stdClass Object ( [id] => 1088265 [title] => Bradarić je Hrvatsku odveo u četvrtfinale, a pitanje je hoće li on i još neki nositelji igre biti na završnici. Što bi EURO U-21 uopće trebao biti? [alias] => bradaric-je-hrvatsku-odveo-u-cetvrtfinale-a-pitanje-je-hoce-li-on-i-jos-neki-nositelji-igre-biti-na-zavrsnici-sto-bi-euro-u-21-uopce-trebao-biti [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Fantastičan gol Domagoja Bradarića u sudačkoj nadoknadi utakmice odveo je Hrvatsku U-21 reprezentaciju u prvo četvrtfinale Europskog prvenstva u njenoj povijesti. Bivši hajdukovac istovremeno je s turnira izbacio Englesku, koja je prije početka natjecanja slovila za drugog favorita skupine, uz Portugal.

Jučerašnja utakmica također je bila dvoboj dviju različitih filozofija nacionalnih saveza kada je u pitanju U-21 reprezentacija.

- Postoji razlog zašto nismo osvojili ovo natjecanje 37 godina i zašto nismo napredovali onako kako smo očekivali. Djelomično je to zbog toga što je naš glavni cilj pripremiti igrače za Garetha (Southgatea) i to smo učinili. Možete li zamisliti trenera pričuvne momčadi kako od trenera prve momčadi traži najbolje igrače kako bi s njima osvojio ligu za pričuve? To se ne može dogoditi. Moj posao nije da tražim Judea, Phila ili Masona. Seniorska momčad je najvažnija i tako će uvijek biti. Kad bismo mi držali igrače ovdje, onda bi to bila sustavna pogreška – izjavio je izbornik engleske reprezentacije Aidy Boothroyd pred utakmicu s Hrvatskom.

Engleska je na EURO otišla s jakom ekipom koja po Transfermarktu vrijedi 325 milijuna eura, ali ako pogledamo koja imena Boothroyd nije imao na raspolaganju, iako je s obzirom na njihove godine mogao, ostaje dojam da bi ta momčad bila možda i glavni favorit prvenstva.

Ako izuzmemo Masona Greenwooda, koji se ozlijedio netom pred EURO, Boothroyd nije mogao računati na Trenta Alexandera-Arnolda, Declana Ricea, Masona Mounta, Phila Fodena, Jadona Sancha i Bukaya Saku. Ta šestorka bi sama podigla vrijednost ekipa za još 450 milijuna eura, ali radi se o igračima koji u svojim klubovima već sad imaju važne uloge i koji su već iskusili seniorsku reprezentaciju, zbog čega njihovo spuštanje u mladu reprezentaciju ne dolazi u obzir.

S druge strane, Bišćanova momčad prepuna je igrača koji također imaju ozbiljne uloge u svojim klubovima te od kojih su neki također iskusili A reprezentaciju. Jedan od tih igrača je upravo i Domagoj Bradarić, koji je već upisao četiri nastupa za seniorsku vrstu. Iako je zabio sjajan gol i odveo Hrvatsku u četvrtfinale, lijevi bek nije pokazao puno na ovom prvenstvu. Je li razlog tome manjak motivacije ili nešto drugo, teško je zaključiti, ali da jučer u 91. minuti nije matirao Aarona Ramsdalea fantastičnom loptom u rašlje, ne bi se puno pričalo o njemu.

Zapravo se ne bi puno pričalo o nijednom hrvatskom igraču s ovog prvenstva, jer Bišćanova ekipa nije pokazala nekakvu posebno razrađenu ili atraktivnu igru. Protiv Portugala je Hrvatska igrala u dubokom bloku s pet igrača u zadnjoj liniji i bila poprilično bezopasna u fazi napada, dok 'mali vatreni' nisu ni protiv Švicarske posebno briljirali. Jučer u susretu s Engleskom također je bilo dosta pogrešaka, i u fazi obrane i u fazi napada, iako je na trenutke bilo evidentno da Hrvatska zna i može biti konkretnija.

