StoryEditorOCM
ZdravljePOMAŽE PROBAVI

Meso, francuska, kolači... Opet ste za vrijeme blagdana pretjerali s jelom? Ovaj začin učinit će čudo za želudac

Piše MOZAIK SD
2. siječnja 2024. - 14:11

Koliko god svi uvjeravaju kako će za vrijeme blagdana paziti što jedu, kada krene to doba većina promijeni mišljenje i pretrpavanje hranom započinje. Neki jedu jer isprobavaju neke nove recepte, drugi su u gostima pa im se stalno nudi hrana, treći su napravili previše jela pa žele da manje hrane bace.... U svim situacijama količine jela koje se unesu budu višestruko veće nego normalno.

image

Začin kumin

Shutterstock

Kumin je začin koji kod prejedanja može pomoći.

Na sanskrtu kumin se naziva “đira” (jeera), što znači onaj koji pomaže probavi. Uz poticanje probave, odnosno ubrzavanje metabolizma, ajurvedska medicina prepoznaje i koristi i druga ljekovita svojstva kumina.

image

Začin kumin

Shutterstock

Smatra se dobrim saveznikom kod srčanih bolesti, dijabetesa, mučnina i kroničnih groznica. Neka su istraživanja otkrila i moguća antibakterijska svojstva te da može pomoći kod epilepsije i raka. Koristi se kao pomoć kod gubitka apetita, dijareje, povraćanja, edema i postporođajnih teškoća, piše Živim.hr.

Kumin sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogočemu pomaže tijelu, a glavna je komponenta hemoglobina koji transportira kisik iz pluća u sve stanice tijela te je dio enzima za pretvorbu energije i pokretanje metabolizma i čuvar imunosnog sustava.

image

Začin kumin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:48