stdClass Object ( [id] => 469197 [title] => Što kada liječnik ili medicinska sestra otkriju drugima od koje bolesti bolujete? Odmah ih prijavite Komori, vašu dijagnozu ne smiju reći čak ni ispred člana obitelji [alias] => sto-kada-lijecnik-ili-medicinska-sestra-otkriju-drugima-od-koje-bolesti-bolujete-odmah-ih-prijavite-komori-vasu-dijagnozu-ne-smiju-reci-cak-ni-ispred-clana-obitelji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Liječnička tajna kao koncept čuvanja informacija o zdravstvenom stanju i obiteljskim prilikama u kojima pacijent živi sustavno se krši tako da mnogi ljudi na ovu temu ironično kažu: "Tajna je izmišljena da bi se otkrila." Stvarnost to i potvrđuje jer je sve veći broj pritužbi na rad liječnika, sve je veći broj sudskih procesa kao i zahtjeva raznih institucija koje traže pojašnjenje od obiteljskih liječnika kako su neki podaci iz zdravstvenog kartona postali dostupni neovlaštenim osobama.

Kršenje liječničke tajne otkrilo je u nekoliko navrata dijagnozu oboljelih od AIDS-a i hepatitisa B, i mnogih drugih bolesti koje su pacijenti htjeli prešutjeti i najbližoj rodbini. Među najosjetljivije svakako je slučaj otkrivanja očinstva djeteta rođenog izvan braka, čije je ime majka povjerila svojoj liječnici da zna koga kontaktirati "u slučaju da se njoj nedajbože nešto dogodi". A kakve posljedice može imati odavanje informacije o dijagnozi ispred člana obitelji najbolje ilustrira slučaj u kojem je liječnica nakon specijalističke obrade pacijentu kazala da njegova dijagnoza nije tako ozbiljna, no nažalost nije spojiva s očinstvom.

Kazala mu je to ispred supruge s kojom dotični već ima dvoje djece. Bio je to razlog zbog kojeg je krenuo postupak dokazivanja očinstva, što je i brak dovelo u pitanje. Iz liječničke ordinacije procurila je i vijest o umjetnoj oplodnji na koju se odlučila poznata osoba, iako se tajna čuva pod tuđim imenom... I još jedna, gotovo masovna pojava, osobi koja je doživjela prometnu nesreću, obrađena je u bolnici i otpušten kući, još prije nego je otključao vrata, javio mu se "osiguravatelj" koji mu nudi zastupanje i već barata njegovim dijagnozama iz bolnice i ciframa moguće odštete...

- Koji propisi reguliraju čuvanje podataka o pacijentu, koji se smatraju liječničkom tajnom i kakve su sankcije predviđene za prekršitelje, pitali smo u Hrvatskoj liječničkoj komori.

- Liječnička tajna kao pravni institut i kao profesionalno načelo liječničkog zvanja regulirana je u prvom redu Zakonom o liječništvu, te Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Kodeksom medicinske etike i deontologije. Postupanje suprotno pravilima iz navedenih zakona kažnjivo je te uključuje propisane sankcije liječniku (od kazne zatvora do novčane kazne), ali i zdravstvenoj ustanovi pod određenim okolnostima (u obliku novčanih kazni ustanovi i odgovornoj osobi) - ističu u Komori, te pojašnjavaju da je osoba kojoj se trebaju dati informacije i relevantni podaci o liječenju u pravilu sam pacijent kojem se pruža zdravstvena zaštita osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno (slučajevi maloljetnika ili osoba pod skrbništvom).

- Liječnik i drugi zdravstveni radnici trebaju odabrati adekvatne načine na koji će informirati pacijenta u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući pritom u obzir njegovo ukupno zdravstveno stanje odnosno stanje eventualne bolesti. Pacijent ima pravo dobiti obavijesti na način koji mu je razumljiv, što podrazumijeva jasnu i jednostavnu neposrednu i usmenu komunikaciju - kaže mr. sc. Ante Klarić, voditelj Službe stručnomedicinskih, pravnih i međunarodnih poslova Hrvatske liječničke komore.

No, postoje i situacije kada se smije prekršiti liječnička tajna!?

- Bitno je naglasiti da nemaju svi podaci koje liječnik dozna od bolesnika karakter tajnosti, već se to odnosi na one činjenice koje se tiču pacijenta, a on ih ne želi podijeliti s drugim osobama ili bi mu njihovo objavljivanje na neki način štetilo. Moguće je otkriti podatke o pacijentu u slučaju kad je to potrebno ili se čini radi prečnijeg interesa neke druge osobe ili prečnijeg javnog interesa, kao i u slučaju ugroženosti života i zdravlja drugih ljudi. Opći interes ili interes druge osobe smatra se slučaj npr. otkrivanja kaznenog djela, ili sprečavanja zaraze - pojašnjava mr. Klarić.

Otkriti „tajnu“ moguće je uz izričit pristanak pacijenta, ili pretpostavljeni pristanak pacijenta. Primjerice, ako pacijent imenuje liječnika kao svjedoka, u slučaju obavještavanja drugog liječnika koji također liječi tog pacijenta, u slučaju kada to traže ovlaštena tijela - sud, ministarstvo, komora, te kada je to u interesu zaštite samog liječnika, njegova zdravlja i integriteta. Dakle, iznošenje i objavu podataka o pacijentu treba sagledavati pojedinačno, od slučaja do slučaja, i stoga se ne može generalizirati da je svaki slučaj nedopušten ili da treba biti sankcioniran.