Kada se sve stavi u kontekst, zapravo se postavlja jedno osnovno pitanje, što U-21 reprezentacija uopće treba biti? Je li to, kako Boothroyd kaže, samo jedna etapa na putu igrača do seniorske vrste, ili ona u određenim situacijama, kao što su primjerice veliki turniri, može biti svrha sama sebi?

---

image
AFP
---

Engleska je 2017. postala U-20 svjetski prvak sa sjajnom ekipom u kojoj su između ostalih bili Ainsley Maitland-Niles, Dominic Solanke, Fikayo Tomori, Ademola Lookman, Kyle Walker-Peters i Dominic Calvert-Lewin. Gordi Albion iste je godine osvojio naslov svjetskog prvaka do 17 godina s Philom Fodenom, Callumom Hudson-Odoijem i Jadonom Sanchom, kojeg je Borussia povukla odmah nakon grupne faze. Također, 2017. je u Englesku stigao i naslov europskog prvaka za nogometaše do 19 godina, kojeg je osvojila momčad predvođena Aaronom Ramsdaleom, Reeceom Jamesom i Masonom Mountom u ekipi.

Dakle, zaključak koji se nameće jest taj da Englezi mlađe uzraste reprezentacije tretiraju kao razvojne etape kojima je cilj najbolje pojedince što prije izbaciti u A vrstu, što znači da će se oni najbolji gotovo u pravilu oprostiti od U-21 reprezentacije puno prije nego što ih UEFA natjera na to.

S druge strane, u Hrvatskoj se U-21 reprezentacija tretira kao da je ona svrha sama sebi te se pred svaki EURO mobiliziraju svi oni koji nisu neophodni A vrsti, bez obzira na to u kojoj se fazi karijere nalaze i je li to za njih, uvjetno rečeno, korak unatrag. Ako tu dodamo i to da se Bišćan odlučio za primarno defenzivan pristup u Sloveniji, dolazimo do zaključka da je Hrvatska ovo prvenstvo zaista odlučila tretirati na način da je rezultat jedino mjerilo uspjeha, kao što je to slučaj sa seniorskim vrstama.

Iako je Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine prije svega razvojni turnir, činjenica je da na njemu često nastupaju igrači koji su već potpuno formirani seniori. UEFA dopušta nastup igračima koji su u trenutku početka kvalifikacijskog ciklusa imali 21 godinu, što znači da nemali broj nogometaša ima 23 godine. To su, dakle, igrači koji su već iskusili pravi seniorski nogomet, a u velikoj većini slučajeva su prošli većinu reprezentativnih selekcija u svojoj karijeri, što znači da im EURO do 21 godine ne treba isključivo kako bi im predstavio novu vrstu podražaja.

Stoga ima smisla pristupiti natjecanju s imperativom rezultata, možda čak i više nego ga tretirati kao samo jednu etapu u razvoju nogometaša, a to gdje će pojedini savez povući granicu, drugo je pitanje. Legitimno je od engleskog FA-a da tu selekciju tretira prvenstveno kao razvojnu etapu, isto kao što je legitimno od HNS-a da turnir tretira kao ozbiljno seniorsko natjecanje.

Pitanje je samo koliko to smisla ima za same igrače. Bradariću zasigurno mnogo znači što je postigao sjajan gol protiv objektivno jače reprezentacije u sudačkoj nadoknadi i pomogao Hrvatskoj da prvi put u povijesti prođe skupinu na EURO-u, ali pitanje je hoće li on uopće biti tu u četvrtfinalu, s obzirom na to da je utakmica na rasporedu 31. svibnja, a seniorski EURO kreće 11. lipnja. Doduše, situacija je ove godine specifična, ali ne može se pobjeći od realnosti.

