stdClass Object ( [id] => 1299270 [title] => Spomenik kralju Tvrtku izazvao je novi raskol u BiH. Je li on bio srpski kralj i dokaz da je BiH dio ‘srpskog sveta‘? [alias] => spomenik-kralju-tvrtku-izazvao-je-novi-raskol-u-bih-je-li-on-bio-srpski-kralj-i-dokaz-da-je-bih-dio-srpskog-sveta [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tvrtko I. Kotromanić bio je ban Bosne, ne kralj, to je namjerno pogrešna interpretacija. Stefan Tvrtko I. Kotromanić bio je kralj Srbljem Bosne, Pomorja i Zapadnih strana", napisala je u svojem obrazloženju Angelina Ošap Gaćanović, jedna od tri člana Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Republike Srpske u Komisiji zatražila je da se na predviđenom spomeniku prvome bosanskom kralju njegova titula navede u cijelosti i da se spomenik, umjesto u Sarajevu, postavi u glavnome gradu Republike Srpske, Banjoj Luci.

Iza ovih riječi i traženja Angeline Ošap Gaćanović krije se vizija "srpskog sveta" koju dulje od stoljeća promiče službeni Beograd i nastala je pod okriljem srpskog pravoslavlja.

Tu je viziju 1908. godina vrlo rječito izrazio srbijanski konzul u Budimpešti Todor Petković, koji je svoju vladu izvijestio da "katolici koji su se prozvali Hrvatima" podržavaju konačno priključenje Bosne i Hercegovine Austro-Ugarskoj jer "konzervativno-kršćanska hrvatska politika nastoji prigrabiti i pohrvatiti sve katolike u Bosni". Konačnim je ciljem takve politike konzul Petković smatrao stvaranje "velike Hrvatske", a sve na teritoriju zemlje u kojoj su navodno živjeli Srbi pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti.

Potaknuti ovakvom ideologijom, agenti tajne revolucionarno-terorističke organizacije beogradske vlade "Narodna odbrana" su u veljači 1909. u Beograd poslali izvješće u kojemu su naglasili kako bi, u slučaju prodora srpske vojske u Bosnu i Hercegovinu, lokalni muslimani i pravoslavci spremno "skočili sa Srbijom zajedno na Austriju".

---

image

Spomenik kralju u Crnoj Gori

 

 

Shutterstock
---

U dubljoj povijesnoj pozadini ovog inzistiranja na priči o srpskoj političko-etničkoj pripadnosti stanovnika Bosne i Hercegovine krije se nasljeđe Pećke patrijaršije, koja je svojim opsegom odredila maksimalne granice "srpskog sveta".

Ova je crkvena organizacija u okviru Osmanskoga Carstva u 16. i 17. stoljeću imala vjersku i svjetovnu vlast nad pravoslavnim pučanstvom na golemom području od današnje Makedonije i Bugarske do današnje Mađarske i Hrvatske. Bila je to romantično-patriotska vizija koju je najvećim dijelom prihvatila i srpska historiografija, potpuno zanemarivši činjenicu da su kralj Tvrtko I. Kotromanić i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

---

image

Ekspert za srednji vijek sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić objašnjava kako su Tvrtko I. Kotromanić i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva

Jure Mišković/Cropix
---

Tako misli i ekspert za srednji vijek sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić, koji je u knjizi "Putanja klatna" sudbinu srednjovjekovne Bosne opisao kao svojevrsno približavanje vlasti hrvatsko-ugarskih kraljeva, koji su bilo vezani uz širi prostor srednje Europe. To je opet značilo da je srednjovjekovna Bosna, slično kao i srednjovjekovna Hrvatska, bila dio nečega što se u historiografiji naziva "Archiregnum Hungaricum", odnosno Ugarsko Nadkraljevstvo.

U okviru feudalnih običaja ove dugovječne države, koja je trajala dulje od osam stoljeća, u Bosni se vlast hrvatsko-ugarskih kraljeva osjećala manje nego u Hrvatskoj i bila je ograničena sklopom lokalnih pravnih i drugih običaja, ali su bosanski vladari imali donekle partnerski odnos s državnim središtem, zbog čega ne čudi što se kralj Ludovik I. Anžuvinac, koji je bio važan i u europskim razmjerima i čija se vlast u jednom trenutku protezala od Baltika do Jadrana, oženio s kćeri svoga vazala, bosanskoga bana Stjepana, Elizabetom.