Ni jedna prijava za odavanje tajne

Na pitanje je li Komori u posljednjoj godini dana prijavljen neki slučaj odavanja liječničke tajne, o čemu se radilo i kakve su sankcije izrečene dobili smo odgovor kako u evidenciji nemaju niti jednu prijavu zbog odavanja liječničke tajne.

- Imate li kao strukovna organizacija i sami primjedbe na ponašanje nekih liječnika, i mislite li da bi neke trebalo podsjetiti na obvezu čuvanja podataka o pacijentovu zdravlju na što su se i zakleli, i ne bi ih smjeli dijeliti s drugima u javnom prostoru ili čak davati novinarima?

- Hrvatska liječnička komora štiti i promiče interese liječnika i liječničke profesije te brine da svi njeni članovi u potpunosti poštuju odredbe važećih zakonskih propisa, a poglavito odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije. Liječnička tajna jedno je od temeljnih načela liječničkog zvanja i obavljanja liječničke djelatnosti, te je Komori iznimno stalo do toga da ga njeni članovi i poštuju. Liječnik je nositelj zdravstvene djelatnosti u pružanju zdravstvene zaštite kao Ustavom zagarantiranog dobra, te je kao takav izložen velikom utjecaju javnosti i poglavito interesu novinara. Svakodnevno se traže od liječnika određene informacije vezane uz obavljanje liječničke djelatnosti kao i za određene bolesti ili stanja pacijenta. Iznimno je teško uvijek i u svim situacijama othrvati se takvom pritisku te se zna dogoditi da liječnik iznese određene informacije koje bi možda po svom sadržaju i formi predstavljale liječničku tajnu. Međutim, to su iznimne situacije, koje u pravilu nisu škodile pacijentu te mu nisu nanijele štetu. S druge strane, javnost i novinari, kao i politika i samo društvo, trebali bi učiniti mnogo više kako bi se zaštitio liječnik od nesmotrenih nasrtaja i napada i neutemeljenih optužbi pojedinaca, pa i samih novinara, čemu smo svjedoci sve više, poglavito u posljednje vrijeme. Liječnik lišen napada, prijetnja ili prisile, može kvalitetno i profesionalno obavljati svoj posao. Strah i nelagoda od kontinuiranih i neutemeljenih sumnji dovodi do toga da liječnik radi zaštite vlastitog integriteta posustaje pod teretom takvih pritisaka te ili učini pogrešku ili da određenu informaciju koja predstavlja profesionalnu tajnu - ističe Klarić.

Vrijeđanje rodilje

O čuvanju profesionalne tajne razgovarali smo i sa Slavom Šepec, predsjednicom Hrvatske komore medicinskih sestara, koja nam je kao iz rukava citirala sve članke Ustava, zakona i kodeksa koji reguliraju čuvanje profesionalne tajne.

- Temelj odnosa između korisnika zdravstvene usluge i pružatelja zdravstvene usluge jest povjerenje. Stoga pacijent mora biti siguran da će podaci koje on daje medicinskoj sestri biti tretirani kao povjerljivi i zaštićeni od neprimjerena pokazivanja. Temeljem Statuta HKMS-a u primjeni je Pravilnik o pravima i odgovornostima medicinskih sestara kojim je propisano kako Sud Komore utvrđuje povredu Etičkog kodeksa. Sud Komore je neovisno tijelo i dužan je ispitivati i utvrditi činjenice koje terete medicinsku sestru i sukladno tome izreći mjere i kazne, od ukora kao najblaže mjere do trajnog oduzimanja Odobrenja za samostalan rad kao najteže mjere - pojasnila nam je Šepec, no i dodala da medicinska sestra smije podatke o pacijentovu zdravstvenom stanju pružiti i na zahtjev pacijenta, ali samo u djelokrugu svoga rada.

Sestre očito dobro znaju propise i očito ih se pridržavaju, jer kako kaže predsjednica HKMS, u posljednjih pet godina nije prijavljen niti jedan slučaj odavanja profesionalne tajne. Istaknula je pritom i jedan zanimljiv detalj. Naime, još uvijek se u nekim zdravstvenim ustanovama mogu vidjeti na krevetu pacijenta limene ploče s imenom i prezimenom pacijenta i svim podacima o terapiji, vitalnim funkcijama, pretragama na koje se pacijent šalje, pa i na taj način ovi podaci postaju vrlo zanimljiva "literatura" za posjetitelje.

- Na koncu smo je pitali kako komentira činjenicu da neki zdravstveni radnici otkrivaju informacije iz kirurške dvorane i prije negoli se pacijent probudio iz narkoze i čak još ni sam nije doznao detalje o operacijskom zahvatu i prognozi nakon obavljene operacije.

- Zdravstvene ustanove imaju propisane protokole o načinu pružanja informacija o pacijentu. Imaju i sustav mjera u cilju sprečavanja neželjenih radnji. Međutim, često smo svjedoci da sustav kontrole provođenja pozitivnih propisa zna zakazati.

- Što kažete na to da su u jednom hrvatskom rodilištu liječnica i sestra javno napale rodilju koja je navodno prešutjela da ima hepatitis B, uz optužbu "da ih je sve mogla zaraziti"? Ili vrijeđanje rodilje ružnim komentarima sestara u rađaonici, što je prijavljeno bolnici, ali dotična žena nikada nije dobila očitovanje o poduzetim disciplinskim mjerama?

