stdClass Object ( [id] => 300225 [title] => Kako si pomoći kad vam puca glava od bolnih sinusa? [alias] => kako-si-pomoci-kad-vam-puca-glava-od-bolnih-sinusa [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Upala sinusa ili \začepljeni sinusi' kako ih obično nazivamo, je vrlo neugodna bolest koju prate jaki bolovi i zato čim prepoznate prve znakove treba ih što prije početi liječiti. Ne samo da olakšate tegobe, nego da se bolest ne bi ponavljala i ostavila moguće trajne i ozbiljne posljedice.

- Sinusitis je naziv za upalu sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, bakterijskih i virusnih infekcija, alergija te reakcija na različite kemijske utjecaje. Većina slučajeva počinje običnom prehladom, uzrokovanom virusima.

Prehlada i obična Upala sinusa najčešće spontano nestanu unutar dva tjedna. Međutim, u slučajevima jače upale dolazi do pojačanog stvaranja sekreta i zadebljanja sluznice nosne šupljine i sinusa što dovodi do blokade otvora sinusa, sekret se sadržava u sinusima i tako stvara plodno tlo za ubrzano razmnožavanje bakterija, među kojima su najčešće Haemophilus influenze, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Moraxella catarrhalis - pojašnjava doc. dr. sc. Marisa Klančnik s Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata splitskog KBC-a.

Mnogo rjeđe uzrok upale sinusa mogu biti gljivice, osobito u ljudi s oslabljenim imunitetom zbog težih bolesti koje iscrpljuju organizam.

Kako se prehlada najčešće javlja zimi zbog dužih boravaka u zatvorenim prostorima sa suhim, zadimljenim ili zagađenim zrakom, smanjenom raznolikošću zimske prehrane i povećanim konzumiranjem alkohola, pojava upale sinusa je također češća u tom dijelu godine.

-Što se tiče trajanja, bolest može trajati manje od 4 tjedna, ali čak i dvanaest tjedana ili dulje, zavisno je li riječ o akutnoj ili kroničnoj upali, pa se prema tome razlikuju i simptomi, kaže dr. Klančnik.

Znakovi bolesti

Tipični simptomi akutne upale sinusa su: glavobolja, osjetljivost, bol i oteklina u području oko očiju, obraza, čela i nosa, začepljen nos sa žuto-zelenim sekretom, osjećaj punoće i pritiska u licu koji se pogoršavaju kod sagibanja prema naprijed, povišena temperatura, opća slabost, umor i iscrpljenost, bol u projekciji korijena zuba i smanjen osjet mirisa.

Bol kod upale sinusa nastaje zbog edema ušća sinusa i povišenog tlaka unutar sinusa te posljedičnog pritiska na živac u sluznici koja oblaže sinuse. Simptomi kroničnog sinusitisa se ne razlikuju značajno od akutnog, osim što duže traju, a kod nekih osoba se nikada potpuno i ne povlače nego se pod određenim uvjetima i pogoršavaju.



Kronični sinusitis može nastati kao posljedica čestih i nepravilno liječenih akutnih upala, a sklonije su osobe s različitim čimbenicima rizika kao što je devijacija nosne pregrade, nosna polipoza, alergije, tumori nosne šupljine, infekcije zuba, cistična fibroza, gastroezofagealni refluks, različite imunodeficijentne bolesti.

Dijagnoza mini kamerom

- Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda koji uključuje - rinoskopiju, laboratorijske pretrage obriska sluznice nosa, RTG snimke paranazalnih šupljina, UZ-a, a u slučaju komplikacija, težih, kroničnih ili ponavljajućih sinusitisa preporuča se CT sinusa.

Nazalna endoskopija se koristi za utvrđivanje recidivirajućih ili kroničnih sinusitisa- uvodi se savitljiva cijev sa kamerom u nosnu šupljinu pa se omogućuje otkrivanje čak i vrlo malih abnormalnosti u sinusima. Ovom pretragom zajedno s CT-om sinusa se određuje da li je pacijent kandidat za operaciju sinusa, otkriva doktorica.

