stdClass Object ( [id] => 522995 [title] => Turistička palača je hit splitskog adventa: 'Ovo misto je prva liga! Nigdi nije ovako šareno, okićeno, a dolaze i poznate face' [alias] => turisticka-palaca-je-hit-splitskog-adventa-ovo-misto-je-prva-liga-nigdi-nije-ovako-sareno-okiceno-a-dolaze-i-poznate-face [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kafići na dijelu Rive bližem Pazaru praznih su bašta, stolica čvrsto stegnutih lancima uz stolove. Rijetki šetači namještaju kape i šalove, trljaju ruke od hladnoće, vani su tek dva ili tri stupnja Celzijusova.

Produžuje korake koliko tko može, a pored nas prolazi i grupica nasmiješenih studentica. Zastaju između osvijetljenih dvoreda, pored saonica Djeda Božićnjaka i lupaju "selfije".

- Slikaj me opet, daj aj opet, krivo san stala – mole jedna drugu, pa se i mi uplićemo u to beskrajno snimanje i pitamo ih, kuda su krenule. Gledaju nas malo u čudu, kao, zašto mi njih to pitamo, onda objašnjavamo da radimo reportažu o adventu u gradu. I opet im ništa nije jasno.

- Pa idemo ode, kraj vatre...

Tek što smo stigli pitati "kakve vatre?", podižemo pogled i vidimo da ispred nas svijetli čitavi mali svemir. Onaj ćumez s kraja Rive potpuni je kontrast živopisnoj vrevi koja mami prolaznike iz nekoliko štekata. I tamo je, vjerujte, toplo!

Sjedamo s Anom, Josipom i Silvijom za stol pored te njihove vatre. Ugrađene grijalice. To su, kasnije ćemo saznati, kamenja što se pale na plamenik. Tu je pedesetak različitih izvora topline, a zbog njih hladnoća teško dopire do kože.
Pričaju nam da cijene, pak, nisu vatrene.

- Meni je prva liga ode, nigdi nije ovako šareno, okićeno. Sad svira neka klapska mjuza, al bit će posli i soula, popa, hitova – najavljuje nam stalna gošća Josipa, među prijama Jope, na što Silvija govori kako su tu bar jednom tjedno.

- Dođemo nakon faksa, najčešće utorkon jer su nan tad kraća predavanja, al kako jučer nismo stigle došle smo danas, ka, tradicija je već. A i konobari su zgodni – smiju se djevojke, Jope je očito i zaljubljena, ali nije nam otkrila u kojega od momaka odjevenih u džempere s božićnim motivima i prigodnim kapicama na glavi.

A prije nego smo ih pustili da se u miru fotografiju za društvene mreže ali sada s likerima u rukama, kazale su nam da je Turistička Palača na fejsu i Instagramu pravi hit. Dolaze i viđenije gradske face!





Bili jesmo malo skeptični, ali nije trebalo dugo da te riječi dobiju pokriće. Susreli smo Andreu Šušnjaru, pjevačicu Magazina, a ona se zastala javiti svojim prijateljima iz klape Iskon koji su taman namještali ton na bini. Baš oni, Marko Pecotić zvani Peco, Vedran Roguljić i Duško Radić zaduženi su za glazbenu podlogu.

Peco nam priča kako su iz početka svirali šansone, ali je publika zahtjevala standardne hitove koje su dugo godina izvodili u istom stavu dok još nisu bili dio popularne klape.

- Ti nastupi zvali su se "Večeri s Pecom" pa se naziv ustalio, ali ja ne bi sebe uzdizao. Mi smo sastav. I svake srijede smo u Palači – skromno će glazbenik. Repertoar im je sada, kaže, od klapskih pjesama pa do hitova sa svjetskih top lista.

- U svakom slučaju to su "evergreenovi", bez obzira na to što pivamo i Robija Williamsa i Adele, Elvisa i Sinatru, izvodimo i Olivera i dalmatinski pop – najavio nam je ono u što smo se kasnije i sami uvjerili, a što su pronicljive studentice od prije znale.

Upitali smo ga čini li se i njemu da se Turistička Palača polako pretvara u trendsetersko mjesto:

- Da, ali i miritalo je. Jedino se ovdje vidi da se na svaki detalj pazi. Pa evo, počevši i od nas samih kao izvođača, nije bina odrađena "fušerski" da su stavljena dva stola i plastične stolice i da se snalazimo kako znamo, nego su se organizatori potrudili i zato ih treba posebno pohvaliti. Uložili su i u ozvučenje, tu je 40 grijalica na otvorenom prostoru plus osam plinskih i četiri sa živom vatrom.