S jedne strane ovaj je čin značio jačanje prestiža Bosne, no s druge strane to je značilo gubitak jer je bosanska princeza svome mužu u miraz donijela dio teritorija Humske kneževine s desne strane rijeke Neretve. U ovakvom sklopu ne treba čuditi što je Tvrtko I. Kotromanić, koristeći političku zauzetost kralja Ludovika I. Anžuvinca, posegnuo za kraljevskom krunom. Prema navodima iz Hrvatske enciklopedije, Tvrtko se 26. listopada 1377. okrunio u mjestu Mile, nedaleko od današnjega Sarajeva, uzevši naslov "kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju". Dakle, to je puna titula, a na početku spomenuta predstavnica Republike Srpske navela je samo dio Tvrtkove titule, želeći istaknuti navodno srpsko političko-etničko obilježje Bosne i Hercegovine.

Za razumijevanje njezinih riječi važna je činjenica da je netočna tvrdnja da se Tvrtko krunio u mjestu Mileševu, na jugu današnje Srbije, gdje se nalazio mauzolej srpskih kraljeva iz dinastije Nemanjića, što je trebalo biti u prilog pogrešnoj tvrdnji o srpskoj političko-dinastičkoj pripadnosti srednjovjekovne Bosne.

---

image

Tuzlanski spomenik u bronci kralju Tvrtku

 

Shutterstock
---

Nakon smrti moćnoga kralja Ludovika I. Tvrtko se umiješao u hrvatske političke prilike, gdje mu je vrlo veliki legitimitet davala činjenica što je bio praunuk bana Pavla Šubića Bribirskoga. U političkim nemirima koji su uslijedili u Hrvatskoj i Ugarskoj Tvrtko je zaposjeo Hum, Livno, Duvno i Glamoč te stekao Kotor. Uz sve ovo, Tvrtko je puno pozornosti posvetio zaradi od pomorske trgovine na Jadranu.

Ipak, unutar legitimne političke križaljke Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva Tvrtko I. imao je ograničen manevarski prostor, što mu nije dopuštalo da nastupa kao potpuno samostalni vladar. Zato je u situaciji građanskog rata u Hrvatskoj i Ugarskoj, kad je središnja vlast bila najprije u rukama njegove rođakinje Elizabete, koju su pobunjenici uhvatili i ubili, Tvrtko odlučio sudjelovati u borbama za prijestolje. No i tu je imao dodatni uteg, a riječ je o neposlušnosti bosanskih velikaša.

Tvrtko je u takvim političkim prilikama s jedne strane nastupao kao vjerni vazal hrvatsko-ugarskoga kralja, ali i kao posebni bosanski kralj koji je stalno širio svoje kraljevstvo i svoj utjecaj u Hrvatskoj. Tvrtkovu politiku je početkom 15. stoljeća u znatnoj mjeri nastavio poznati vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je, iako je nominalno bio vazal i bosanskoga i hrvatsko-ugarskoga kralja, jedno vrijeme bio gospodar velikoga dijela Bosne i Hrvatske, uključujući i strateške dalmatinske gradove.

Iz ovoga zapadnog hrvatsko-ugarskoga političko-državnoga konteksta Bosna je ispala u 15. stoljeću, kad je srednjovjekovno bosansko kraljevstvo utrnulo pod udarima osmanske vojske i postalo zapadno predziđe Osmanskoga Carstva. Kasnije, usporedno sa slabljenjem Osmanskoga Carstva krajem 17. stoljeća, Bosna je postala zanimljiva legitimnim nositeljima hrvatsko-ugarske krune, Habsburgovcima. U doba formiranja modernih nacionalizama, u 19. i 20. stoljeću, Bosna i Hercegovina postala je vrlo važno područje prijepora hrvatskih i srpskih državotvornih ambicija. Danas, na početku 21. stoljeća, imamo samostalnu Bosnu i Hercegovinu čija državnost ima tri različite vizije – hrvatsku, bošnjačku i srpsku i sve tri ih treba uzeti u obzir.