Pitanje je i što uopće znači naslov europskog prvaka do 21 godine za igrača koji ima 23 godine. Sigurno mu neće odmoći ta stavka u životopisu, ali skauti ozbiljnih klubova neće posegnuti za igračem od 23, 22, ili čak 21 godine samo zbog toga što je on pružio dobre predstave na EURO-u do 21 godine. Samo natjecanje definitivno je jedno od najvećih festivala talenata na svijetu, ali prvenstveno onih koji su znatno mlađi, jer Lovri Majeru će više značiti što igra četvrtfinale Europske lige, nego činjenica da je kapetan U-21 reprezentacije. Isto kao što će Bradariću više značiti njegove predstave u Lilleu, nego eurogol koji je postigao jučer protiv Engleske.

No, kao i u većini stvari u životu, sve je stvar perspektive. Hrvatska je s jednim pristupom prošla dalje, a Engleska s drugim pogledom na stvari ispala. Kome će to više pomoći/odmoći teško je procijeniti. Ali jedna stvar je sigurna, nijedan savez se neće buniti zbog osvojenog trofeja za najbolju U-21 momčad Europe, kao što neće ni igrači.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razvoj ili rezultat? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => razvoj ili rezultat? 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-01 11:30:36 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-01 12:16:14 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-04-01 12:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/01\/17365160.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/01\/17365476.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17365160_1920.jpg":"1920x1080","k_17365160_1280.jpg":"1280x1280","k_17365160_1024.jpg":"1024x1024","k_17365160_640.jpg":"640x640","k_17365160_480.jpg":"480x480","k_17365160_340.jpg":"340x340","k_17365160_220.jpg":"220x220","o_17365160_1280.jpg":"1280x853","o_17365160_1024.jpg":"1024x682","o_17365160_640.jpg":"640x426","o_17365160_480.jpg":"480x320","o_17365160_340.jpg":"340x226","o_17365160_220.jpg":"220x146","h_17365160_1280.jpg":"1280x854","h_17365160_1024.jpg":"1024x683","h_17365160_640.jpg":"640x427","h_17365160_480.jpg":"480x320","h_17365160_340.jpg":"340x227","h_17365160_220.jpg":"220x147","pp_17365160_1280.jpg":"1006x1280","pp_17365160_1024.jpg":"805x1024","pp_17365160_640.jpg":"503x640","pp_17365160_480.jpg":"377x480","pp_17365160_340.jpg":"267x340","pp_17365160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17365476_1920.jpg":"1920x1080","k_17365476_1280.jpg":"1280x1280","k_17365476_1024.jpg":"1024x1024","k_17365476_640.jpg":"640x640","k_17365476_480.jpg":"480x480","k_17365476_340.jpg":"340x340","k_17365476_220.jpg":"220x220","o_17365476_1280.jpg":"1280x853","o_17365476_1024.jpg":"1024x682","o_17365476_640.jpg":"640x426","o_17365476_480.jpg":"480x320","o_17365476_340.jpg":"340x226","o_17365476_220.jpg":"220x146","h_17365476_1280.jpg":"1280x854","h_17365476_1024.jpg":"1024x683","h_17365476_640.jpg":"640x427","h_17365476_480.jpg":"480x320","h_17365476_340.jpg":"340x227","h_17365476_220.jpg":"220x147","pp_17365476_1280.jpg":"1006x1280","pp_17365476_1024.jpg":"805x1024","pp_17365476_640.jpg":"503x640","pp_17365476_480.jpg":"377x480","pp_17365476_340.jpg":"267x340","pp_17365476_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38607390 Threads: 3 Questions: 7111861073 Slow queries: 3305071 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608717650 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/bradaric-je-hrvatsku-odveo-u-cetvrtfinale-a-pitanje-je-hoce-li-on-i-jos-neki-nositelji-igre-biti-na-zavrsnici-sto-bi-euro-u-21-uopce-trebao-biti-1088265 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/bradaric-je-hrvatsku-odveo-u-cetvrtfinale-a-pitanje-je-hoce-li-on-i-jos-neki-nositelji-igre-biti-na-zavrsnici-sto-bi-euro-u-21-uopce-trebao-biti-1088265?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 338030 [name] => Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-u-21-nogometna-reprezentacija [link] => /tag/hrvatska-u-21-nogometna-reprezentacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 471008 [name] => Euro U21 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => euro-u21 [link] => /tag/euro-u21 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razvoj ili rezultat? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bradarić je Hrvatsku odveo u četvrtfinale, a pitanje je hoće li on i još neki nositelji igre biti na završnici. Što bi EURO U-21 uopće trebao biti? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17365160.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17365160.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/01/17365476.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Fantastičan gol Domagoja Bradarića u sudačkoj nadoknadi utakmice odveo je Hrvatsku U-21 reprezentaciju u prvo četvrtfinale Europskog prvenstva u njenoj povijesti. Bivši hajdukovac istovremeno je s turnira izbacio Englesku, koja je prije početka natjecanja slovila za drugog favorita skupine, uz Portugal.