Liječiti brzo i energično

Liječenje treba započeti što ranije i energičnije kako bi se izbjegle moguće komplikacije - savjetuje dr. Klančnik, pa tako kod upale koju prati samo vodenasti sekret, pomažu kapljice za nos koje smanjuju otok nosne sluznice, dopiru do ušća sinusa i omogućavaju otjecanje sekreta iz sinusa.

U slučaju jačih bolova primjenjuju se analgetici te kapljice koje treba ukapavati u ležećem položaju, glave zabačene preko ruba kreveta i okrenute na onu stranu u koju nosnicu ukapavamo lijek. Pri tome treba izbjegavati dugotrajnu primjenu kapljica, a preporučuje se uzimanje veće količine tekućine te inhalacije na kamilici s dodatkom eteričnih ulja koje se mogu primjenjivati kod kuće.

Katkada se u liječenju propisuju i kortikosteroidni sprejevi za nos da bi se smanjila upala i otečenost sluznice, a u slučaju alergije i antihistaminici.

- U slučaju gnojne upale sinusa primjenjujemo antibiotike ciljano i dovoljno dugo - do 2 tjedna, dok je operativno liječenje rezervirano za slučajeve kada konzervativno liječenje nije učinkovito, u slučaju kronične upale praćene komplikacijama ili kod anatomske deformacije kao što su npr. devijacija nosne pregrade ili nosna polipoza.

Operativnim zahvatom se ujedno uspostavlja uredna drenaža i ventilacija sinusa i odstranjuje kronični upalni sadržaj - kaže liječnica, te dodaje kako su komplikacije upale sinusa rijetke, ali ali se događaju, a radi se o kroničnom sinusitisu, širenju infekcije na kosti lica-osteomijelitis, širenje na moždane ovojnice -meningitis i formiranje moždanog apscesa.

                                                                                                                           javorka luetić, foto: shutterstock

 

Kako spriječiti ponavljanje upale?

Iako nije moguće izbjeći svaku prehladu i nastanak upale sinusa, moguće je određenim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upale i na taj način spriječiti nastanak kronične upale sinusa.

- Potrebno je izbjegavati kontakt s ljudima koji su prehlađeni, kašlju, imaju pojačanu sekreciju iz nosa, povišenu temperaturu

- Redovito pranje ruku naročito prije jela

- Izbjegavati udisanje jako hladnog zraka

- Izbjegavati zadimljene i zagađene prostore, duhanski dim i zagađenost zraka jako iritiraju sluznicu gornjih dišnih puteva i dovode do upale

- Izbjegavati suhe prostore u kojima se boravi naročito zimi, često provjetravanje prostorije i ovlaživanje zraka može prevenirati upale

- Ograničiti konzumiranje alkohola, u većim količinama alkohol može uzrokovati edem sluznice nosa i sinusa i pogodovati nastanku upale

- Klor u bazenima može iritirati sluznicu nosa i sinusa pa se osobama sklonima upalama sinusa ne preporuča kupanje u bazenima

- Ako postoji neka alergijska bolest, potrebo je adekvatno liječiti

- Osobama s povećanim rizikom (starije osobe, kronični bolesnici) preporučuje se cijepljenje protiv gripe

- Pravilna prehrana sa što više svježeg voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima povećava obrambene snage organizma

 

 

Upale sinusa kod djece



Kod djece su upale sinusa rijetke prije pete godine života jer se sinusi postupno razvijaju. Glavni simptomi upale u djece su bljedilo lica, povišena temperatura, otok vjeđe, neugodan zadah iz ustiju, gnojna sekrecija, glavobolja i noćni kašalj.

Čest uzrok recidivirajućih akutnih Upala sinusa u djece je treći krajnik i sklonost alergijama. Ponekad i zaboravljeno strano tijelo nosa (kuglice, perlice, dijelovi igračaka i sl.) u djece može dovesti do upale sinusa sa gnojnom sekrecijom naročito iz samo jedne nosnice, stoga je jako važno uraditi kvalitetan i savjestan pregled da nam nešto ne bi promaklo.