Isto kao i činjenicu da su Tvrtko I. i srednjovjekovna Bosna, skupa s Hrvatskom bili dio stoljetnog fenomena "Archiregnum Hungaricum", odnosno Ugarskoga Nadkraljevstva.

---

Tvrtkova obiteljska priča

Tvrtko I. Kotromanić bio je praunuk uglednoga i vrlo utjecajnog hrvatskoga velikaša Pavla Šubića Bribirskoga, koji je krajem 13. i početkom 14. stoljeća bio hrvatski ban, gospodar Bosne i koji je nadzirao dalmatinske gradove. S druge strane Tvrtkova obiteljskoga stabla bila je Elizabeta Nemanjić, kći srpskoga kralja Dragutina, koja je bila supruga njegova djeda, bosanskoga bana Stjepana.

Važan dio Tvrtkove obiteljske priče bila je njegova rođakinja Elizabeta Kotromanić, kći njegova strica bana Stjepana. Njome se u 14. stoljeću oženio vrlo poznati hrvatsko-ugarski i poljski kralj Ludovik I. Anžuvinac. Ljubavno-političku priču Ludovika i Elizabete i njezin vrlo znatan odjek u hrvatskoj povijest na vrlo su upečatljiv način u svojim povijesnim romanima ispripovijedali književnici Ivan Aralica i August Šenoa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO SLOGA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SAMO SLOGA... 2 0 6881 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-16 09:43:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-17 16:32:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-17 16:32:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1436 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Spomenik kralju Tvrtku izazvao je novi raskol u BiH. Je li on bio srpski kralj i dokaz da je BiH dio 'srpskog sveta'? [metakey] => Kralj Tvrtko, Srednjovjekovnoj BiH, Kraljev spomenik, srpski svet, Mladen Ančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/16\/24131357.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/24131554.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/25105344.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/16\/24131262.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Shutterstock","Shutterstock","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kralj Tvrtko - spomenik na rivi Herceg Novog<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Spomenik kralju u Crnoj Gori<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Tuzlanski spomenik u bronci kralju Tvrtku<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ekspert za srednji vijek sa Sveu\u010dili\u0161ta u Zadru Mladen An\u010di\u0107 <\/strong>obja\u0161njava kako su\u00a0Tvrtko I. Kotromani\u0107 i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva <\/strong><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24131357_1920.jpg":"1920x1080","k_24131357_1280.jpg":"1280x1280","k_24131357_1024.jpg":"1024x1024","k_24131357_640.jpg":"640x640","k_24131357_480.jpg":"480x480","k_24131357_340.jpg":"340x340","k_24131357_220.jpg":"220x220","o_24131357_1280.jpg":"1280x853","o_24131357_1024.jpg":"1024x682","o_24131357_640.jpg":"640x426","o_24131357_480.jpg":"480x320","o_24131357_340.jpg":"340x226","o_24131357_220.jpg":"220x146","h_24131357_1280.jpg":"1280x854","h_24131357_1024.jpg":"1024x683","h_24131357_640.jpg":"640x427","h_24131357_480.jpg":"480x320","h_24131357_340.jpg":"340x227","h_24131357_220.jpg":"220x147","pp_24131357_1280.jpg":"1280x1628","pp_24131357_1024.jpg":"1024x1303","pp_24131357_640.jpg":"640x814","pp_24131357_480.jpg":"480x611","pp_24131357_340.jpg":"340x432","pp_24131357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_24131554_1920.jpg":"1920x1080","k_24131554_1280.jpg":"1280x1280","k_24131554_1024.jpg":"1024x1024","k_24131554_640.jpg":"640x640","k_24131554_480.jpg":"480x480","k_24131554_340.jpg":"340x340","k_24131554_220.jpg":"220x220","o_24131554_1280.jpg":"1280x1917","o_24131554_1024.jpg":"1024x1533","o_24131554_640.jpg":"640x958","o_24131554_480.jpg":"480x719","o_24131554_340.jpg":"340x509","o_24131554_220.jpg":"220x329","h_24131554_1280.jpg":"1280x854","h_24131554_1024.jpg":"1024x683","h_24131554_640.jpg":"640x427","h_24131554_480.jpg":"480x320","h_24131554_340.jpg":"340x227","h