Jučerašnja utakmica također je bila dvoboj dviju različitih filozofija nacionalnih saveza kada je u pitanju U-21 reprezentacija.

- Postoji razlog zašto nismo osvojili ovo natjecanje 37 godina i zašto nismo napredovali onako kako smo očekivali. Djelomično je to zbog toga što je naš glavni cilj pripremiti igrače za Garetha (Southgatea) i to smo učinili. Možete li zamisliti trenera pričuvne momčadi kako od trenera prve momčadi traži najbolje igrače kako bi s njima osvojio ligu za pričuve? To se ne može dogoditi. Moj posao nije da tražim Judea, Phila ili Masona. Seniorska momčad je najvažnija i tako će uvijek biti. Kad bismo mi držali igrače ovdje, onda bi to bila sustavna pogreška – izjavio je izbornik engleske reprezentacije Aidy Boothroyd pred utakmicu s Hrvatskom.

Engleska je na EURO otišla s jakom ekipom koja po Transfermarktu vrijedi 325 milijuna eura, ali ako pogledamo koja imena Boothroyd nije imao na raspolaganju, iako je s obzirom na njihove godine mogao, ostaje dojam da bi ta momčad bila možda i glavni favorit prvenstva.

Ako izuzmemo Masona Greenwooda, koji se ozlijedio netom pred EURO, Boothroyd nije mogao računati na Trenta Alexandera-Arnolda, Declana Ricea, Masona Mounta, Phila Fodena, Jadona Sancha i Bukaya Saku. Ta šestorka bi sama podigla vrijednost ekipa za još 450 milijuna eura, ali radi se o igračima koji u svojim klubovima već sad imaju važne uloge i koji su već iskusili seniorsku reprezentaciju, zbog čega njihovo spuštanje u mladu reprezentaciju ne dolazi u obzir.

S druge strane, Bišćanova momčad prepuna je igrača koji također imaju ozbiljne uloge u svojim klubovima te od kojih su neki također iskusili A reprezentaciju. Jedan od tih igrača je upravo i Domagoj Bradarić, koji je već upisao četiri nastupa za seniorsku vrstu. Iako je zabio sjajan gol i odveo Hrvatsku u četvrtfinale, lijevi bek nije pokazao puno na ovom prvenstvu. Je li razlog tome manjak motivacije ili nešto drugo, teško je zaključiti, ali da jučer u 91. minuti nije matirao Aarona Ramsdalea fantastičnom loptom u rašlje, ne bi se puno pričalo o njemu.