Uz jednu od onih bliže pozornici griju se tri dame i kroz ćakulu guštaju. Zašto su baš tu sjele, argumentiraju riječima da je "večeras Peco, a pošto se ništa drugo ne događa u gradu..."

- Ovdje nam je savršeno, ugodna je i muzika – odmah će nam Radojka Siriščević - Radi vatre smo rezervirale baš ovaj stol! Pijemo kuvani đin, super je, a nismo ga drugdi ni probali. Advent po gradu nam je očajan. Ode su lipo sredili, daleko od toga šta triba proradit gore na katu taraca – komentira Radojka, a mi joj kažemo da smo čuli kako će već od travnja tamo biti restoran, prostor je već zakupljen i krenulo je s uređenjem.

U veseloj ekipi s bićerinima i metalnim lončićima koji zadržavaju toplinu posebnih adventskih pića bez obzira na vanjske temperature, zatekli smo i ekonomisticu Mariju Bilić. Hobi joj je pjevanje, a čini se i ostatku društva jer su, kaže, došli ciljano malo zapivat, popit vina i proguštat.




- Predobro je uređeno, lip je ambijent, volim sve šta je božićno, šta stvara taj ugođaj. Sjeli smo gdje manje puše, odmah smo rezervirali, ništa ne prepuštamo slučaju. Prošli put sam pila kuvano vino, to mi je okej, ali večeras mislim probat neku rakiju ili kuvani đin – rezimira nam Mare što joj je najbolje, i ljeti sjedne tu u "Terminala", a sviđa joj se što dolaze, kaže, normalni ljudi.

- Baš je obiteljska atmosfera, bude i roditelja s djecom, ali popularno je ovo misto i po Facebooku, dođu cure koje su dosta praćene po Instagramu – zaključuje naša sugovornica.

Možda su to baš Ana, Silvija i Jope, a možda i neke od dama koje smo zatekli za stolom bliže svjetlećim dvoredima. Okupila ih je prijateljica Sanja, odlučila je tu proslaviti 44. rođendan. Pitamo ih, kakve su delicije servirane na njihovom stolu.

- Jedemo salatu od hobotnice, karpačo od bifteka, od sipe, tu je riblja salatica, sir. S obzirom na hladnoću toplo nam je kraj grijalica, lipa je atmosfera, dobro društvo, ambijent, glazba uživo... – nabraja slavljenica, a njena istoimena prijateljica, s prezimenom Šundov, dodaje kako se njoj ovdje najviše sviđa baš Sanja:

- Eto, šta može bit lipše od ugodnog društva, prijateljstva, blagdana. Prekrasno je tu, lipo usprkos hladnoći.

Sanji smo čestitali rođendan, prije su nazdravile, a dosadni dio Rive na kojem ne radi pola kafića ostao je tako, vjerojatno radi ambijenta Turističke Palače, u hladnoj monotoniji.

Pod budnim okom iz restorana "Pasta Factory" sva zbivanja promatra i Stipe Mađor, vlasnik tvrtke Valleus, one s pravom plodouživanja na Palači.

Rekonstruirao je čitavi objekt, ono što je nekad bio spomenik turizmu iz 80-ih uokviren šarenim štekatima i reklamama, sada je modernija, estetski promišljenija građevina. I baš je on postavio sada slavna slova na ulazu u Rivu, koja su preko društvenim mreža obišla čitavi svijet.

Nered iza njih, nadstrešnicu koja glumi autobusnu stanicu i nikad dovršeni kolnik s nasutim pijeskom imperativ je da se sredi, ali to nije u njegovoj domeni. Da je, i to bi bilo već gotova stvar.



- Nakon dvije i pol godine predanog rada i više od 18 milijuna kuna koje sam uložio u projekt, konačno sam zadovoljan. Nikada nismo planirali stati samo na uređenju objekta, jer Turistička Palača u mojim očima nije samo nekakva zgrada, već jedno od žarišta grada, živi organizam sa svrhom da ga oplemeni i doda dimenziju kvalitete – s ponosom ističe Mađor, i otkriva planove za daljnje unaprjeđenje.

- Postavili smo baš zato vrlo visoke standarde u upravljanju objektom, zakupci prostora uredili su ih u skladu s arhitektonskom vrijednošću lokacije, i svoju ponudu razvijaju sukladno zadanom konceptu – priča nam upravitelj, investitor koji je osmislio i program "Adventa u Palači", zahvalan je Gradu što su mu ukazali povjerenje da samostalno uredi javnu površinu.