- U ovim slučajevima nije povrijeđeno samo čuvanje profesionalne tajne već i članak 3. Etičkog kodeksa medicinskih sestara koji govori o odnosu prema pacijentu. Naime, članak 3.2. propisuje sljedeće: „Medicinska sestra osobno je odgovorna u djelokrugu svoga rada za promicanje i zaštitu interesa i dostojanstva pacijenta, bez obzira na …“

Pacijent je partner u odnosu sa zdravstvenim djelatnikom. Oba partnera imaju prava i obaveze. Mislim da svi u sustavu moramo, osim podučavanja naših članova o pravima pacijenata, poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih djelatnika, jer je profesionalna komunikacija osnova dobrih međuljudskih odnosa i najčešće djeluje preventivno na nastanak mogućih nesporazuma zbog loše komunikacije - sigurna je Slava Šepec.

Paradoksalna situacija

- Pacijenti su postali svjesni da obraćanjem strukovnim komorama samo gube energiju u nešto što ispadne samo prazno slovo na papiru. Naime, kršenje liječničkih tajni odnosno medicinske dokumentacije o zdravstvenom stanju bolesnika ili pacijenta nije rijedak slučaj. I takvih prijava ima. No, opet dolazimo u situaciju da vrlo malen broj zdravstvenih djelatnika uopće zna koji su podaci tajni, a koji se mogu podijeliti. Nekad je i rodbina ta za koju pacijent ne želi da zna njegovu dijagnozu i to svaki zdravstveni djelatnik mora poštovati - kaže mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije i predsjednica Udruge "Prava pacijenata". Informacije uvijek izlaze van iz ustanova, a neprofesionalno postupanje prema pacijentima ističe se u svakodnevnim žalbama koje stižu na našu adresu. Tako da imamo paradoksalnu situaciju da se sustavno krši pravo na informiranost, da pacijent ne zna ništa o svom zdravstvenom stanju ili zna samo djelomično, a s druge strane imamo curenje informacija koje se smatraju tajnom. Osim toga, česta je situacija s izmjenjivanjem informacija između zdravstvenih ustanova, poslodavaca te osiguravajućih društava, te naravno ne možemo izbjeći ni situacije razmjenjivanja informacija u sudskim vještačenjima. Budući da pacijenti nemaju dovoljno dobru zaštitu, iza čega će moći stajati i neke ovlasti, udruge pacijenata su u situaciji da sve prikupljaju, znaju i pomažu, ali ne mogu djelovati. Pacijenti su stoga prisiljeni ići u privatne tužbe preko odvjetnika.

- Koji su najčešći prigovori koje navode pacijenti?

- Najčešće je problem kod dobivanja odšteta, što osiguravajuća društva znaju puno više o samom pacijentu nego što bi smjela što mogu koristiti kod naknada štete, zatim slučajevi prometnih nesreća kod kojih se izvlače podaci puno prije nastanka o zdravstvenom stanju osobe, kako bi se umanjila nastala potraživanja. Druga skupina pritužbi odnosi se na komentiranje na društvenim mrežama o određenim slučajevima, i to baš od strane zdravstvenih radnika, te objavljivanje slika, što je apsolutno protuzakonito. Naravno ima i komentara koji su anonimni, međutim pretpostavlja se da je to otkrio netko unutar sustava. Kod nas se sve zasniva na onome rekla-kazala, ti to meni, ja to tebi i vrlo jednostavno se dođe do informacija

- pojašnjava Karačić. Nažalost, Hrvati vole razgovarati međusobno, a pogotovo kad se radi o javnim ličnostima. O tome smo također imali nekoliko pritužbi, pogotovo što su to situacije koje eskaliraju i prerastaju u jednu veliku priču oko koje će se mnogi zabavljati danima. Budući da se ne vode evidentiranja u strukovnim udrugama, a društvene mreže su još nekako "neuhvatljive", pacijenti ostaju nezastićeni jer je sve te situacije teško dokazati, pa se na kraju krajeva bore sami sa sobom dok im ne dosadi, pa odustanu, umjesto da tuže i da se ta tužba negdje i čuje i evidentira.


Definicija liječničke tajne
Hipokratova zakletva: "Što pri svome poslu budem saznao ili vidio, pa i inače, u dodiru s ljudima, koliko se ne bude smjelo javno znati, prešutjet ću i zadržat ću tajnu."
Ženevska formulacija Hipokratove zakletve: "Poštovat ću tajne onoga tko mi se povjeri, čak i nakon njegove smrti."
Ovo su tekstovi na koje su prisegnuli svi liječnici onog trenutka kada su stekli diplomu liječnika odnosno dobili licenciju za rad, ali su mnogi na to zaboravili.
Osim toga, čuvanje profesionalne tajne ragulirano je kroz više zakona i kodeksa, počevši od Ustava RH koji jamči sigurnost i tajnost podataka, preko Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu, te Kodeksa medicinske etike i deontologije, Kaznenog zakona i Europske deklaracije o unapređenju prava pacijenata.


Liječnici 'pod pritiskom' poslodavaca
M.S., menadžerica koja je tužila tvrtku za mobing, tvrdi da je poslodavac tražio od njene liječnice da mu dade podatke iz zdravstvenog kartona, što je ova i učinila, i naravno zato je protiv nje pokrenut kazneni postupak.
Podsjećamo stoga obiteljske liječnike da nitko nema pravo uvida u zdravstveni karton pacijenta bez njegova pismenog pristanka odnosno pravovaljanog sudskog naloga (koji se koristi samo u iznimnim slučajevima).
Praksa je pokazala da su poslodavci u boljoj poziciji jer znaju da na takve informacije nemaju pravo, pa ih od radnika neće ni tražiti. Liječnici se pravdaju da doživljavaju prijetnje i pritiske, kojima ne bi smjeli popuštati, ali to ipak čine.