Zapravo se ne bi puno pričalo o nijednom hrvatskom igraču s ovog prvenstva, jer Bišćanova ekipa nije pokazala nekakvu posebno razrađenu ili atraktivnu igru. Protiv Portugala je Hrvatska igrala u dubokom bloku s pet igrača u zadnjoj liniji i bila poprilično bezopasna u fazi napada, dok 'mali vatreni' nisu ni protiv Švicarske posebno briljirali. Jučer u susretu s Engleskom također je bilo dosta pogrešaka, i u fazi obrane i u fazi napada, iako je na trenutke bilo evidentno da Hrvatska zna i može biti konkretnija.

Kada se sve stavi u kontekst, zapravo se postavlja jedno osnovno pitanje, što U-21 reprezentacija uopće treba biti? Je li to, kako Boothroyd kaže, samo jedna etapa na putu igrača do seniorske vrste, ili ona u određenim situacijama, kao što su primjerice veliki turniri, može biti svrha sama sebi?

---

image
AFP
---

Engleska je 2017. postala U-20 svjetski prvak sa sjajnom ekipom u kojoj su između ostalih bili Ainsley Maitland-Niles, Dominic Solanke, Fikayo Tomori, Ademola Lookman, Kyle Walker-Peters i Dominic Calvert-Lewin. Gordi Albion iste je godine osvojio naslov svjetskog prvaka do 17 godina s Philom Fodenom, Callumom Hudson-Odoijem i Jadonom Sanchom, kojeg je Borussia povukla odmah nakon grupne faze. Također, 2017. je u Englesku stigao i naslov europskog prvaka za nogometaše do 19 godina, kojeg je osvojila momčad predvođena Aaronom Ramsdaleom, Reeceom Jamesom i Masonom Mountom u ekipi.

Dakle, zaključak koji se nameće jest taj da Englezi mlađe uzraste reprezentacije tretiraju kao razvojne etape kojima je cilj najbolje pojedince što prije izbaciti u A vrstu, što znači da će se oni najbolji gotovo u pravilu oprostiti od U-21 reprezentacije puno prije nego što ih UEFA natjera na to.

S druge strane, u Hrvatskoj se U-21 reprezentacija tretira kao da je ona svrha sama sebi te se pred svaki EURO mobiliziraju svi oni koji nisu neophodni A vrsti, bez obzira na to u kojoj se fazi karijere nalaze i je li to za njih, uvjetno rečeno, korak unatrag. Ako tu dodamo i to da se Bišćan odlučio za primarno defenzivan pristup u Sloveniji, dolazimo do zaključka da je Hrvatska ovo prvenstvo zaista odlučila tretirati na način da je rezultat jedino mjerilo uspjeha, kao što je to slučaj sa seniorskim vrstama.

Iako je Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine prije svega razvojni turnir, činjenica je da na njemu često nastupaju igrači koji su već potpuno formirani seniori. UEFA dopušta nastup igračima koji su u trenutku početka kvalifikacijskog ciklusa imali 21 godinu, što znači da nemali broj nogometaša ima 23 godine. To su, dakle, igrači koji su već iskusili pravi seniorski nogomet, a u velikoj većini slučajeva su prošli većinu reprezentativnih selekcija u svojoj karijeri, što znači da im EURO do 21 godine ne treba isključivo kako bi im predstavio novu vrstu podražaja.

Stoga ima smisla pristupiti natjecanju s imperativom rezultata, možda čak i više nego ga tretirati kao samo jednu etapu u razvoju nogometaša, a to gdje će pojedini savez povući granicu, drugo je pitanje. Legitimno je od engleskog FA-a da tu selekciju tretira prvenstveno kao razvojnu etapu, isto kao što je legitimno od HNS-a da turnir tretira kao ozbiljno seniorsko natjecanje.

Pitanje je samo koliko to smisla ima za same igrače. Bradariću zasigurno mnogo znači što je postigao sjajan gol protiv objektivno jače reprezentacije u sudačkoj nadoknadi i pomogao Hrvatskoj da prvi put u povijesti prođe skupinu na EURO-u, ali pitanje je hoće li on uopće biti tu u četvrtfinalu, s obzirom na to da je utakmica na rasporedu 31. svibnja, a seniorski EURO kreće 11. lipnja. Doduše, situacija je ove godine specifična, ali ne može se pobjeći od realnosti.

