StoryEditorOCM
ŽivotGKMM

Od života u Sudanu do razvoda i odnosa s djecom; Stipe Božić otkriva sve o sebi u svojoj najnovijoj autobiografiji

Piše Merien Ilić
9. svibnja 2023. - 17:00

"Kad nikog od nas jednom ne bude, jedino što iza nas može ostati su priče o nama", često u svojim predavanjima kaže Stipe Božić, planinar, alpinist, gorski spašavatelj, fotograf, snimatelj i vrsni putopisac. Upravo je dar pripovijedanja proživljenih priča najveće bogatstvo koje je donio sa sobom iz svih krajeva svijeta gdje je bio.

Pretočio je to u pet izdanih knjiga, a najviše u šestoj, nedavno objavljenoj knjizi "Penjačevi zapisi - Put do najviših vrhova svijeta" koja će biti predstavljena ovog četvrtka, 11. svibnja u 18 sati u velikog dvorani Središnje knjižnice GKMM-a. Knjigu će, uz autora Stipu Božića, predstaviti putopisac Jasen Boko i urednik Drago Glamuzina.

Posebnost najnovije Božićeve knjige je autobiografski pristup u kojem nam otkriva brojne penjačke avanture, svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas.

image
Joško Ponoš/Cropix

"Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi. U Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu", zapisao je Glamuzina nakon pročitanog rukopisa.

Stipe se popeo na najviše vrhove svijeta, sudjelovao u brojnim ekspedicijama, zavirio u neistražene kutove svijeta, a sa svih tih putovanja donio je autentične zapise kroz riječi, fotografije i video materijal, kako bi i drugi mogli vidjeti komadiće ljepote koje kriju visoke planine i druge kulture.

image

Na fotografiji: Mario Celinić i Stipe Božić na Biokovu prije dvije godine

Duje Klarić/Cropix

"Isprepliću mi se osjećaji moje malenkosti, uz koje mi se malo grudi stežu, s osjećajima ponosa i moći koja te iste grudi širi. Evo mene malog Stipe iz Zavojana, dijelim svoju sreću s cijelim svijetom koji mi se čini, dok ga gledam ovako odozgo, kao na početku stvaranja svega...Kako sam samo malen i sitan na samotnom vrhu, kao zrnce topline u vječnom beskraju leda i granita", podijelio je s nama Božić svoje osjećaje s vrhova.

Knjiga je puna zanimljivosti i anegdota poput onih kada bi mu majka govorila "sinko moj, nemoj nam činit sramotu", a otac pokušavao sakriti gojzerice. Planinarenje nije bilo lako shvatiti ‘običnim‘ ljudima.

Božić otvoreno piše i o dubokim osjećajima potaknutim gubitkom dragih osoba, posebice sina Joška. Vodi nas iz stranice u stranicu svoje knjige koja se teško pušta iz ruke. Ona je i vrijedan dokument o prvim alpinističkim usponima društva Mosor, te hrvatskog alpinizma općenito. Otkriva kako je prije 40-ak godina, s Everesta, slao izvještaje Slobodnoj Dalmaciji iz baznog logora, a vijesti o ekspediciji putovale su osam dana do redakcije.

Dio knjige je posvetio i HGSS-a u kojem je evo, već pola stoljeća aktivan za što je ovih dana dobio orden svetog Bernarda kao najvišu počast.

image
Vojko Bašić/Cropix

"U svakodnevnom životu je stotine valjanih razloga da nešto ne učinimo, nekome ne pomognemo, a samo jedan je razlog ZA, a to je čovjekova volja. Odlučnost da se nekome pomogne ne mari za onih stotinu valjanih razloga, dapače ona veliča ono što je čovjeku najvrijednije: život. Sva ‘junačka‘ djela koja sam ostvario penjući se po najvišim vrhovima svijeta ništa su u usporedbi s jednim spašenim životom", rekao je Božić.

U zapisima svojih nebrojenih avantura nije zaboravio upozoriti i na opasne, često pogibeljne okolnosti koje se kriju u često negostoljubivim krajevima. No, u jedno je siguran: "Putovanje je mnogo važnije od samog cilja ili u mom slučaju vrha na koji se želim popeti".

Često ga ljudi pitaju, pa zašto se penje, zašto riskira svoj život, a on veli kako je, uz sportske pobude, znatiželju i onaj prirodni poriv za slobodom kretanja, uz još stotine odgovora, jedan odgovor i u univerzalnoj svetosti planina koje nas impresioniraju svojom visinom.

"Tamo gore ovisite o sebi i ljudima oko sebe. Sve što učiniš je vidljivo i lišeno laži. Život u planini uči vas životu u nizini. Kad dođeš dolje i čuješ jadikovke, prenemaganja, nepotrebne svađe, pitaš se čemu to, kuda idemo, zašto se ne poštujemo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 11:33