_24131554_220.jpg":"220x147","pp_24131554_1280.jpg":"1280x1628","pp_24131554_1024.jpg":"1024x1303","pp_24131554_640.jpg":"640x814","pp_24131554_480.jpg":"480x611","pp_24131554_340.jpg":"340x432","pp_24131554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2891","hd_25105344_1920.jpg":"1920x1080","k_25105344_1280.jpg":"1280x1280","k_25105344_1024.jpg":"1024x1024","k_25105344_640.jpg":"640x640","k_25105344_480.jpg":"480x480","k_25105344_340.jpg":"340x340","k_25105344_220.jpg":"220x220","o_25105344_1280.jpg":"1280x1927","o_25105344_1024.jpg":"1024x1541","o_25105344_640.jpg":"640x963","o_25105344_480.jpg":"480x722","o_25105344_340.jpg":"340x511","o_25105344_220.jpg":"220x331","h_25105344_1280.jpg":"1280x854","h_25105344_1024.jpg":"1024x683","h_25105344_640.jpg":"640x427","h_25105344_480.jpg":"480x320","h_25105344_340.jpg":"340x227","h_25105344_220.jpg":"220x147","pp_25105344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25105344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25105344_640.jpg":"640x814","pp_25105344_480.jpg":"480x611","pp_25105344_340.jpg":"340x432","pp_25105344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24131262_1920.jpg":"1920x1080","k_24131262_1280.jpg":"1280x1280","k_24131262_1024.jpg":"1024x1024","k_24131262_640.jpg":"640x640","k_24131262_480.jpg":"480x480","k_24131262_340.jpg":"340x340","k_24131262_220.jpg":"220x220","o_24131262_1280.jpg":"1280x853","o_24131262_1024.jpg":"1024x682","o_24131262_640.jpg":"640x426","o_24131262_480.jpg":"480x320","o_24131262_340.jpg":"340x226","o_24131262_220.jpg":"220x146","h_24131262_1280.jpg":"1280x854","h_24131262_1024.jpg":"1024x683","h_24131262_640.jpg":"640x427","h_24131262_480.jpg":"480x320","h_24131262_340.jpg":"340x227","h_24131262_220.jpg":"220x147","pp_24131262_1280.jpg":"1280x1628","pp_24131262_1024.jpg":"1024x1303","pp_24131262_640.jpg":"640x814","pp_24131262_480.jpg":"480x611","pp_24131262_340.jpg":"340x432","pp_24131262_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15320988 Threads: 3 Questions: 3182551876 Slow queries: 7140647 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235625715 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/spomenik-kralju-tvrtku-izazvao-je-novi-raskol-u-bih-je-li-on-bio-srpski-kralj-i-dokaz-da-je-bih-dio-srpskog-sveta-1299270 [printLink] => /mozaik/panorama/spomenik-kralju-tvrtku-izazvao-je-novi-raskol-u-bih-je-li-on-bio-srpski-kralj-i-dokaz-da-je-bih-dio-srpskog-sveta-1299270?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720128 [name] => Kralj Tvrtko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-17 18:32:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-tvrtko [link] => /tag/kralj-tvrtko ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720129 [name] => Srednjovjekovnoj BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-17 18:32:35 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjovjekovnoj-bih [link] => /tag/srednjovjekovnoj-bih ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720130 [name] => Kraljev spomenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-17 18:32:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljev-spomenik [link] => /tag/kraljev-spomenik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648837 [name] => srpski svet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-08 18:42:58 [main_article_id] => 0 [alias] => srpski-svet [link] => /tag/srpski-svet ) [4] => stdClass Object ( [id] => 601172 [name] => mladen ančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-ancic [link] => /tag/mladen-ancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO SLOGA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Spomenik kralju Tvrtku izazvao je novi raskol u BiH. Je li on bio srpski kralj i dokaz da je BiH dio ‘srpskog sveta‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-17-00-43-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/24131357.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Kralj Tvrtko - spomenik na rivi Herceg Novog