Pitanje je i što uopće znači naslov europskog prvaka do 21 godine za igrača koji ima 23 godine. Sigurno mu neće odmoći ta stavka u životopisu, ali skauti ozbiljnih klubova neće posegnuti za igračem od 23, 22, ili čak 21 godine samo zbog toga što je on pružio dobre predstave na EURO-u do 21 godine. Samo natjecanje definitivno je jedno od najvećih festivala talenata na svijetu, ali prvenstveno onih koji su znatno mlađi, jer Lovri Majeru će više značiti što igra četvrtfinale Europske lige, nego činjenica da je kapetan U-21 reprezentacije. Isto kao što će Bradariću više značiti njegove predstave u Lilleu, nego eurogol koji je postigao jučer protiv Engleske.

No, kao i u većini stvari u životu, sve je stvar perspektive. Hrvatska je s jednim pristupom prošla dalje, a Engleska s drugim pogledom na stvari ispala. Kome će to više pomoći/odmoći teško je procijeniti. Ali jedna stvar je sigurna, nijedan savez se neće buniti zbog osvojenog trofeja za najbolju U-21 momčad Europe, kao što neće ni igrači.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/bradaric-je-hrvatsku-odveo-u-cetvrtfinale-a-pitanje-je-hoce-li-on-i-jos-neki-nositelji-igre-biti-na-zavrsnici-sto-bi-euro-u-21-uopce-trebao-biti-1088265 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e55af8c80f8e3bc7d2eec21726617b6978cbd6f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bradari%C4%87+je+Hrvatsku+odveo+u+%C4%8Detvrtfinale%2C+a+pitanje+je+ho%C4%87e+li+on+i+jo%C5%A1+neki+nositelji+igre+biti+na+zavr%C5%A1nici.+%C5%A0to+bi+EURO+U-21+uop%C4%87e+trebao+biti%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fbradaric-je-hrvatsku-odveo-u-cetvrtfinale-a-pitanje-je-hoce-li-on-i-jos-neki-nositelji-igre-biti-na-zavrsnici-sto-bi-euro-u-21-uopce-trebao-biti-1088265 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fbradaric-je-hrvatsku-odveo-u-cetvrtfinale-a-pitanje-je-hoce-li-on-i-jos-neki-nositelji-igre-biti-na-zavrsnici-sto-bi-euro-u-21-uopce-trebao-biti-1088265 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razvoj ili rezultat? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometrazvoj ili rezultat?

Bradarić je Hrvatsku odveo u četvrtfinale, a pitanje je hoće li on i još neki nositelji igre biti na završnici. Što bi EURO U-21 uopće trebao biti?

1. travnja 2021. - 14:13

Fantastičan gol Domagoja Bradarića u sudačkoj nadoknadi utakmice odveo je Hrvatsku U-21 reprezentaciju u prvo četvrtfinale Europskog prvenstva u njenoj povijesti. Bivši hajdukovac istovremeno je s turnira izbacio Englesku, koja je prije početka natjecanja slovila za drugog favorita skupine, uz Portugal.

Jučerašnja utakmica također je bila dvoboj dviju različitih filozofija nacionalnih saveza kada je u pitanju U-21 reprezentacija.

- Postoji razlog zašto nismo osvojili ovo natjecanje 37 godina i zašto nismo napredovali onako kako smo očekivali. Djelomično je to zbog toga što je naš glavni cilj pripremiti igrače za Garetha (Southgatea) i to smo učinili. Možete li zamisliti trenera pričuvne momčadi kako od trenera prve momčadi traži najbolje igrače kako bi s njima osvojio lig...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:48