Citati iz zakona:
Zakon o liječništvu
- Sve što liječnik dozna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, mora čuvati kao liječničku tajnu i može je otkriti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika.
Okvir
Zakon o zaštiti prava pacijenata
- Pacijent ima pravo na povjerljivost podataka koji se odnose na stanje njegova zdravlja sukladno s propisima o čuvanju profesionalne tajne i zaštite osobnih podataka. Pacijent ima pravo dati usmenu ili pisanu izjavu o osobama koje mogu biti obaviještene o njegovu prijemu u stacionarnu zdravstvenu ustanovu kao i o njegovu zdravstvenom stanju. Pacijent može imenovati i osobe kojima zabranjuje davanje tih podataka.
Okvir
Kodeks medicinske etike i deontologije
- Sve ono što je liječnik doznao obavljajući svoj posao smatra se liječničkom tajnom. Liječnik ju je obvezan čuvati i pred pacijentovim bližnjima, ako to pacijent/bolesnik zatraži, a i nakon njegove smrti, osim u slučaju kad bi čuvanjem liječničke tajne ugrozio život i zdravlje drugih ljudi.
Okvir
Kazneni zakon
- Odvjetnik, javni bilježnik, zdravstveni radnik, psiholog, djelatnik ustanove socijalne skrbi, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije podatak o osobnom ili obiteljskom životu koji joj je povjeren u obavljanju njezina zvanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.


Definicija liječničke tajne

Hipokratova zakletva: "Što pri svome poslu budem saznao ili vidio, pa i inače, u dodiru s ljudima, koliko se ne bude smjelo javno znati, prešutjet ću i zadržat ću tajnu."

Ženevska formulacija Hipokratove zakletve: "Poštovat ću tajne onoga tko mi se povjeri, čak i nakon njegove smrti."

Ovo su tekstovi na koje su prisegnuli svi liječnici onog trenutka kada su stekli diplomu liječnika odnosno dobili licenciju za rad, ali su mnogi na to zaboravili.
Osim toga, čuvanje profesionalne tajne ragulirano je kroz više zakona i kodeksa, počevši od Ustava RH koji jamči sigurnost i tajnost podataka, preko Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu, te Kodeksa medicinske etike i deontologije, Kaznenog zakona i Europske deklaracije o unapređenju prava pacijenata.


Liječnici 'pod pritiskom' poslodavaca

M.S., menadžerica koja je tužila tvrtku za mobing, tvrdi da je poslodavac tražio od njene liječnice da mu dade podatke iz zdravstvenog kartona, što je ova i učinila, i naravno zato je protiv nje pokrenut kazneni postupak.

Podsjećamo stoga obiteljske liječnike da nitko nema pravo uvida u zdravstveni karton pacijenta bez njegova pismenog pristanka odnosno pravovaljanog sudskog naloga (koji se koristi samo u iznimnim slučajevima).

Praksa je pokazala da su poslodavci u boljoj poziciji jer znaju da na takve informacije nemaju pravo, pa ih od radnika neće ni tražiti. Liječnici se pravdaju da doživljavaju prijetnje i pritiske, kojima ne bi smjeli popuštati, ali to ipak čine.


Citati iz zakona:

Zakon o liječništvu

- Sve što liječnik dozna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, mora čuvati kao liječničku tajnu i može je otkriti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika.

Kazneni zakon

- Odvjetnik, javni bilježnik, zdravstveni radnik, psiholog, djelatnik ustanove socijalne skrbi, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije podatak o osobnom ili obiteljskom životu koji joj je povjeren u obavljanju njezina zvanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Upoznajte svoja prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-17 12:07:13 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-18 22:07:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-18 21:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40593 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/02/28/Magazin/2794055.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x839" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7355854 Threads: 3 Questions: 1524307343 Slow queries: 4634130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110491342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sto-kada-lijecnik-ili-medicinska-sestra-otkriju-drugima-od-koje-bolesti-bolujete-odmah-ih-prijavite-komori-vasu-dijagnozu-ne-smiju-reci-cak-ni-ispred-clana-obitelji-469197 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sto-kada-lijecnik-ili-medicinska-sestra-otkriju-drugima-od-koje-bolesti-bolujete-odmah-ih-prijavite-komori-vasu-dijagnozu-ne-smiju-reci-cak-ni-ispred-clana-obitelji-469197?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 293758 [name] => liječnička tajna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnicka-tajna [link] => /tag/lijecnicka-tajna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Upoznajte svoja prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što kada liječnik ili medicinska sestra otkriju drugima od koje bolesti bolujete? Odmah ih prijavite Komori, vašu dijagnozu ne smiju reći čak ni ispred člana obitelji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/28/Magazin/2794055.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/28/Magazin/2794055.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Liječnička tajna kao koncept čuvanja informacija o zdravstvenom stanju i obiteljskim prilikama u kojima pacijent živi sustavno se krši tako da mnogi ljudi na ovu temu ironično kažu: "Tajna je izmišljena da bi se otkrila." Stvarnost to i potvrđuje jer je sve veći broj pritužbi na rad liječnika, sve je veći broj sudskih procesa kao i zahtjeva raznih institucija koje traže pojašnjenje od obiteljskih liječnika kako su neki podaci iz zdravstvenog kartona postali dostupni neovlaštenim osobama.

