stdClass Object ( [id] => 118447 [title] => Nekažnjeno divljaštvo na fasadama [alias] => nekaznjeno-divljastvo-na-fasadama [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zagrebački arhitekt Dživo Dražić je projektirao stambenu zgradu na Martinovki u Zagrebu u kojoj svaki stan ima izbačen balkon zatvoren u staklo.

Naravno, svi balkoni su jednaki, a arhitekt je to učinio samo s jednim ciljem - da stanari ne bi nakon useljenja sami balkone pretvarali u “staklenike” i time unakazili pročelje zgrade. Arhitekt je previdio da stanari mogu biti i “maštovitiji”, pa im možda može pasti na pamet da jednoga dana svoju zgradu daju obojiti u boje nekog trgovačkog lanca i još na pročelju dozvole ispisivanje njegova imena.

Na jednoj je zgradi stanar zatvorio balkon u “metalne okove” smeđe boje. Susjed ima malo više novca ili stila, pa nađe meštra koji će zatvore napraviti od “bijele plastike”. Treći susjed se odluči na mijenjanje zatvora na prozorima, pa stavi bijele plastificirane iako su svi ostali, primjerice, u smeđoj boji. Četvrti stanar će promijeniti rolete tako što će umjesto drvenih staviti bijele plastične.

Južna strana Papandopulove je “ranjena” na više mjesta zato što stanari skidaju škure s balkona i stavljaju prozore kako znaju i umiju te tako uništavaju prozračnu fasadu koja je prije tridesetak godina bila primjer izvrsnog arhitektonskog rješenja. A posebna priča u svemu su vanjske jedinice klimatizacijskih uređaja koje stoje na fasadama kao neizlječive kraste. No, tako ne bi smjelo biti.

 ‘Šarena’ fasada, uobičajen prizor
Svaki grad može u svojim Odlukama o komunalnom redu donijeti i onu po kojoj će propisati izgled pročelja zgrada, no svi gradovi o tome ne razmišljaju na jednak način. I Split, primjerice, ima svoju Odluku o komunalnom redu, no ni najtemeljitijim čitanjem ne može se naći članak koji bi zabranio “rane”, “kraste” ili neukusne intervencije na pročeljima zgrada koje ne ulaze u kategoriju “stara gradska jezgra”.

Prema riječima Esme Kalembe, voditeljice Odsjeka za komunalno redarstvo, Grad je puno učinio za staru gradsku jezgru, pa su s drevnih kamenih fasada skinute reklame i kojekakvi natpisi, ali sve ostalo što ne spada u tu kategoriju “jezgre” trebalo bi biti “uredno”.

Što kaže zakonodavac?

- Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji nije potrebno odobrenje, odnosno dozvola za zamjenu prozora ili vrata na postojećim objektima - kaže Kata Gojević, glasnogovornica u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

 Stara zgrada- ‘novi balkon’
 Detalj iz centra grada
 Na uglu Istarske i Tolstojeve jedna od najgorih
 intervencija u prostoru
No, dozvola propisana Zakonom o prostornom uređenju i gradnji potrebna je ako se otvori na fasadi povećavaju ili otvaraju novi kojih prije nije bilo i ako se zahvatima na fasadi proširuje stan kao što je npr. zatvaranje lođa ili balkona. Iznimka od ovoga pravila su zaštićene cjeline i spomenici kulture.

Zamjenu postojeće stolarije na građevini u zaštićenim gradskim jezgrama i na zaštićenim spomenicima kulture nije moguće provesti bez odobrenja konzervatorskih službi. Ako se na objektu izvode bespravni radovi, tada postupak provodi Građevinska inspekcija. Ona donosi rješenje kojim se investitoru nalaže usklađivanje sa Zakonom i prijavljuje ga prekršajnom sudu koji odlučuje o visini kazne.

Narušeni izgled fasada u bitnom utječe i na vrijednost objekta. Prema tome, briga o fasadi morala bi biti u interesu svih vlasnika objekta. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima vlasnici tj. suvlasnici stanova u jednoj zgradi dužni su odrediti upravitelja i odluke vezano uz uređenje i brigu o zgradi donositi zajednički. Za sporove među njima nadležan je sud.

Ali, problem je u tome što se puno intervencija uglavnom radi nasilu i bez dozvola, kazala nam je Kata Gojević, te usput “neslužbeno” dodala da takvih slučajeva ima više na jugu zemlje nego u kontinentalnom dijelu, zbog - mentaliteta. O samovoljnim “arhitektima” koji sebi daju pravo na preuređivanje vanjskih dijelova svojih stanova govore i predstavnici dviju splitskih tvrtki koje se bave upravljanjem zgradama - “Stanouoprava” i “Tehnoplast”.

