StoryEditorOCM
ZdravljeUSTALJENA NAVIKA

Ukoliko za kavom posežete još iz kreveta, radite veliku grešku; Evo kad bi trebalo popiti prvu šalicu, prije nikako

Piše MOZAIK SD
16. siječnja 2024. - 07:30

Omiljeno piće Hrvata - kava je neizostavan dio buđenja i početka dana. Mnogi od nas ujutro posežu za šalicom kave i dnevnom dozom kofeina kako bi se razbudili i podigli energiju. Međutim, to je velika greška!

Prema riječima stručnjaka Rex Issopa, najbolje je pričekati barem sat vremena prije nego što popijete kavu. A sve ovisi o tome kako naše tijelo proizvodi potrebnu količinu hormona. Stručnjak za spavanje Rex Issop ističe kako je nakon buđenja razina kortizola, često povezana sa stresom, na vrhuncu. Naime, kortizol povećava budnost, prenosi Mondo.  

image
/Shutterstock

"Uzimanje kofeina dok su razine kortizola već visoke može spriječiti njegovo oslobađanje, što dodatno dovodi do tolerancije na kofein", objašnjava. Također može utjecati na vaš san.

"Tijekom dana naš mozak proizvodi hormon adenozin koji izaziva san. Što smo dulje budni, to se više adenozina nakuplja, zbog čega se osjećamo pospano. Međutim, kofein blokira adenozinske receptore, držeći nas budnima. Dakle, ako ste ikada teško zaspali nakon dana ispunjenog kavom, to bi mogao biti glavni razlog", dodaje stručnjak. 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:27