Kršenje liječničke tajne otkrilo je u nekoliko navrata dijagnozu oboljelih od AIDS-a i hepatitisa B, i mnogih drugih bolesti koje su pacijenti htjeli prešutjeti i najbližoj rodbini. Među najosjetljivije svakako je slučaj otkrivanja očinstva djeteta rođenog izvan braka, čije je ime majka povjerila svojoj liječnici da zna koga kontaktirati "u slučaju da se njoj nedajbože nešto dogodi". A kakve posljedice može imati odavanje informacije o dijagnozi ispred člana obitelji najbolje ilustrira slučaj u kojem je liječnica nakon specijalističke obrade pacijentu kazala da njegova dijagnoza nije tako ozbiljna, no nažalost nije spojiva s očinstvom.

Kazala mu je to ispred supruge s kojom dotični već ima dvoje djece. Bio je to razlog zbog kojeg je krenuo postupak dokazivanja očinstva, što je i brak dovelo u pitanje. Iz liječničke ordinacije procurila je i vijest o umjetnoj oplodnji na koju se odlučila poznata osoba, iako se tajna čuva pod tuđim imenom... I još jedna, gotovo masovna pojava, osobi koja je doživjela prometnu nesreću, obrađena je u bolnici i otpušten kući, još prije nego je otključao vrata, javio mu se "osiguravatelj" koji mu nudi zastupanje i već barata njegovim dijagnozama iz bolnice i ciframa moguće odštete...

- Koji propisi reguliraju čuvanje podataka o pacijentu, koji se smatraju liječničkom tajnom i kakve su sankcije predviđene za prekršitelje, pitali smo u Hrvatskoj liječničkoj komori.

- Liječnička tajna kao pravni institut i kao profesionalno načelo liječničkog zvanja regulirana je u prvom redu Zakonom o liječništvu, te Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Kodeksom medicinske etike i deontologije. Postupanje suprotno pravilima iz navedenih zakona kažnjivo je te uključuje propisane sankcije liječniku (od kazne zatvora do novčane kazne), ali i zdravstvenoj ustanovi pod određenim okolnostima (u obliku novčanih kazni ustanovi i odgovornoj osobi) - ističu u Komori, te pojašnjavaju da je osoba kojoj se trebaju dati informacije i relevantni podaci o liječenju u pravilu sam pacijent kojem se pruža zdravstvena zaštita osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno (slučajevi maloljetnika ili osoba pod skrbništvom).

- Liječnik i drugi zdravstveni radnici trebaju odabrati adekvatne načine na koji će informirati pacijenta u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući pritom u obzir njegovo ukupno zdravstveno stanje odnosno stanje eventualne bolesti. Pacijent ima pravo dobiti obavijesti na način koji mu je razumljiv, što podrazumijeva jasnu i jednostavnu neposrednu i usmenu komunikaciju - kaže mr. sc. Ante Klarić, voditelj Službe stručnomedicinskih, pravnih i međunarodnih poslova Hrvatske liječničke komore.

No, postoje i situacije kada se smije prekršiti liječnička tajna!?

- Bitno je naglasiti da nemaju svi podaci koje liječnik dozna od bolesnika karakter tajnosti, već se to odnosi na one činjenice koje se tiču pacijenta, a on ih ne želi podijeliti s drugim osobama ili bi mu njihovo objavljivanje na neki način štetilo. Moguće je otkriti podatke o pacijentu u slučaju kad je to potrebno ili se čini radi prečnijeg interesa neke druge osobe ili prečnijeg javnog interesa, kao i u slučaju ugroženosti života i zdravlja drugih ljudi. Opći interes ili interes druge osobe smatra se slučaj npr. otkrivanja kaznenog djela, ili sprečavanja zaraze - pojašnjava mr. Klarić.

Otkriti „tajnu“ moguće je uz izričit pristanak pacijenta, ili pretpostavljeni pristanak pacijenta. Primjerice, ako pacijent imenuje liječnika kao svjedoka, u slučaju obavještavanja drugog liječnika koji također liječi tog pacijenta, u slučaju kada to traže ovlaštena tijela - sud, ministarstvo, komora, te kada je to u interesu zaštite samog liječnika, njegova zdravlja i integriteta. Dakle, iznošenje i objavu podataka o pacijentu treba sagledavati pojedinačno, od slučaja do slučaja, i stoga se ne može generalizirati da je svaki slučaj nedopušten ili da treba biti sankcioniran.

Ni jedna prijava za odavanje tajne

Na pitanje je li Komori u posljednjoj godini dana prijavljen neki slučaj odavanja liječničke tajne, o čemu se radilo i kakve su sankcije izrečene dobili smo odgovor kako u evidenciji nemaju niti jednu prijavu zbog odavanja liječničke tajne.

- Imate li kao strukovna organizacija i sami primjedbe na ponašanje nekih liječnika, i mislite li da bi neke trebalo podsjetiti na obvezu čuvanja podataka o pacijentovu zdravlju na što su se i zakleli, i ne bi ih smjeli dijeliti s drugima u javnom prostoru ili čak davati novinarima?