 

 

Bolje spriječiti

Da bi smanjili mogućnost razvoja upale sinusa potrebno je redovito održavati prohodnost nosa i pripadajućih sinusa. Svakodnevno korištenje fiziološke otopine u nos i kapi za nos koje smanjuju natečenost sluznice nosne šupljine, te u slučaju alergija antihistaminika i kortikosteroida, te dobro ispuhivanje nosa, naročito kod djece, najbolji su način prevencije nastanka upale i korištenja antibiotika.

 

 

Pokušajte s prirodnim trikovima

Upali sinusa koja može biti posljedica alergije koja nije pravilno liječena možete se suprotstaviti i prirodnim saveznicima među kojima su:

Indijski šafran
U medicinskoj upotrebi obično je poželjno uzimati 0,5 do 3 g dnevno. No, liječnik može propisati i veću dozu. Indijski šafran ili kurkuma je dobar i učinkovit saveznik jer ima protuupalna svojstva koja smanjuju oticanje sinusa. Osim toga, kurkuma omogućuje da se sluz lakše oslobađa i djeluje poput prirodnih kapi koje ublažavaju tegobe uzrokovane oticanjem nosne šupljine.

Đumbir
Đumbir također ima protuupalni učinak i potiče izlučivanje sluzi. Štoviše, smanjuje oticanje membrana sinusa i pomaže u čišćenju sinusnih kanala te smanjuje pritisak na sinusa. Od korjena đumbira možete napraviti čaj ili ga koristiti kao dodatak jelima. No, treba znati da začin poput đumbira gubi svoja ljekovita svojstva kuhanjem, pa bi ga trebalo koristiti u što prirodnijem obliku.

Bosiljak
Bosiljak sadrži mnoge snažne sastojke kao što su kampen, eugenol i cineol koji pomažu u vraćanju prohodnosti dišnih puteva. Osim toga, bosiljak smanjuje upalu i uspješno se bori protiv alergija. Ima blagi rashlađujući učinak pa se smatra prirodnim analgetikom koji olakšava tegobe sa sinusima. Najbolje je svježi bosiljak dodavati salatama i umacima.

Crvena paprika
Crvena paprika olakšava bolove i potiče znojenje tijela. Budući da ima antibakterijska svojstva, može pomoći kod problema sa sinusima, a za postizanje najboljeg rezultata treba je koristiti sirovu.

Luk
Luk sadrži kemijski spoj poznat kao kvercetin, koji je snažan antihistaminik i ima protuupalna svojstva. Sirovi luk može pomoći u otvaranju začepljenih sinusa, a najbolji učinak se postiže konzumiranjem narezanog sirovog luka. Druga mogućnost je narezati luk, staviti ga u kipuću vodu i udisati paru.

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neugodni sinusitis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-01-27 13:07:33 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-02-02 19:34:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-01-27 15:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2016/01/27/sinusi01.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7515887 Threads: 1 Questions: 1607078531 Slow queries: 4769461 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110682713 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/kako-si-pomoci-kad-vam-puca-glava-od-bolnih-sinusa-300225 [printLink] => /mozaik/zdravlje/kako-si-pomoci-kad-vam-puca-glava-od-bolnih-sinusa-300225?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233228 [name] => sinusi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinusi [link] => /tag/sinusi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233229 [name] => sinusitis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinusitis [link] => /tag/sinusitis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neugodni sinusitis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako si pomoći kad vam puca glava od bolnih sinusa? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-07-35-25-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/27/sinusi01.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/27/sinusi01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Upala sinusa ili \začepljeni sinusi' kako ih obično nazivamo, je vrlo neugodna bolest koju prate jaki bolovi i zato čim prepoznate prve znakove treba ih što prije početi liječiti. Ne samo da olakšate tegobe, nego da se bolest ne bi ponavljala i ostavila moguće trajne i ozbiljne posljedice.