- Događanja će udahnuti novi život objektu. Kad vidim pozitivne komentare i zadovoljstvo sugrađana, kao i šušur unatoč lošem vremenu, znam da smo pogodili i da zaista imamo najljepši advent u gradu – ne skriva Mađor zadovoljstvo, a kako i ne bi kad je njegova tvrtka uložila preko 300 tisuća kuna samo za dekoracije objekta i okoliša.

Nije mu kaže žao tih novaca, jer su blagdani u Palači sada postali zaokružena božićna priča.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najtopliji kutak na rivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-12-21 12:32:50 [created_by] => 3093 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-12-21 14:16:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-12-21 13:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10591 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/turisticka00.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394505.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394502.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394526.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394523.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394521.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394518.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/12\/21\/Split\/9394532.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["turisticka00","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1121x840"},{"size0":"1920x1243"},{"size0":"1920x1235"},{"size0":"1920x1181"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1117"},{"size0":"1920x1289"},{"size0":"1920x1215"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7595626 Threads: 2 Questions: 1615066731 Slow queries: 4794315 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110887493 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/turisticka-palaca-je-hit-splitskog-adventa-ovo-misto-je-prva-liga-nigdi-nije-ovako-sareno-okiceno-a-dolaze-i-poznate-face-522995 [printLink] => /split/turisticka-palaca-je-hit-splitskog-adventa-ovo-misto-je-prva-liga-nigdi-nije-ovako-sareno-okiceno-a-dolaze-i-poznate-face-522995?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 235172 [name] => turistička palača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-palaca [link] => /tag/turisticka-palaca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 266984 [name] => advent u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => advent-u-splitu [link] => /tag/advent-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 356456 [name] => božićni sajam split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozicni-sajam-split [link] => /tag/bozicni-sajam-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najtopliji kutak na rivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Turistička palača je hit splitskog adventa: 'Ovo misto je prva liga! Nigdi nije ovako šareno, okićeno, a dolaze i poznate face' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3093 [name] => Andrea Topić [username] => andrea-topi [email] => andrea-topi@sd.hr [password] => $2y$10$AuKssXiNYbTXXD3UsmyN4OcX.W0ZoAQFMv6XdPQ4aanG9bouy8pzm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/andrea-topic-3093 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1611 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7da54ea49812cd412b2d5f8d658690f2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/turisticka00.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => turisticka00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/turisticka00.jpg [title] => turisticka00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394505.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394502.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394526.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394523.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394521.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394518.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/21/Split/9394532.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kafići na dijelu Rive bližem Pazaru praznih su bašta, stolica čvrsto stegnutih lancima uz stolove. Rijetki šetači namještaju kape i šalove, trljaju ruke od hladnoće, vani su tek dva ili tri stupnja Celzijusova.

Produžuje korake koliko tko može, a pored nas prolazi i grupica nasmiješenih studentica. Zastaju između osvijetljenih dvoreda, pored saonica Djeda Božićnjaka i lupaju "selfije".

- Slikaj me opet, daj aj opet, krivo san stala – mole jedna drugu, pa se i mi uplićemo u to beskrajno snimanje i pitamo ih, kuda su krenule. Gledaju nas malo u čudu, kao, zašto mi njih to pitamo, onda objašnjavamo da radimo reportažu o adventu u gradu. I opet im ništa nije jasno.

- Pa idemo ode, kraj vatre...

Tek što smo stigli pitati "kakve vatre?", podižemo pogled i vidimo da ispred nas svijetli čitavi mali svemir. Onaj ćumez s kraja Rive potpuni je kontrast živopisnoj vrevi koja mami prolaznike iz nekoliko štekata. I tamo je, vjerujte, toplo!

Sjedamo s Anom, Josipom i Silvijom za stol pored te njihove vatre. Ugrađene grijalice. To su, kasnije ćemo saznati, kamenja što se pale na plamenik. Tu je pedesetak različitih izvora topline, a zbog njih hladnoća teško dopire do kože.
Pričaju nam da cijene, pak, nisu vatrene.

- Meni je prva liga ode, nigdi nije ovako šareno, okićeno. Sad svira neka klapska mjuza, al bit će posli i soula, popa, hitova – najavljuje nam stalna gošća Josipa, među prijama Jope, na što Silvija govori kako su tu bar jednom tjedno.

- Dođemo nakon faksa, najčešće utorkon jer su nan tad kraća predavanja, al kako jučer nismo stigle došle smo danas, ka, tradicija je već. A i konobari su zgodni – smiju se djevojke, Jope je očito i zaljubljena, ali nije nam otkrila u kojega od momaka odjevenih u džempere s božićnim motivima i prigodnim kapicama na glavi.