- Hrvatska liječnička komora štiti i promiče interese liječnika i liječničke profesije te brine da svi njeni članovi u potpunosti poštuju odredbe važećih zakonskih propisa, a poglavito odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije. Liječnička tajna jedno je od temeljnih načela liječničkog zvanja i obavljanja liječničke djelatnosti, te je Komori iznimno stalo do toga da ga njeni članovi i poštuju. Liječnik je nositelj zdravstvene djelatnosti u pružanju zdravstvene zaštite kao Ustavom zagarantiranog dobra, te je kao takav izložen velikom utjecaju javnosti i poglavito interesu novinara. Svakodnevno se traže od liječnika određene informacije vezane uz obavljanje liječničke djelatnosti kao i za određene bolesti ili stanja pacijenta. Iznimno je teško uvijek i u svim situacijama othrvati se takvom pritisku te se zna dogoditi da liječnik iznese određene informacije koje bi možda po svom sadržaju i formi predstavljale liječničku tajnu. Međutim, to su iznimne situacije, koje u pravilu nisu škodile pacijentu te mu nisu nanijele štetu. S druge strane, javnost i novinari, kao i politika i samo društvo, trebali bi učiniti mnogo više kako bi se zaštitio liječnik od nesmotrenih nasrtaja i napada i neutemeljenih optužbi pojedinaca, pa i samih novinara, čemu smo svjedoci sve više, poglavito u posljednje vrijeme. Liječnik lišen napada, prijetnja ili prisile, može kvalitetno i profesionalno obavljati svoj posao. Strah i nelagoda od kontinuiranih i neutemeljenih sumnji dovodi do toga da liječnik radi zaštite vlastitog integriteta posustaje pod teretom takvih pritisaka te ili učini pogrešku ili da određenu informaciju koja predstavlja profesionalnu tajnu - ističe Klarić.

Vrijeđanje rodilje

O čuvanju profesionalne tajne razgovarali smo i sa Slavom Šepec, predsjednicom Hrvatske komore medicinskih sestara, koja nam je kao iz rukava citirala sve članke Ustava, zakona i kodeksa koji reguliraju čuvanje profesionalne tajne.

- Temelj odnosa između korisnika zdravstvene usluge i pružatelja zdravstvene usluge jest povjerenje. Stoga pacijent mora biti siguran da će podaci koje on daje medicinskoj sestri biti tretirani kao povjerljivi i zaštićeni od neprimjerena pokazivanja. Temeljem Statuta HKMS-a u primjeni je Pravilnik o pravima i odgovornostima medicinskih sestara kojim je propisano kako Sud Komore utvrđuje povredu Etičkog kodeksa. Sud Komore je neovisno tijelo i dužan je ispitivati i utvrditi činjenice koje terete medicinsku sestru i sukladno tome izreći mjere i kazne, od ukora kao najblaže mjere do trajnog oduzimanja Odobrenja za samostalan rad kao najteže mjere - pojasnila nam je Šepec, no i dodala da medicinska sestra smije podatke o pacijentovu zdravstvenom stanju pružiti i na zahtjev pacijenta, ali samo u djelokrugu svoga rada.

Sestre očito dobro znaju propise i očito ih se pridržavaju, jer kako kaže predsjednica HKMS, u posljednjih pet godina nije prijavljen niti jedan slučaj odavanja profesionalne tajne. Istaknula je pritom i jedan zanimljiv detalj. Naime, još uvijek se u nekim zdravstvenim ustanovama mogu vidjeti na krevetu pacijenta limene ploče s imenom i prezimenom pacijenta i svim podacima o terapiji, vitalnim funkcijama, pretragama na koje se pacijent šalje, pa i na taj način ovi podaci postaju vrlo zanimljiva "literatura" za posjetitelje.

- Na koncu smo je pitali kako komentira činjenicu da neki zdravstveni radnici otkrivaju informacije iz kirurške dvorane i prije negoli se pacijent probudio iz narkoze i čak još ni sam nije doznao detalje o operacijskom zahvatu i prognozi nakon obavljene operacije.

- Zdravstvene ustanove imaju propisane protokole o načinu pružanja informacija o pacijentu. Imaju i sustav mjera u cilju sprečavanja neželjenih radnji. Međutim, često smo svjedoci da sustav kontrole provođenja pozitivnih propisa zna zakazati.

- Što kažete na to da su u jednom hrvatskom rodilištu liječnica i sestra javno napale rodilju koja je navodno prešutjela da ima hepatitis B, uz optužbu "da ih je sve mogla zaraziti"? Ili vrijeđanje rodilje ružnim komentarima sestara u rađaonici, što je prijavljeno bolnici, ali dotična žena nikada nije dobila očitovanje o poduzetim disciplinskim mjerama?

- U ovim slučajevima nije povrijeđeno samo čuvanje profesionalne tajne već i članak 3. Etičkog kodeksa medicinskih sestara koji govori o odnosu prema pacijentu. Naime, članak 3.2. propisuje sljedeće: „Medicinska sestra osobno je odgovorna u djelokrugu svoga rada za promicanje i zaštitu interesa i dostojanstva pacijenta, bez obzira na …“

Pacijent je partner u odnosu sa zdravstvenim djelatnikom. Oba partnera imaju prava i obaveze. Mislim da svi u sustavu moramo, osim podučavanja naših članova o pravima pacijenata, poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih djelatnika, jer je profesionalna komunikacija osnova dobrih međuljudskih odnosa i najčešće djeluje preventivno na nastanak mogućih nesporazuma zbog loše komunikacije - sigurna je Slava Šepec.