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/24131357.jpg [title] =>

Kralj Tvrtko - spomenik na rivi Herceg Novog

 

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/24131554.jpg [title] =>

Spomenik kralju u Crnoj Gori

 

 

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/25105344.jpg [title] =>

Tuzlanski spomenik u bronci kralju Tvrtku

 

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/16/24131262.jpg [title] =>

Ekspert za srednji vijek sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić objašnjava kako su Tvrtko I. Kotromanić i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva

Jure Mišković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tvrtko I. Kotromanić bio je ban Bosne, ne kralj, to je namjerno pogrešna interpretacija. Stefan Tvrtko I. Kotromanić bio je kralj Srbljem Bosne, Pomorja i Zapadnih strana", napisala je u svojem obrazloženju Angelina Ošap Gaćanović, jedna od tri člana Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Republike Srpske u Komisiji zatražila je da se na predviđenom spomeniku prvome bosanskom kralju njegova titula navede u cijelosti i da se spomenik, umjesto u Sarajevu, postavi u glavnome gradu Republike Srpske, Banjoj Luci.

Iza ovih riječi i traženja Angeline Ošap Gaćanović krije se vizija "srpskog sveta" koju dulje od stoljeća promiče službeni Beograd i nastala je pod okriljem srpskog pravoslavlja.

Tu je viziju 1908. godina vrlo rječito izrazio srbijanski konzul u Budimpešti Todor Petković, koji je svoju vladu izvijestio da "katolici koji su se prozvali Hrvatima" podržavaju konačno priključenje Bosne i Hercegovine Austro-Ugarskoj jer "konzervativno-kršćanska hrvatska politika nastoji prigrabiti i pohrvatiti sve katolike u Bosni". Konačnim je ciljem takve politike konzul Petković smatrao stvaranje "velike Hrvatske", a sve na teritoriju zemlje u kojoj su navodno živjeli Srbi pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti.

Potaknuti ovakvom ideologijom, agenti tajne revolucionarno-terorističke organizacije beogradske vlade "Narodna odbrana" su u veljači 1909. u Beograd poslali izvješće u kojemu su naglasili kako bi, u slučaju prodora srpske vojske u Bosnu i Hercegovinu, lokalni muslimani i pravoslavci spremno "skočili sa Srbijom zajedno na Austriju".

---

image

Spomenik kralju u Crnoj Gori

 

 

Shutterstock
---

U dubljoj povijesnoj pozadini ovog inzistiranja na priči o srpskoj političko-etničkoj pripadnosti stanovnika Bosne i Hercegovine krije se nasljeđe Pećke patrijaršije, koja je svojim opsegom odredila maksimalne granice "srpskog sveta".

Ova je crkvena organizacija u okviru Osmanskoga Carstva u 16. i 17. stoljeću imala vjersku i svjetovnu vlast nad pravoslavnim pučanstvom na golemom području od današnje Makedonije i Bugarske do današnje Mađarske i Hrvatske. Bila je to romantično-patriotska vizija koju je najvećim dijelom prihvatila i srpska historiografija, potpuno zanemarivši činjenicu da su kralj Tvrtko I. Kotromanić i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva.

---

image

Ekspert za srednji vijek sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić objašnjava kako su Tvrtko I. Kotromanić i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva

Jure Mišković/Cropix
---

Tako misli i ekspert za srednji vijek sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić, koji je u knjizi "Putanja klatna" sudbinu srednjovjekovne Bosne opisao kao svojevrsno približavanje vlasti hrvatsko-ugarskih kraljeva, koji su bilo vezani uz širi prostor srednje Europe. To je opet značilo da je srednjovjekovna Bosna, slično kao i srednjovjekovna Hrvatska, bila dio nečega što se u historiografiji naziva "Archiregnum Hungaricum", odnosno Ugarsko Nadkraljevstvo.