A prije nego smo ih pustili da se u miru fotografiju za društvene mreže ali sada s likerima u rukama, kazale su nam da je Turistička Palača na fejsu i Instagramu pravi hit. Dolaze i viđenije gradske face!





Bili jesmo malo skeptični, ali nije trebalo dugo da te riječi dobiju pokriće. Susreli smo Andreu Šušnjaru, pjevačicu Magazina, a ona se zastala javiti svojim prijateljima iz klape Iskon koji su taman namještali ton na bini. Baš oni, Marko Pecotić zvani Peco, Vedran Roguljić i Duško Radić zaduženi su za glazbenu podlogu.

Peco nam priča kako su iz početka svirali šansone, ali je publika zahtjevala standardne hitove koje su dugo godina izvodili u istom stavu dok još nisu bili dio popularne klape.

- Ti nastupi zvali su se "Večeri s Pecom" pa se naziv ustalio, ali ja ne bi sebe uzdizao. Mi smo sastav. I svake srijede smo u Palači – skromno će glazbenik. Repertoar im je sada, kaže, od klapskih pjesama pa do hitova sa svjetskih top lista.

- U svakom slučaju to su "evergreenovi", bez obzira na to što pivamo i Robija Williamsa i Adele, Elvisa i Sinatru, izvodimo i Olivera i dalmatinski pop – najavio nam je ono u što smo se kasnije i sami uvjerili, a što su pronicljive studentice od prije znale.

Upitali smo ga čini li se i njemu da se Turistička Palača polako pretvara u trendsetersko mjesto:

- Da, ali i miritalo je. Jedino se ovdje vidi da se na svaki detalj pazi. Pa evo, počevši i od nas samih kao izvođača, nije bina odrađena "fušerski" da su stavljena dva stola i plastične stolice i da se snalazimo kako znamo, nego su se organizatori potrudili i zato ih treba posebno pohvaliti. Uložili su i u ozvučenje, tu je 40 grijalica na otvorenom prostoru plus osam plinskih i četiri sa živom vatrom.

Uz jednu od onih bliže pozornici griju se tri dame i kroz ćakulu guštaju. Zašto su baš tu sjele, argumentiraju riječima da je "večeras Peco, a pošto se ništa drugo ne događa u gradu..."

- Ovdje nam je savršeno, ugodna je i muzika – odmah će nam Radojka Siriščević - Radi vatre smo rezervirale baš ovaj stol! Pijemo kuvani đin, super je, a nismo ga drugdi ni probali. Advent po gradu nam je očajan. Ode su lipo sredili, daleko od toga šta triba proradit gore na katu taraca – komentira Radojka, a mi joj kažemo da smo čuli kako će već od travnja tamo biti restoran, prostor je već zakupljen i krenulo je s uređenjem.

U veseloj ekipi s bićerinima i metalnim lončićima koji zadržavaju toplinu posebnih adventskih pića bez obzira na vanjske temperature, zatekli smo i ekonomisticu Mariju Bilić. Hobi joj je pjevanje, a čini se i ostatku društva jer su, kaže, došli ciljano malo zapivat, popit vina i proguštat.




- Predobro je uređeno, lip je ambijent, volim sve šta je božićno, šta stvara taj ugođaj. Sjeli smo gdje manje puše, odmah smo rezervirali, ništa ne prepuštamo slučaju. Prošli put sam pila kuvano vino, to mi je okej, ali večeras mislim probat neku rakiju ili kuvani đin – rezimira nam Mare što joj je najbolje, i ljeti sjedne tu u "Terminala", a sviđa joj se što dolaze, kaže, normalni ljudi.

- Baš je obiteljska atmosfera, bude i roditelja s djecom, ali popularno je ovo misto i po Facebooku, dođu cure koje su dosta praćene po Instagramu – zaključuje naša sugovornica.

Možda su to baš Ana, Silvija i Jope, a možda i neke od dama koje smo zatekli za stolom bliže svjetlećim dvoredima. Okupila ih je prijateljica Sanja, odlučila je tu proslaviti 44. rođendan. Pitamo ih, kakve su delicije servirane na njihovom stolu.

- Jedemo salatu od hobotnice, karpačo od bifteka, od sipe, tu je riblja salatica, sir. S obzirom na hladnoću toplo nam je kraj grijalica, lipa je atmosfera, dobro društvo, ambijent, glazba uživo... – nabraja slavljenica, a njena istoimena prijateljica, s prezimenom Šundov, dodaje kako se njoj ovdje najviše sviđa baš Sanja:

- Eto, šta može bit lipše od ugodnog društva, prijateljstva, blagdana. Prekrasno je tu, lipo usprkos hladnoći.