- Sinusitis je naziv za upalu sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, bakterijskih i virusnih infekcija, alergija te reakcija na različite kemijske utjecaje. Većina slučajeva počinje običnom prehladom, uzrokovanom virusima.

Prehlada i obična Upala sinusa najčešće spontano nestanu unutar dva tjedna. Međutim, u slučajevima jače upale dolazi do pojačanog stvaranja sekreta i zadebljanja sluznice nosne šupljine i sinusa što dovodi do blokade otvora sinusa, sekret se sadržava u sinusima i tako stvara plodno tlo za ubrzano razmnožavanje bakterija, među kojima su najčešće Haemophilus influenze, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Moraxella catarrhalis - pojašnjava doc. dr. sc. Marisa Klančnik s Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata splitskog KBC-a.

Mnogo rjeđe uzrok upale sinusa mogu biti gljivice, osobito u ljudi s oslabljenim imunitetom zbog težih bolesti koje iscrpljuju organizam.

Kako se prehlada najčešće javlja zimi zbog dužih boravaka u zatvorenim prostorima sa suhim, zadimljenim ili zagađenim zrakom, smanjenom raznolikošću zimske prehrane i povećanim konzumiranjem alkohola, pojava upale sinusa je također češća u tom dijelu godine.

-Što se tiče trajanja, bolest može trajati manje od 4 tjedna, ali čak i dvanaest tjedana ili dulje, zavisno je li riječ o akutnoj ili kroničnoj upali, pa se prema tome razlikuju i simptomi, kaže dr. Klančnik.

Znakovi bolesti

Tipični simptomi akutne upale sinusa su: glavobolja, osjetljivost, bol i oteklina u području oko očiju, obraza, čela i nosa, začepljen nos sa žuto-zelenim sekretom, osjećaj punoće i pritiska u licu koji se pogoršavaju kod sagibanja prema naprijed, povišena temperatura, opća slabost, umor i iscrpljenost, bol u projekciji korijena zuba i smanjen osjet mirisa.

Bol kod upale sinusa nastaje zbog edema ušća sinusa i povišenog tlaka unutar sinusa te posljedičnog pritiska na živac u sluznici koja oblaže sinuse. Simptomi kroničnog sinusitisa se ne razlikuju značajno od akutnog, osim što duže traju, a kod nekih osoba se nikada potpuno i ne povlače nego se pod određenim uvjetima i pogoršavaju.



Kronični sinusitis može nastati kao posljedica čestih i nepravilno liječenih akutnih upala, a sklonije su osobe s različitim čimbenicima rizika kao što je devijacija nosne pregrade, nosna polipoza, alergije, tumori nosne šupljine, infekcije zuba, cistična fibroza, gastroezofagealni refluks, različite imunodeficijentne bolesti.

Dijagnoza mini kamerom

- Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda koji uključuje - rinoskopiju, laboratorijske pretrage obriska sluznice nosa, RTG snimke paranazalnih šupljina, UZ-a, a u slučaju komplikacija, težih, kroničnih ili ponavljajućih sinusitisa preporuča se CT sinusa.

Nazalna endoskopija se koristi za utvrđivanje recidivirajućih ili kroničnih sinusitisa- uvodi se savitljiva cijev sa kamerom u nosnu šupljinu pa se omogućuje otkrivanje čak i vrlo malih abnormalnosti u sinusima. Ovom pretragom zajedno s CT-om sinusa se određuje da li je pacijent kandidat za operaciju sinusa, otkriva doktorica.

Liječiti brzo i energično

Liječenje treba započeti što ranije i energičnije kako bi se izbjegle moguće komplikacije - savjetuje dr. Klančnik, pa tako kod upale koju prati samo vodenasti sekret, pomažu kapljice za nos koje smanjuju otok nosne sluznice, dopiru do ušća sinusa i omogućavaju otjecanje sekreta iz sinusa.