Paradoksalna situacija

- Pacijenti su postali svjesni da obraćanjem strukovnim komorama samo gube energiju u nešto što ispadne samo prazno slovo na papiru. Naime, kršenje liječničkih tajni odnosno medicinske dokumentacije o zdravstvenom stanju bolesnika ili pacijenta nije rijedak slučaj. I takvih prijava ima. No, opet dolazimo u situaciju da vrlo malen broj zdravstvenih djelatnika uopće zna koji su podaci tajni, a koji se mogu podijeliti. Nekad je i rodbina ta za koju pacijent ne želi da zna njegovu dijagnozu i to svaki zdravstveni djelatnik mora poštovati - kaže mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije i predsjednica Udruge "Prava pacijenata". Informacije uvijek izlaze van iz ustanova, a neprofesionalno postupanje prema pacijentima ističe se u svakodnevnim žalbama koje stižu na našu adresu. Tako da imamo paradoksalnu situaciju da se sustavno krši pravo na informiranost, da pacijent ne zna ništa o svom zdravstvenom stanju ili zna samo djelomično, a s druge strane imamo curenje informacija koje se smatraju tajnom. Osim toga, česta je situacija s izmjenjivanjem informacija između zdravstvenih ustanova, poslodavaca te osiguravajućih društava, te naravno ne možemo izbjeći ni situacije razmjenjivanja informacija u sudskim vještačenjima. Budući da pacijenti nemaju dovoljno dobru zaštitu, iza čega će moći stajati i neke ovlasti, udruge pacijenata su u situaciji da sve prikupljaju, znaju i pomažu, ali ne mogu djelovati. Pacijenti su stoga prisiljeni ići u privatne tužbe preko odvjetnika.

- Koji su najčešći prigovori koje navode pacijenti?

- Najčešće je problem kod dobivanja odšteta, što osiguravajuća društva znaju puno više o samom pacijentu nego što bi smjela što mogu koristiti kod naknada štete, zatim slučajevi prometnih nesreća kod kojih se izvlače podaci puno prije nastanka o zdravstvenom stanju osobe, kako bi se umanjila nastala potraživanja. Druga skupina pritužbi odnosi se na komentiranje na društvenim mrežama o određenim slučajevima, i to baš od strane zdravstvenih radnika, te objavljivanje slika, što je apsolutno protuzakonito. Naravno ima i komentara koji su anonimni, međutim pretpostavlja se da je to otkrio netko unutar sustava. Kod nas se sve zasniva na onome rekla-kazala, ti to meni, ja to tebi i vrlo jednostavno se dođe do informacija

- pojašnjava Karačić. Nažalost, Hrvati vole razgovarati međusobno, a pogotovo kad se radi o javnim ličnostima. O tome smo također imali nekoliko pritužbi, pogotovo što su to situacije koje eskaliraju i prerastaju u jednu veliku priču oko koje će se mnogi zabavljati danima. Budući da se ne vode evidentiranja u strukovnim udrugama, a društvene mreže su još nekako "neuhvatljive", pacijenti ostaju nezastićeni jer je sve te situacije teško dokazati, pa se na kraju krajeva bore sami sa sobom dok im ne dosadi, pa odustanu, umjesto da tuže i da se ta tužba negdje i čuje i evidentira.


Definicija liječničke tajne
Hipokratova zakletva: "Što pri svome poslu budem saznao ili vidio, pa i inače, u dodiru s ljudima, koliko se ne bude smjelo javno znati, prešutjet ću i zadržat ću tajnu."
Ženevska formulacija Hipokratove zakletve: "Poštovat ću tajne onoga tko mi se povjeri, čak i nakon njegove smrti."
Ovo su tekstovi na koje su prisegnuli svi liječnici onog trenutka kada su stekli diplomu liječnika odnosno dobili licenciju za rad, ali su mnogi na to zaboravili.
Osim toga, čuvanje profesionalne tajne ragulirano je kroz više zakona i kodeksa, počevši od Ustava RH koji jamči sigurnost i tajnost podataka, preko Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu, te Kodeksa medicinske etike i deontologije, Kaznenog zakona i Europske deklaracije o unapređenju prava pacijenata.


Liječnici 'pod pritiskom' poslodavaca
M.S., menadžerica koja je tužila tvrtku za mobing, tvrdi da je poslodavac tražio od njene liječnice da mu dade podatke iz zdravstvenog kartona, što je ova i učinila, i naravno zato je protiv nje pokrenut kazneni postupak.
Podsjećamo stoga obiteljske liječnike da nitko nema pravo uvida u zdravstveni karton pacijenta bez njegova pismenog pristanka odnosno pravovaljanog sudskog naloga (koji se koristi samo u iznimnim slučajevima).
Praksa je pokazala da su poslodavci u boljoj poziciji jer znaju da na takve informacije nemaju pravo, pa ih od radnika neće ni tražiti. Liječnici se pravdaju da doživljavaju prijetnje i pritiske, kojima ne bi smjeli popuštati, ali to ipak čine.


Citati iz zakona:
Zakon o liječništvu
- Sve što liječnik dozna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, mora čuvati kao liječničku tajnu i može je otkriti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika.
Okvir
Zakon o zaštiti prava pacijenata
- Pacijent ima pravo na povjerljivost podataka koji se odnose na stanje njegova zdravlja sukladno s propisima o čuvanju profesionalne tajne i zaštite osobnih podataka. Pacijent ima pravo dati usmenu ili pisanu izjavu o osobama koje mogu biti obaviještene o njegovu prijemu u stacionarnu zdravstvenu ustanovu kao i o njegovu zdravstvenom stanju. Pacijent može imenovati i osobe kojima zabranjuje davanje tih podataka.
Okvir
Kodeks medicinske etike i deontologije
- Sve ono što je liječnik doznao obavljajući svoj posao smatra se liječničkom tajnom. Liječnik ju je obvezan čuvati i pred pacijentovim bližnjima, ako to pacijent/bolesnik zatraži, a i nakon njegove smrti, osim u slučaju kad bi čuvanjem liječničke tajne ugrozio život i zdravlje drugih ljudi.
Okvir
Kazneni zakon
- Odvjetnik, javni bilježnik, zdravstveni radnik, psiholog, djelatnik ustanove socijalne skrbi, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije podatak o osobnom ili obiteljskom životu koji joj je povjeren u obavljanju njezina zvanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.