Sanji smo čestitali rođendan, prije su nazdravile, a dosadni dio Rive na kojem ne radi pola kafića ostao je tako, vjerojatno radi ambijenta Turističke Palače, u hladnoj monotoniji.

Pod budnim okom iz restorana "Pasta Factory" sva zbivanja promatra i Stipe Mađor, vlasnik tvrtke Valleus, one s pravom plodouživanja na Palači.

Rekonstruirao je čitavi objekt, ono što je nekad bio spomenik turizmu iz 80-ih uokviren šarenim štekatima i reklamama, sada je modernija, estetski promišljenija građevina. I baš je on postavio sada slavna slova na ulazu u Rivu, koja su preko društvenim mreža obišla čitavi svijet.

Nered iza njih, nadstrešnicu koja glumi autobusnu stanicu i nikad dovršeni kolnik s nasutim pijeskom imperativ je da se sredi, ali to nije u njegovoj domeni. Da je, i to bi bilo već gotova stvar.



- Nakon dvije i pol godine predanog rada i više od 18 milijuna kuna koje sam uložio u projekt, konačno sam zadovoljan. Nikada nismo planirali stati samo na uređenju objekta, jer Turistička Palača u mojim očima nije samo nekakva zgrada, već jedno od žarišta grada, živi organizam sa svrhom da ga oplemeni i doda dimenziju kvalitete – s ponosom ističe Mađor, i otkriva planove za daljnje unaprjeđenje.

- Postavili smo baš zato vrlo visoke standarde u upravljanju objektom, zakupci prostora uredili su ih u skladu s arhitektonskom vrijednošću lokacije, i svoju ponudu razvijaju sukladno zadanom konceptu – priča nam upravitelj, investitor koji je osmislio i program "Adventa u Palači", zahvalan je Gradu što su mu ukazali povjerenje da samostalno uredi javnu površinu.

- Događanja će udahnuti novi život objektu. Kad vidim pozitivne komentare i zadovoljstvo sugrađana, kao i šušur unatoč lošem vremenu, znam da smo pogodili i da zaista imamo najljepši advent u gradu – ne skriva Mađor zadovoljstvo, a kako i ne bi kad je njegova tvrtka uložila preko 300 tisuća kuna samo za dekoracije objekta i okoliša.

Nije mu kaže žao tih novaca, jer su blagdani u Palači sada postali zaokružena božićna priča.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
turisticka00







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/turisticka-palaca-je-hit-splitskog-adventa-ovo-misto-je-prva-liga-nigdi-nije-ovako-sareno-okiceno-a-dolaze-i-poznate-face-522995 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c63938c6d3e6b16af5407550a65ad2ed550dc721 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Turisti%C4%8Dka+pala%C4%8Da+je+hit+splitskog+adventa%3A+%26%23039%3BOvo+misto+je+prva+liga%21+Nigdi+nije+ovako+%C5%A1areno%2C+oki%C4%87eno%2C+a+dolaze+i+poznate+face%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fturisticka-palaca-je-hit-splitskog-adventa-ovo-misto-je-prva-liga-nigdi-nije-ovako-sareno-okiceno-a-dolaze-i-poznate-face-522995 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fturisticka-palaca-je-hit-splitskog-adventa-ovo-misto-je-prva-liga-nigdi-nije-ovako-sareno-okiceno-a-dolaze-i-poznate-face-522995 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najtopliji kutak na rivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitnajtopliji kutak na rivi

Turistička palača je hit splitskog adventa: 'Ovo misto je prva liga! Nigdi nije ovako šareno, okićeno, a dolaze i poznate face'

21. prosinca 2017. - 14:01
turisticka00

Kafići na dijelu Rive bližem Pazaru praznih su bašta, stolica čvrsto stegnutih lancima uz stolove. Rijetki šetači namještaju kape i šalove, trljaju ruke od hladnoće, vani su tek dva ili tri stupnja Celzijusova.

Produžuje korake koliko tko može, a pored nas prolazi i grupica nasmiješenih studentica. Zastaju između osvijetljenih dvoreda, pored saonica Djeda Božićnjaka i lupaju "selfije".

- Slikaj me opet, daj aj opet, krivo san stala – mole jedna drugu, pa se i mi uplićemo u to beskrajno snimanje i pitamo ih, kuda su krenule. Gledaju nas malo u čudu, kao, zašto mi njih to pitamo, onda objašnjavamo da radimo reportažu o adventu u gradu. I opet im ništa nije jasno.

- Pa idemo ode, kraj vatre...

Tek što smo stigli pitati "kakve vatre?", podižemo pogled i vidimo da ispred nas...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:44