U slučaju jačih bolova primjenjuju se analgetici te kapljice koje treba ukapavati u ležećem položaju, glave zabačene preko ruba kreveta i okrenute na onu stranu u koju nosnicu ukapavamo lijek. Pri tome treba izbjegavati dugotrajnu primjenu kapljica, a preporučuje se uzimanje veće količine tekućine te inhalacije na kamilici s dodatkom eteričnih ulja koje se mogu primjenjivati kod kuće.

Katkada se u liječenju propisuju i kortikosteroidni sprejevi za nos da bi se smanjila upala i otečenost sluznice, a u slučaju alergije i antihistaminici.

- U slučaju gnojne upale sinusa primjenjujemo antibiotike ciljano i dovoljno dugo - do 2 tjedna, dok je operativno liječenje rezervirano za slučajeve kada konzervativno liječenje nije učinkovito, u slučaju kronične upale praćene komplikacijama ili kod anatomske deformacije kao što su npr. devijacija nosne pregrade ili nosna polipoza.

Operativnim zahvatom se ujedno uspostavlja uredna drenaža i ventilacija sinusa i odstranjuje kronični upalni sadržaj - kaže liječnica, te dodaje kako su komplikacije upale sinusa rijetke, ali ali se događaju, a radi se o kroničnom sinusitisu, širenju infekcije na kosti lica-osteomijelitis, širenje na moždane ovojnice -meningitis i formiranje moždanog apscesa.

                                                                                                                           javorka luetić, foto: shutterstock

 

Kako spriječiti ponavljanje upale?

Iako nije moguće izbjeći svaku prehladu i nastanak upale sinusa, moguće je određenim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upale i na taj način spriječiti nastanak kronične upale sinusa.

- Potrebno je izbjegavati kontakt s ljudima koji su prehlađeni, kašlju, imaju pojačanu sekreciju iz nosa, povišenu temperaturu

- Redovito pranje ruku naročito prije jela

- Izbjegavati udisanje jako hladnog zraka

- Izbjegavati zadimljene i zagađene prostore, duhanski dim i zagađenost zraka jako iritiraju sluznicu gornjih dišnih puteva i dovode do upale

- Izbjegavati suhe prostore u kojima se boravi naročito zimi, često provjetravanje prostorije i ovlaživanje zraka može prevenirati upale

- Ograničiti konzumiranje alkohola, u većim količinama alkohol može uzrokovati edem sluznice nosa i sinusa i pogodovati nastanku upale

- Klor u bazenima može iritirati sluznicu nosa i sinusa pa se osobama sklonima upalama sinusa ne preporuča kupanje u bazenima

- Ako postoji neka alergijska bolest, potrebo je adekvatno liječiti

- Osobama s povećanim rizikom (starije osobe, kronični bolesnici) preporučuje se cijepljenje protiv gripe

- Pravilna prehrana sa što više svježeg voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima povećava obrambene snage organizma

 

 

Upale sinusa kod djece



Kod djece su upale sinusa rijetke prije pete godine života jer se sinusi postupno razvijaju. Glavni simptomi upale u djece su bljedilo lica, povišena temperatura, otok vjeđe, neugodan zadah iz ustiju, gnojna sekrecija, glavobolja i noćni kašalj.

Čest uzrok recidivirajućih akutnih Upala sinusa u djece je treći krajnik i sklonost alergijama. Ponekad i zaboravljeno strano tijelo nosa (kuglice, perlice, dijelovi igračaka i sl.) u djece može dovesti do upale sinusa sa gnojnom sekrecijom naročito iz samo jedne nosnice, stoga je jako važno uraditi kvalitetan i savjestan pregled da nam nešto ne bi promaklo.

 

 

Bolje spriječiti

Da bi smanjili mogućnost razvoja upale sinusa potrebno je redovito održavati prohodnost nosa i pripadajućih sinusa. Svakodnevno korištenje fiziološke otopine u nos i kapi za nos koje smanjuju natečenost sluznice nosne šupljine, te u slučaju alergija antihistaminika i kortikosteroida, te dobro ispuhivanje nosa, naročito kod djece, najbolji su način prevencije nastanka upale i korištenja antibiotika.