Svaka od tih tvrtki godišnje dobije pedesetak prijava nezadovoljnih susjeda i stanara zbog intervencija na pročeljima, ali sve se u konačnici svede na opomene ili plaćanje sitnih kazni. Prema Zakonu o vlasništvu nitko ne bi smio bez suglasnosti ostalih stanara mijenjati fasadne dijelove zgrada, kažu Željko Dadić, direktor, i Silvana Vučković, pravnica u “Stanoupravi”.

Kažu da se samovoljnim intervencijama redovito nanosi šteta ostalim suvlasnicima, na primjer kad se balkoni zatvore često se ne riješi i odvod, pa susjedima prodire voda. Građevinska inspekcija nema jasan stav o tome koliko je što u njihovoj nadležnosti, nekada kažu da trebna intervenirati, nekada ne, objašnjava Dadić.

Stanari šute i trpe

Isto govori i Toni Šoljan, pravnik u “Tehnoplastu”. No, Dadić i Vučković podsjećaju na Zakon o vlasništvu po kojem se stanar koji intervencijama nanosi štetu, može isključiti iz suvlasničke zajednice. U “Stanoupravi” tvrde da je takvih primjera već bilo u Istri, Varaždinu, Zagrebu... gdje su samovoljni stanari doista iseljeni iz svojih stanova.

Prema procjeni Tonija Šoljana, u Splitu su najdevastiranije fasade na gradskim područjima Mertojak, Spinut, Blatine, Brodarica, Sućidar te Trstenik. I, naravno, više ima prekršitelja nego prijava jer se ljudi ne žele zamjerati. No, je li uopće potrebno čekati prijavu? Željko Dadić kaže da je zakonodavac predvidio kulturno ponašanje, ali... to je očito nedovoljno.

olgica ivić grizelj
snimio: duje klarić / cropix

ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI

Prekršaji vlasnika građevine

1. Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba kao vlasnik građevine ako pristupi uklanjanju ili ukloni građevinu ili njezin dio bez dozvole nadležnoga upravnog tijela.

2. Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba kao vlasnik građevine ako:
– rabi građevinu suprotno njezinoj namjeni
– ne održava građevinu
– ne poduzme hitne mjere za otklanjanje opasnosti i ne označi građevinu opasnom u slučaju oštećenja građevine
– održavanje građevine povjeri osobi koja ne ispunjava uvjete za obavljanje tih poslova
– ne ispunjava uvjete za održavanje i unapređivanje ispunjavanja bitnih zahtjeva za građevinu, energetskih svojstava zgrada, nesmetanog pristupa i kretanja u građevini na propisani način.

3. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 kuna kaznit će se vlasnik građevine fizička osoba za prekršaj iz stavka 1. i 2. ovoga članka.

4. Vlasnik građevine u slučaju iz stavka 1. i 2. ovoga članka dužan je drugim osobama naknaditi štetu u skladu s posebnim zakonom.

Dživo Dražić, dipl.ing.arh. : Loggije zatvaramo sami

•• Smatrajući svoje pravo vlasništva neprikosnovenim, mnogi stanari “zatvaraju“ loggie i balkone, zamjenjuju prozore plastičnim često mijenjajući njihov format, a vlasnici lokala postavljaju različite neprikladne reklame, klima jedinice, tende i sl.

Ovim neprimjerenim intervencijama koje su rezultat pogrešnog shvaćanja svog vlasničkog prava, oni nepovratno devastiraju gradska pročelja, te grubo narušavaju pravo ostalih građana na uređeni grad, pravo koje proizlazi iz javnog interesa.

•• Iako je toga bilo i ranije, ove pojave unatrag posljednjih dvadesetak godina (otkako je otkupljeno društveno vlasništvo), zbog neefikasnosti javnih službi zaduženih za njihovo sprječavanje i sankcioniranje, uzele su maha i postale veliki problem u svim hrvatskim gradovima.

•• Kao projektanti često se susrećemo s upitima kupaca stanova za dozvolom da “zatvore“ loggiu, iako većina to nakon nekog vremena učini bez pitanja. Stoga nastojimo u našim projektima na minimum svesti mogućnost naknadnih intervencija, ali i objektivnih potreba za njima.

