.

Kruh narežite na komade veličine 4 cm x 4 cm ili pomoću kalupa za pecivo izrežite krugove. 6 dag prženih lješnjaka sameljite u mlincu za kavu, a ostatak grubo nasjeckajte. Pomiješajte kvark, med, nasjeckane listove matičnjaka i mljevene orahe. Tom smjesom premažite kruh i posipajte grubo nasjeckanim lješnjacima. Nasjeckajte voće i rasporedite po kruščićima.


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/mozak-cuca-glukozu-o-dorucku-ovisi-kako-ce-vam-djeca-pamtiti-u-skoli-a-vi-funkcionirati-na-poslu-dr-belovic-savjetuje-s-cim-krenuti-u-dan-imamo-7-sjajnih-recepata-1224811 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45cb616ccdd93f4f66afa26c95543c1b133b2e0f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mozak+%E2%80%98%C4%87u%C4%87a%E2%80%98+glukozu%2C+o+doru%C4%8Dku+ovisi+kako+%C4%87e+vam+djeca+pamtiti+u+%C5%A1koli%2C+a+vi+funkcionirati+na+poslu%21%3B+Dr.+Belovi%C4%87+savjetuje+s+%C4%8Dim+krenuti+u+dan%2C+imamo+8+sjajnih+recepata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fmozak-cuca-glukozu-o-dorucku-ovisi-kako-ce-vam-djeca-pamtiti-u-skoli-a-vi-funkcionirati-na-poslu-dr-belovic-savjetuje-s-cim-krenuti-u-dan-imamo-7-sjajnih-recepata-1224811 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fmozak-cuca-glukozu-o-dorucku-ovisi-kako-ce-vam-djeca-pamtiti-u-skoli-a-vi-funkcionirati-na-poslu-dr-belovic-savjetuje-s-cim-krenuti-u-dan-imamo-7-sjajnih-recepata-1224811 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROTIV PRETILOSTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HranaPROTIV PRETILOSTI

Mozak ‘ćuća‘ glukozu, o doručku ovisi kako će vam djeca pamtiti u školi, a vi funkcionirati na poslu!; Dr. Belović savjetuje s čim krenuti u dan, imamo 8 sjajnih recepata

16. rujna 2022. - 09:43

Prehrambene navike koje se stvaraju u djetinjstvu i adolescenciji utječu na način prehrane, a time i na zdravlje u kasnijem životu. Hrana ima psihosocijalno značenje jer su izbor hrane i odnos prema njoj vezani uz iskustva i primjere iz ranog djetinjstva.

Početak nove školske godine prilika je da pridonesete boljim prehrambenim navikama naših školaraca i mladih, a kako to postići savjetuje prim. mr. sc. Branislava Belović, koja je nedavno promovirala još jednu svoju knjigu: "Zdravo! - ukusna, raznovrsna i zdrava jela".

- To je vrlo odgovorna zadaća obitelji, vrtića i škole. Najvažniju ulogu u tome ima obitelj. Počnimo s doručkom. Zašto? Doručak je važan čimbenik zdravog načina života.

Brojna su istraživanja potvrdila mnoge dobrobiti redovitog doručkovanja - od utjeca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:35