Definicija liječničke tajne

Hipokratova zakletva: "Što pri svome poslu budem saznao ili vidio, pa i inače, u dodiru s ljudima, koliko se ne bude smjelo javno znati, prešutjet ću i zadržat ću tajnu."

Ženevska formulacija Hipokratove zakletve: "Poštovat ću tajne onoga tko mi se povjeri, čak i nakon njegove smrti."

Ovo su tekstovi na koje su prisegnuli svi liječnici onog trenutka kada su stekli diplomu liječnika odnosno dobili licenciju za rad, ali su mnogi na to zaboravili.
Osim toga, čuvanje profesionalne tajne ragulirano je kroz više zakona i kodeksa, počevši od Ustava RH koji jamči sigurnost i tajnost podataka, preko Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu, te Kodeksa medicinske etike i deontologije, Kaznenog zakona i Europske deklaracije o unapređenju prava pacijenata.


Liječnici 'pod pritiskom' poslodavaca

M.S., menadžerica koja je tužila tvrtku za mobing, tvrdi da je poslodavac tražio od njene liječnice da mu dade podatke iz zdravstvenog kartona, što je ova i učinila, i naravno zato je protiv nje pokrenut kazneni postupak.

Podsjećamo stoga obiteljske liječnike da nitko nema pravo uvida u zdravstveni karton pacijenta bez njegova pismenog pristanka odnosno pravovaljanog sudskog naloga (koji se koristi samo u iznimnim slučajevima).

Praksa je pokazala da su poslodavci u boljoj poziciji jer znaju da na takve informacije nemaju pravo, pa ih od radnika neće ni tražiti. Liječnici se pravdaju da doživljavaju prijetnje i pritiske, kojima ne bi smjeli popuštati, ali to ipak čine.


Citati iz zakona:

Zakon o liječništvu

- Sve što liječnik dozna o pacijentu koji mu se obrati za liječničku pomoć, a u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem, mora čuvati kao liječničku tajnu i može je otkriti, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe, a u slučaju njegove psihičke nesposobnosti ili smrti, uz odobrenje uže obitelji, skrbnika ili zakonskog zastupnika.

Kazneni zakon

- Odvjetnik, javni bilježnik, zdravstveni radnik, psiholog, djelatnik ustanove socijalne skrbi, vjerski ispovjednik ili druga osoba koja neovlašteno otkrije podatak o osobnom ili obiteljskom životu koji joj je povjeren u obavljanju njezina zvanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sto-kada-lijecnik-ili-medicinska-sestra-otkriju-drugima-od-koje-bolesti-bolujete-odmah-ih-prijavite-komori-vasu-dijagnozu-ne-smiju-reci-cak-ni-ispred-clana-obitelji-469197 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f29fbb0ab5ccc8c2e7f0ef70bc97ac07fc26e5f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+kada+lije%C4%8Dnik+ili+medicinska+sestra+otkriju+drugima+od+koje+bolesti+bolujete%3F+Odmah+ih+prijavite+Komori%2C+va%C5%A1u+dijagnozu+ne+smiju+re%C4%87i+%C4%8Dak+ni+ispred+%C4%8Dlana+obitelji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-kada-lijecnik-ili-medicinska-sestra-otkriju-drugima-od-koje-bolesti-bolujete-odmah-ih-prijavite-komori-vasu-dijagnozu-ne-smiju-reci-cak-ni-ispred-clana-obitelji-469197 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsto-kada-lijecnik-ili-medicinska-sestra-otkriju-drugima-od-koje-bolesti-bolujete-odmah-ih-prijavite-komori-vasu-dijagnozu-ne-smiju-reci-cak-ni-ispred-clana-obitelji-469197 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Upoznajte svoja prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaUpoznajte svoja prava

Što kada liječnik ili medicinska sestra otkriju drugima od koje bolesti bolujete? Odmah ih prijavite Komori, vašu dijagnozu ne smiju reći čak ni ispred člana obitelji

18. veljače 2017. - 22:46

Liječnička tajna kao koncept čuvanja informacija o zdravstvenom stanju i obiteljskim prilikama u kojima pacijent živi sustavno se krši tako da mnogi ljudi na ovu temu ironično kažu: "Tajna je izmišljena da bi se otkrila." Stvarnost to i potvrđuje jer je sve veći broj pritužbi na rad liječnika, sve je veći broj sudskih procesa kao i zahtjeva raznih institucija koje traže pojašnjenje od obiteljskih liječnika kako su neki podaci iz zdravstvenog kartona postali dostupni neovlaštenim osobama.

Kršenje liječničke tajne otkrilo je u nekoliko navrata dijagnozu oboljelih od AIDS-a i hepatitisa B, i mnogih drugih bolesti koje su pacijenti htjeli prešutjeti i najbližoj rodbini. Među najosjetljivije svakako je slučaj otkrivanja očinstva djeteta rođenog izvan braka, čije je ime majka ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 12:33