Tako su u našim projektima vanjske klima jedinice u svim stanovima “skrivene“ u parapete loggia (ili na neki drugi način), a u prizemljima iznad izloga određene su zone za postavu reklama (koje nažalost “kreativni“ kupci lokala obično ne koriste već se snalaze kako misle da znaju). Loggiama se često dodaje zaštita od sunca, obično sistemom kliznih grilja ili slično.

Ipak najsigurniji način jest loggiu već projektom zatvoriti (ostakliti) kao što smo to uradili sa zgradom na Martinovki u Zagrebu. Ovo se pokazalo vrlo dobrim rješenjem, jer su stanari dobili svojevrsne zimske vrtove, odnosno dodatne prostorije u svojim stanovima koje osim što su višestruko iskoristive, znatno doprinose uštedi na grijanju i hlađenju poboljšavajući mikroklimu u stanovima.

•• Uz neznatno povećanje troškova gradnje, za što je naravno potrebna volja investitora, koristi od ovakvih rješenja su mnogostruke i ona se sve više primjenjuju u praksi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Splitu je najviše devastacija zgrada na Mertojaku, Blatinama, Brodarici, Sućidru i Trsteniku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jeste li znali da vas susjedi mogu izbaciti iz zgrade ako intervenirate u prostoru bez dozvole? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-02 10:21:22 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-02 10:38:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-03 12:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8841 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/12/03/O kućo mala/fas00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4148032 Threads: 3 Questions: 125379378 Slow queries: 54476 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3803097 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/prostorija/nekaznjeno-divljastvo-na-fasadama-118447 [printLink] => /mozaik/prostorija/nekaznjeno-divljastvo-na-fasadama-118447?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 199835 [name] => fasade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fasade [link] => /tag/fasade ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Splitu je najviše devastacija zgrada na Mertojaku, Blatinama, Brodarici, Sućidru i Trsteniku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jeste li znali da vas susjedi mogu izbaciti iz zgrade ako intervenirate u prostoru bez dozvole? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nekažnjeno divljaštvo na fasadama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-02-41-55-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/03/O kućo mala/fas00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/03/O kućo mala/fas00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zagrebački arhitekt Dživo Dražić je projektirao stambenu zgradu na Martinovki u Zagrebu u kojoj svaki stan ima izbačen balkon zatvoren u staklo.

Naravno, svi balkoni su jednaki, a arhitekt je to učinio samo s jednim ciljem - da stanari ne bi nakon useljenja sami balkone pretvarali u “staklenike” i time unakazili pročelje zgrade. Arhitekt je previdio da stanari mogu biti i “maštovitiji”, pa im možda može pasti na pamet da jednoga dana svoju zgradu daju obojiti u boje nekog trgovačkog lanca i još na pročelju dozvole ispisivanje njegova imena.

Na jednoj je zgradi stanar zatvorio balkon u “metalne okove” smeđe boje. Susjed ima malo više novca ili stila, pa nađe meštra koji će zatvore napraviti od “bijele plastike”. Treći susjed se odluči na mijenjanje zatvora na prozorima, pa stavi bijele plastificirane iako su svi ostali, primjerice, u smeđoj boji. Četvrti stanar će promijeniti rolete tako što će umjesto drvenih staviti bijele plastične.

Južna strana Papandopulove je “ranjena” na više mjesta zato što stanari skidaju škure s balkona i stavljaju prozore kako znaju i umiju te tako uništavaju prozračnu fasadu koja je prije tridesetak godina bila primjer izvrsnog arhitektonskog rješenja. A posebna priča u svemu su vanjske jedinice klimatizacijskih uređaja koje stoje na fasadama kao neizlječive kraste. No, tako ne bi smjelo biti.

 ‘Šarena’ fasada, uobičajen prizor
Svaki grad može u svojim Odlukama o komunalnom redu donijeti i onu po kojoj će propisati izgled pročelja zgrada, no svi gradovi o tome ne razmišljaju na jednak način. I Split, primjerice, ima svoju Odluku o komunalnom redu, no ni najtemeljitijim čitanjem ne može se naći članak koji bi zabranio “rane”, “kraste” ili neukusne intervencije na pročeljima zgrada koje ne ulaze u kategoriju “stara gradska jezgra”.

Prema riječima Esme Kalembe, voditeljice Odsjeka za komunalno redarstvo, Grad je puno učinio za staru gradsku jezgru, pa su s drevnih kamenih fasada skinute reklame i kojekakvi natpisi, ali sve ostalo što ne spada u tu kategoriju “jezgre” trebalo bi biti “uredno”.

Što kaže zakonodavac?

- Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji nije potrebno odobrenje, odnosno dozvola za zamjenu prozora ili vrata na postojećim objektima - kaže Kata Gojević, glasnogovornica u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.

 Stara zgrada- ‘novi balkon’
 Detalj iz centra grada
 Na uglu Istarske i Tolstojeve jedna od najgorih
 intervencija u prostoru
No, dozvola propisana Zakonom o prostornom uređenju i gradnji potrebna je ako se otvori na fasadi povećavaju ili otvaraju novi kojih prije nije bilo i ako se zahvatima na fasadi proširuje stan kao što je npr. zatvaranje lođa ili balkona. Iznimka od ovoga pravila su zaštićene cjeline i spomenici kulture.

Zamjenu postojeće stolarije na građevini u zaštićenim gradskim jezgrama i na zaštićenim spomenicima kulture nije moguće provesti bez odobrenja konzervatorskih službi. Ako se na objektu izvode bespravni radovi, tada postupak provodi Građevinska inspekcija. Ona donosi rješenje kojim se investitoru nalaže usklađivanje sa Zakonom i prijavljuje ga prekršajnom sudu koji odlučuje o visini kazne.

Narušeni izgled fasada u bitnom utječe i na vrijednost objekta. Prema tome, briga o fasadi morala bi biti u interesu svih vlasnika objekta. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima vlasnici tj. suvlasnici stanova u jednoj zgradi dužni su odrediti upravitelja i odluke vezano uz uređenje i brigu o zgradi donositi zajednički. Za sporove među njima nadležan je sud.

Ali, problem je u tome što se puno intervencija uglavnom radi nasilu i bez dozvola, kazala nam je Kata Gojević, te usput “neslužbeno” dodala da takvih slučajeva ima više na jugu zemlje nego u kontinentalnom dijelu, zbog - mentaliteta. O samovoljnim “arhitektima” koji sebi daju pravo na preuređivanje vanjskih dijelova svojih stanova govore i predstavnici dviju splitskih tvrtki koje se bave upravljanjem zgradama - “Stanouoprava” i “Tehnoplast”.

Svaka od tih tvrtki godišnje dobije pedesetak prijava nezadovoljnih susjeda i stanara zbog intervencija na pročeljima, ali sve se u konačnici svede na opomene ili plaćanje sitnih kazni. Prema Zakonu o vlasništvu nitko ne bi smio bez suglasnosti ostalih stanara mijenjati fasadne dijelove zgrada, kažu Željko Dadić, direktor, i Silvana Vučković, pravnica u “Stanoupravi”.

Kažu da se samovoljnim intervencijama redovito nanosi šteta ostalim suvlasnicima, na primjer kad se balkoni zatvore često se ne riješi i odvod, pa susjedima prodire voda. Građevinska inspekcija nema jasan stav o tome koliko je što u njihovoj nadležnosti, nekada kažu da trebna intervenirati, nekada ne, objašnjava Dadić.

Stanari šute i trpe

Isto govori i Toni Šoljan, pravnik u “Tehnoplastu”. No, Dadić i Vučković podsjećaju na Zakon o vlasništvu po kojem se stanar koji intervencijama nanosi štetu, može isključiti iz suvlasničke zajednice. U “Stanoupravi” tvrde da je takvih primjera već bilo u Istri, Varaždinu, Zagrebu... gdje su samovoljni stanari doista iseljeni iz svojih stanova.

Prema procjeni Tonija Šoljana, u Splitu su najdevastiranije fasade na gradskim područjima Mertojak, Spinut, Blatine, Brodarica, Sućidar te Trstenik. I, naravno, više ima prekršitelja nego prijava jer se ljudi ne žele zamjerati. No, je li uopće potrebno čekati prijavu? Željko Dadić kaže da je zakonodavac predvidio kulturno ponašanje, ali... to je očito nedovoljno.

olgica ivić grizelj
snimio: duje klarić / cropix

ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI

Prekršaji vlasnika građevine

1. Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba kao vlasnik građevine ako pristupi uklanjanju ili ukloni građevinu ili njezin dio bez dozvole nadležnoga upravnog tijela.

2. Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba kao vlasnik građevine ako:
– rabi građevinu suprotno njezinoj namjeni
– ne održava građevinu
– ne poduzme hitne mjere za otklanjanje opasnosti i ne označi građevinu opasnom u slučaju oštećenja građevine
– održavanje građevine povjeri osobi koja ne ispunjava uvjete za obavljanje tih poslova
– ne ispunjava uvjete za održavanje i unapređivanje ispunjavanja bitnih zahtjeva za građevinu, energetskih svojstava zgrada, nesmetanog pristupa i kretanja u građevini na propisani način.

3. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 kuna kaznit će se vlasnik građevine fizička osoba za prekršaj iz stavka 1. i 2. ovoga članka.

4. Vlasnik građevine u slučaju iz stavka 1. i 2. ovoga članka dužan je drugim osobama naknaditi štetu u skladu s posebnim zakonom.

Dživo Dražić, dipl.ing.arh. : Loggije zatvaramo sami

•• Smatrajući svoje pravo vlasništva neprikosnovenim, mnogi stanari “zatvaraju“ loggie i balkone, zamjenjuju prozore plastičnim često mijenjajući njihov format, a vlasnici lokala postavljaju različite neprikladne reklame, klima jedinice, tende i sl.

Ovim neprimjerenim intervencijama koje su rezultat pogrešnog shvaćanja svog vlasničkog prava, oni nepovratno devastiraju gradska pročelja, te grubo narušavaju pravo ostalih građana na uređeni grad, pravo koje proizlazi iz javnog interesa.

•• Iako je toga bilo i ranije, ove pojave unatrag posljednjih dvadesetak godina (otkako je otkupljeno društveno vlasništvo), zbog neefikasnosti javnih službi zaduženih za njihovo sprječavanje i sankcioniranje, uzele su maha i postale veliki problem u svim hrvatskim gradovima.

•• Kao projektanti često se susrećemo s upitima kupaca stanova za dozvolom da “zatvore“ loggiu, iako većina to nakon nekog vremena učini bez pitanja. Stoga nastojimo u našim projektima na minimum svesti mogućnost naknadnih intervencija, ali i objektivnih potreba za njima.

Tako su u našim projektima vanjske klima jedinice u svim stanovima “skrivene“ u parapete loggia (ili na neki drugi način), a u prizemljima iznad izloga određene su zone za postavu reklama (koje nažalost “kreativni“ kupci lokala obično ne koriste već se snalaze kako misle da znaju). Loggiama se često dodaje zaštita od sunca, obično sistemom kliznih grilja ili slično.

Ipak najsigurniji način jest loggiu već projektom zatvoriti (ostakliti) kao što smo to uradili sa zgradom na Martinovki u Zagrebu. Ovo se pokazalo vrlo dobrim rješenjem, jer su stanari dobili svojevrsne zimske vrtove, odnosno dodatne prostorije u svojim stanovima koje osim što su višestruko iskoristive, znatno doprinose uštedi na grijanju i hlađenju poboljšavajući mikroklimu u stanovima.

•• Uz neznatno povećanje troškova gradnje, za što je naravno potrebna volja investitora, koristi od ovakvih rješenja su mnogostruke i ona se sve više primjenjuju u praksi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/nekaznjeno-divljastvo-na-fasadama-118447 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d28867a2a72c20cae5834e4be25b37ae56af20f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neka%C5%BEnjeno+divlja%C5%A1tvo+na+fasadama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fnekaznjeno-divljastvo-na-fasadama-118447 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fnekaznjeno-divljastvo-na-fasadama-118447 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Splitu je najviše devastacija zgrada na Mertojaku, Blatinama, Brodarici, Sućidru i Trsteniku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jeste li znali da vas susjedi mogu izbaciti iz zgrade ako intervenirate u prostoru bez dozvole? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaJeste li znali da vas susjedi mogu izbaciti iz zgrade ako intervenirate u prostoru bez dozvole?

Nekažnjeno divljaštvo na fasadama

Piše PSD.
3. prosinca 2010. - 13:50

Zagrebački arhitekt Dživo Dražić je projektirao stambenu zgradu na Martinovki u Zagrebu u kojoj svaki stan ima izbačen balkon zatvoren u staklo.

Naravno, svi balkoni su jednaki, a arhitekt je to učinio samo s jednim ciljem - da stanari ne bi nakon useljenja sami balkone pretvarali u “staklenike” i time unakazili pročelje zgrade. Arhitekt je previdio da stanari mogu biti i “maštovitiji”, pa im možda može pasti na pamet da jednoga dana svoju zgradu daju obojiti u boje nekog trgovačkog lanca i još na pročelju dozvole ispisivanje njegova imena.

Na jednoj je zgradi stanar zatvorio balkon u “metalne okove” smeđe boje. Susjed ima malo više novca ili stila, pa nađe meštra koji će zatvore napraviti od “bijele plastike”. Treći susjed se odluči na mijenjanje zatvora na prozorim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:41