 

 

Pokušajte s prirodnim trikovima

Upali sinusa koja može biti posljedica alergije koja nije pravilno liječena možete se suprotstaviti i prirodnim saveznicima među kojima su:

Indijski šafran
U medicinskoj upotrebi obično je poželjno uzimati 0,5 do 3 g dnevno. No, liječnik može propisati i veću dozu. Indijski šafran ili kurkuma je dobar i učinkovit saveznik jer ima protuupalna svojstva koja smanjuju oticanje sinusa. Osim toga, kurkuma omogućuje da se sluz lakše oslobađa i djeluje poput prirodnih kapi koje ublažavaju tegobe uzrokovane oticanjem nosne šupljine.

Đumbir
Đumbir također ima protuupalni učinak i potiče izlučivanje sluzi. Štoviše, smanjuje oticanje membrana sinusa i pomaže u čišćenju sinusnih kanala te smanjuje pritisak na sinusa. Od korjena đumbira možete napraviti čaj ili ga koristiti kao dodatak jelima. No, treba znati da začin poput đumbira gubi svoja ljekovita svojstva kuhanjem, pa bi ga trebalo koristiti u što prirodnijem obliku.

Bosiljak
Bosiljak sadrži mnoge snažne sastojke kao što su kampen, eugenol i cineol koji pomažu u vraćanju prohodnosti dišnih puteva. Osim toga, bosiljak smanjuje upalu i uspješno se bori protiv alergija. Ima blagi rashlađujući učinak pa se smatra prirodnim analgetikom koji olakšava tegobe sa sinusima. Najbolje je svježi bosiljak dodavati salatama i umacima.

Crvena paprika
Crvena paprika olakšava bolove i potiče znojenje tijela. Budući da ima antibakterijska svojstva, može pomoći kod problema sa sinusima, a za postizanje najboljeg rezultata treba je koristiti sirovu.

Luk
Luk sadrži kemijski spoj poznat kao kvercetin, koji je snažan antihistaminik i ima protuupalna svojstva. Sirovi luk može pomoći u otvaranju začepljenih sinusa, a najbolji učinak se postiže konzumiranjem narezanog sirovog luka. Druga mogućnost je narezati luk, staviti ga u kipuću vodu i udisati paru.

 

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/kako-si-pomoci-kad-vam-puca-glava-od-bolnih-sinusa-300225 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=abf0eddb8fa169b098a1d3b098a2657496382a6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+si+pomo%C4%87i+kad+vam+puca+glava+od+bolnih+sinusa%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkako-si-pomoci-kad-vam-puca-glava-od-bolnih-sinusa-300225 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkako-si-pomoci-kad-vam-puca-glava-od-bolnih-sinusa-300225 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neugodni sinusitis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeneugodni sinusitis

Kako si pomoći kad vam puca glava od bolnih sinusa?

Piše PSD.
27. siječnja 2016. - 16:25

Upala sinusa ili \začepljeni sinusi' kako ih obično nazivamo, je vrlo neugodna bolest koju prate jaki bolovi i zato čim prepoznate prve znakove treba ih što prije početi liječiti. Ne samo da olakšate tegobe, nego da se bolest ne bi ponavljala i ostavila moguće trajne i ozbiljne posljedice.

 

Kako spriječiti ponavljanje upale?

Iako nije moguće izbjeći svaku prehladu i nastanak upale sinusa, moguće je određenim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upale i na taj način spriječiti nastanak kronične upale sinusa.

- Potrebno je izbjegavati kontakt s ljudima koji su prehlađeni, kašlju, imaju pojačanu sekreciju iz nosa, povišenu temperaturu

- Redovito pranje ruku naročito prije jela

- Izbjegavati udisanje jako hladnog zraka

- Izbjegavati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:35