U okviru feudalnih običaja ove dugovječne države, koja je trajala dulje od osam stoljeća, u Bosni se vlast hrvatsko-ugarskih kraljeva osjećala manje nego u Hrvatskoj i bila je ograničena sklopom lokalnih pravnih i drugih običaja, ali su bosanski vladari imali donekle partnerski odnos s državnim središtem, zbog čega ne čudi što se kralj Ludovik I. Anžuvinac, koji je bio važan i u europskim razmjerima i čija se vlast u jednom trenutku protezala od Baltika do Jadrana, oženio s kćeri svoga vazala, bosanskoga bana Stjepana, Elizabetom.

S jedne strane ovaj je čin značio jačanje prestiža Bosne, no s druge strane to je značilo gubitak jer je bosanska princeza svome mužu u miraz donijela dio teritorija Humske kneževine s desne strane rijeke Neretve. U ovakvom sklopu ne treba čuditi što je Tvrtko I. Kotromanić, koristeći političku zauzetost kralja Ludovika I. Anžuvinca, posegnuo za kraljevskom krunom. Prema navodima iz Hrvatske enciklopedije, Tvrtko se 26. listopada 1377. okrunio u mjestu Mile, nedaleko od današnjega Sarajeva, uzevši naslov "kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju". Dakle, to je puna titula, a na početku spomenuta predstavnica Republike Srpske navela je samo dio Tvrtkove titule, želeći istaknuti navodno srpsko političko-etničko obilježje Bosne i Hercegovine.

Za razumijevanje njezinih riječi važna je činjenica da je netočna tvrdnja da se Tvrtko krunio u mjestu Mileševu, na jugu današnje Srbije, gdje se nalazio mauzolej srpskih kraljeva iz dinastije Nemanjića, što je trebalo biti u prilog pogrešnoj tvrdnji o srpskoj političko-dinastičkoj pripadnosti srednjovjekovne Bosne.

---

image

Tuzlanski spomenik u bronci kralju Tvrtku

 

Shutterstock
---

Nakon smrti moćnoga kralja Ludovika I. Tvrtko se umiješao u hrvatske političke prilike, gdje mu je vrlo veliki legitimitet davala činjenica što je bio praunuk bana Pavla Šubića Bribirskoga. U političkim nemirima koji su uslijedili u Hrvatskoj i Ugarskoj Tvrtko je zaposjeo Hum, Livno, Duvno i Glamoč te stekao Kotor. Uz sve ovo, Tvrtko je puno pozornosti posvetio zaradi od pomorske trgovine na Jadranu.

Ipak, unutar legitimne političke križaljke Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva Tvrtko I. imao je ograničen manevarski prostor, što mu nije dopuštalo da nastupa kao potpuno samostalni vladar. Zato je u situaciji građanskog rata u Hrvatskoj i Ugarskoj, kad je središnja vlast bila najprije u rukama njegove rođakinje Elizabete, koju su pobunjenici uhvatili i ubili, Tvrtko odlučio sudjelovati u borbama za prijestolje. No i tu je imao dodatni uteg, a riječ je o neposlušnosti bosanskih velikaša.

Tvrtko je u takvim političkim prilikama s jedne strane nastupao kao vjerni vazal hrvatsko-ugarskoga kralja, ali i kao posebni bosanski kralj koji je stalno širio svoje kraljevstvo i svoj utjecaj u Hrvatskoj. Tvrtkovu politiku je početkom 15. stoljeća u znatnoj mjeri nastavio poznati vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je, iako je nominalno bio vazal i bosanskoga i hrvatsko-ugarskoga kralja, jedno vrijeme bio gospodar velikoga dijela Bosne i Hrvatske, uključujući i strateške dalmatinske gradove.

Iz ovoga zapadnog hrvatsko-ugarskoga političko-državnoga konteksta Bosna je ispala u 15. stoljeću, kad je srednjovjekovno bosansko kraljevstvo utrnulo pod udarima osmanske vojske i postalo zapadno predziđe Osmanskoga Carstva. Kasnije, usporedno sa slabljenjem Osmanskoga Carstva krajem 17. stoljeća, Bosna je postala zanimljiva legitimnim nositeljima hrvatsko-ugarske krune, Habsburgovcima. U doba formiranja modernih nacionalizama, u 19. i 20. stoljeću, Bosna i Hercegovina postala je vrlo važno područje prijepora hrvatskih i srpskih državotvornih ambicija. Danas, na početku 21. stoljeća, imamo samostalnu Bosnu i Hercegovinu čija državnost ima tri različite vizije – hrvatsku, bošnjačku i srpsku i sve tri ih treba uzeti u obzir.

Isto kao i činjenicu da su Tvrtko I. i srednjovjekovna Bosna, skupa s Hrvatskom bili dio stoljetnog fenomena "Archiregnum Hungaricum", odnosno Ugarskoga Nadkraljevstva.

---

Tvrtkova obiteljska priča

Tvrtko I. Kotromanić bio je praunuk uglednoga i vrlo utjecajnog hrvatskoga velikaša Pavla Šubića Bribirskoga, koji je krajem 13. i početkom 14. stoljeća bio hrvatski ban, gospodar Bosne i koji je nadzirao dalmatinske gradove. S druge strane Tvrtkova obiteljskoga stabla bila je Elizabeta Nemanjić, kći srpskoga kralja Dragutina, koja je bila supruga njegova djeda, bosanskoga bana Stjepana.

Važan dio Tvrtkove obiteljske priče bila je njegova rođakinja Elizabeta Kotromanić, kći njegova strica bana Stjepana. Njome se u 14. stoljeću oženio vrlo poznati hrvatsko-ugarski i poljski kralj Ludovik I. Anžuvinac. Ljubavno-političku priču Ludovika i Elizabete i njezin vrlo znatan odjek u hrvatskoj povijest na vrlo su upečatljiv način u svojim povijesnim romanima ispripovijedali književnici Ivan Aralica i August Šenoa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Shutterstock Shutterstock Jure Mišković/Cropix
Profimedia

Kralj Tvrtko - spomenik na rivi Herceg Novog

 

Shutterstock

Spomenik kralju u Crnoj Gori

 

 

Shutterstock

Tuzlanski spomenik u bronci kralju Tvrtku

 

Jure Mišković/Cropix

Ekspert za srednji vijek sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić objašnjava kako su Tvrtko I. Kotromanić i Bosna u povijesnoj stvarnosti bili sastavni dio europskog feudalnog sklopa Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/spomenik-kralju-tvrtku-izazvao-je-novi-raskol-u-bih-je-li-on-bio-srpski-kralj-i-dokaz-da-je-bih-dio-srpskog-sveta-1299270 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9180806e2c6264dc450c45502667bed6a23f47ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spomenik+kralju+Tvrtku+izazvao+je+novi+raskol+u+BiH.+Je+li+on+bio+srpski+kralj+i+dokaz+da+je+BiH+dio+%E2%80%98srpskog+sveta%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fspomenik-kralju-tvrtku-izazvao-je-novi-raskol-u-bih-je-li-on-bio-srpski-kralj-i-dokaz-da-je-bih-dio-srpskog-sveta-1299270 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fspomenik-kralju-tvrtku-izazvao-je-novi-raskol-u-bih-je-li-on-bio-srpski-kralj-i-dokaz-da-je-bih-dio-srpskog-sveta-1299270 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO SLOGA... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSAMO SLOGA...

Spomenik kralju Tvrtku izazvao je novi raskol u BiH. Je li on bio srpski kralj i dokaz da je BiH dio ‘srpskog sveta‘?

Piše Tihomir Rajčić
17. lipnja 2023. - 18:32

Tvrtko I. Kotromanić bio je ban Bosne, ne kralj, to je namjerno pogrešna interpretacija. Stefan Tvrtko I. Kotromanić bio je kralj Srbljem Bosne, Pomorja i Zapadnih strana", napisala je u svojem obrazloženju Angelina Ošap Gaćanović, jedna od tri člana Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Republike Srpske u Komisiji zatražila je da se na predviđenom spomeniku prvome bosanskom kralju njegova titula navede u cijelosti i da se spomenik, umjesto u Sarajevu, postavi u glavnome gradu Republike Srpske, Banjoj Luci.

Iza ovih riječi i traženja Angeline Ošap Gaćanović krije se vizija "srpskog sveta" koju dulje od stoljeća promiče službeni Beograd i nastala je pod okriljem srpskog pravoslavlja.

Tu je viziju 1908. godina vrlo rječito izrazio sr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:00